Waterijsjes maken: hoe lang in de vriezer? Zelfgemaakte waterijsjes doen er ongeveer 4 uur over om goed te bevriezen. In de vriezer zijn ze ten minste 3 maanden houdbaar.
IJsjes en roomijs kun je gemiddeld een jaar bewaren, tenzij het in aanraking is gekomen met bijvoorbeeld een gebruikte lepel. Wat kristalvorming op roomijs kan geen kwaad. Voor kliekjes gelden andere regels, bijvoorbeeld voor afhaalvoedsel. Dat kun je beter bewaren in de ijskast en het de volgende dag opeten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het ijs is uitgedroogd, ranzig, en er zijn ijskristallen gevormd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Neem een hapje van het zoete fruitijs en geniet van het ijs. Het stokje gooi je weg als het ijs op is. Bewaar de Raketjes in een koele, donkere ruimte of in de vriezer waar de temperatuur -18 graden Celsius is. OLA-ijsjes zijn zo'n 2 jaar houdbaar, mits gekoeld.
Eenmaal het softijs uit de machine is gekomen, kan je het niet meer bewaren. Over het algemeen bevat softijs iets minder vet dan roomijs. Smaak- en kleurstoffen geven softijs een specifieke kleur, geur of smaak. De mogelijkheden zijn oneindig.
In de goedkoopste variant kost Ola's Raket 0,20 euro per ijsje, tegen 0,24 euro in de duurdere supermarkten. De huismerkprijzen liggen bij alle supermarkten lager dan die van Ola's Raket. Hier spant Digros de kroon met een bodemprijs van 0,14 euro per Space Arrow, tegen 0,22 euro voor een Sparrunner.
In ijsblokjes kunnen een grote variëteit aan bacteriën leven, van Salmonella en E. coli tot Hepatitis A. Daarnaast zijn ijsblokjes niet eeuwig houdbaar. De grootste oorzaak van ziekte door ijsblokjes wordt veroorzaakt door bewerking met besmette handen of gereedschap.
Gelukkig zijn in Nederland de regels voor het bereiden van voedsel streng. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt goed in de gaten of snackbars en ijssalons schoon genoeg werken. De kans is in Nederland dus heel klein dat je ziek wordt van softijs.
Zogeheten aërobe kiemen en coliformen kunnen zich zo op grote schaal in het ijs ontwikkelen.
Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening. Gerookte zalm: 2 dagen na opening.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Het is een vraag die we onszelf vaak stellen, want wanneer is een product nu écht over de datum? Naast zout, suiker en poedermelk kunnen deze producten in elk geval tot mensenheugenis in je kelderkast blijven staan.
Je baby kan waterijsjes eten vanaf ongeveer 6 maanden. Het beste is om deze zelf te maken. Zo weet je zeker dat er niets in zit wat ongezond is voor je kindje. Melk kan je bijvoorbeeld beter pas vanaf 12 maanden geven.
Het is redelijk gezond omdat je er meestal maar 50 gram (één stuk) van eet. Dan krijg je veel minder suiker en meer vitamine C binnen dan met één peer, maar vanaf twee ijsjes is het suikerverschil al veel kleiner. Bovendien zit je van een peer aardig vol en ijs verzadigt niet.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
IJs is gezond!
Het klopt dat er veel suikers inzitten, maar daarnaast is de basis van ijs, eieren en melk. Melk en eieren leveren belangrijke bouwstoffen, zoals eiwitten en aminozuren. In ijs met fruitsmaak zit vaak vitamine C. Deze vitamine vindt je in fruit, groenten en aardappelen en is goed voor de weerstand.
Goed voor je spijsvertering
IJs is een gefermenteerd product. In gefermenteerde producten zitten goede bacteriën. De goede bacteriën kunnen stoffen die ons spijsvertering belasten grotendeels afbreken. Dat betekent dat jouw lichaam door het eten van ijs moeilijk verteerbaar voedsel gemakkelijker opneemt.
Als je niet voldoende lactase aanmaakt, dan heb je een lactase-tekort. Daardoor kan je lactose (of melksuiker) moeilijk verteren. Lactose blijft dan in je darm aanwezig en trekt water aan. Daardoor versnelt je darmtransit en krijg je diarree.
Er bestaat een fabeltje dat ijskoud water zou helpen om af te vallen omdat het je lichaam dwingt om harder te werken en je daardoor meer calorieën zou verbranden. 'Helaas' is dit niet waar. De koude temperaturen zorgen er namelijk voor dat de vetten in je maag stollen.
Als je de ijsblokjes in een afgesloten verpakking invriest, kun je ze zo'n drie maanden bewaren. IJsklontjes in een open bakje kun je echter maar twee weken bewaren. De deur van de vriezer gaat namelijk open en dicht en warmere producten worden er ingezet.
Wanneer het ijs smelt, ontsnapt de lucht uit die luchtbelletjes. Als je het dan vervolgens opnieuw invriest, is het ijs minder smooth. Er zit maar één ding op dus: gewoon de hele pint in 1 keer opeten!
Ingrediënten: Water, suiker, glucose-fructosestroop, zuurteregelaar (citroenzuur), stabilisator (johannesbroodpitmeel), aroma's, geconcentreerd rode bietensap, kleurstoffen (carotenen, paprika-extract, curcumine). Kan sporen van melk bevatten.
De enige echte Raket sinds 1962 verveelt nooit! Een frisse combinatie van ananas, framboos en sinaasappel waterijs. Het meest gelikte waterijsje van Nederland!