Een studie die werd uitgevoerd in het Goldsmith College van de Universiteit van Londen heeft aangetoond dat honden gevoelig reageren op menselijke emotionele signalen. Vooral in situaties van doodsangst of extreme stress. Dit geldt overigens voor alle mensen, niet alleen voor het baasje.
Als baasje kun je soms aan het gedrag van je hond merken dat hij zich niet lekker voelt, of gewoonweg ziek is. Als je hond zijn mand niet uit wil komen, zijn eten laat staan, minder enthousiast reageert wanneer je thuiskomt, of geen zin meer heeft om te spelen.
Dit gebeurt onder invloed van allerlei hormonen en die kan je hond ruiken. Je hond ruikt dus een verhoogde productie van bepaalde hormonen in je lichaam en kan hierop reageren. Als je je verdrietig voelt kan je hond zijn kop op je been leggen.Zo kan hij ook wegduiken als je boos of geïrriteerd bent.
Honden zijn heel goed in het verbergen van hun pijn. Het kan dus erg lastig zijn om te herkennen wanneer je hond pijn heeft. Helaas kun je honden met pijn niet zomaar pijnstilling geven, dit kan zelfs heel gevaarlijk zijn.
Maar huisdieren hebben vaak andere motivaties voor gedrag dan wij mensen. We denken dat we onze dieren goed aanvoelen, maar het is maar de vraag of we daar echt goed in zijn. Complexe emoties, zoals schaamte of jaloezie, zijn niet aannemelijk bij katten, maar worden wel vaak aan hen toegedicht.
Het duurt vaak maanden of langer voordat een hond volledig gewend is aan een nieuwe eigenaar en zijn nieuwe leefomgeving. Dit kan afhangen van verschillende factoren, zoals de persoonlijkheid van de hond, zijn verleden en de omstandigheden van de overgang naar de nieuwe eigenaar.
Honden hebben net als mensen emoties.Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.
Uit een hele reeks recente studies blijkt dat honden chemische en psychologische signalen van mensen oppikken, waardoor wij ze met onze stemmingen kunnen 'besmetten'. Hondenbezitters denken vaak dat hun trouwe viervoeter bijzonder goed is in het aanvoelen van hun emoties. En dat beelden ze zich niet in.
Jouw hond toont genegenheid, zoekt bescherming, wil de situatie controleren, heeft stress of toont dominantie. Houd er rekening mee dat het tonen van genegenheid bij hond komt tegen je aan liggen een stuk vaker voorkomt dan het tonen van dominantie. Meestal is hond komt tegen je aan liggen een teken van affectie.
Voor een hond is het natuurlijk gedrag dat hij graag bij u wil zijn. Dat een hond graag tegen u gaat liggen kan verband houden met zijn wolf-oorsprong, als een manier om warm te blijven. Maar het kan ook zijn, en dat is waarschijnlijker, dat uw hond gewoon graag dicht bij u wil zijn.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Honden kunnen niet alleen hun baasje dankzij hun scherpe neus opsporen, ze kunnen ook ruiken of dat baasje gestresseerd is. Uit nieuw onderzoek blijkt dat honden erin slagen om de adem- en zweetgeur van personen, zonder die mensen te zien, te onderscheiden.
Wanneer je opmerkt dat je hond zich meer likt dan normaal, kan dit wijzen op stress of angst. Likken zorgt ervoor dat er endorfine vrij komt en je hond dus wat ontspant in stressvolle situaties. Naast stress of angst kan de oorzaak ook medisch zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan pijn of misselijkheid.
je hond ligt comfortabel, maar hij kan direct opspringen.Vaak neemt je hond deze slaaphouding aan als hij nog veel energie heeft. Als je hond met uitgestrekte poten ligt, voelt hij zich op zijn gemak. Een hond die op zijn buik slaapt, slaapt niet vast en kan direct rechtspringen.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Honden kunnen hun baas herkennen aan de hand van het gezicht van hun baas. Dat concluderen wetenschappers uit Padua in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour. Hun bevindingen zijn opmerkelijk, want wilde honden herkennen elkaar normaal gesproken voornamelijk aan elkaars lichaamsgeur en lichaamstaal.
Honden kunnen net zoals wij gezichten (van mensen) lezen
Honden vertonen dit gedrag niet bij andere honden, en zij vertonen niet de sterke voorkeur voor gezichten die mensen hebben. Verrassend genoeg vertonen zij echter een vertekening naar links bij het kijken naar gezichten van mensen.
Pootje laten rusten op je hand
Honden hebben meerdere manieren om duidelijk te maken dat ze met je willen spelen, het is dan ook erg belangrijk voor ze! Ook wanneer ze hun pootje laten rusten op je hand vragen ze je om met ze te spelen.
Een ouderwetse gedachte waarom een hond op zijn rug gaat liggen als je hem aait is dat hij dit doet uit overgave. Een hond zou dit zogenaamd doen om zijn respect te tonen en te laten zien dat hij ondergeschikt is aan jou.
Honden kiezen hun baas op basis van geur, energie, gedrag en zelfs instinctieve voorkeur. Het eerste contact tussen een hond en een mens kan veel zeggen over de toekomstige relatie tussen beiden.
Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
Door het grommen te bestraffen doe je alleen aan symptoombestrijding, maar aan de werkelijke oorzaak wordt niets gedaan. Er zit een emotie onder het gedrag en daar moet aan gewerkt worden. Niet aan het grommen. Dat is slechts een gevolg van hoe je hond zich voelt.
Dieren hebben een ingebouwde biologische klok
Hierdoor word je bijvoorbeeld elke dag, ook in het weekend, rond hetzelfde tijdstip wakker en krijg je rond vier uur 's middags telkens vreselijke trek. Dieren hebben dat ook en kunnen dus aan hun lichaam voelen wanneer het tijd voor wat is.