Een cementsluier is een klein laagje voegmiddel, vermengt met water, dat achterblijft na het voegen van tegelwerk. De cementsluier is te herkennen aan wit uitslaande wand- en/of vloertegels. Over het algemeen is deze sluier met normaal schoonmaken prima te verwijderen.
Cementsluier is een dun laagje voegmiddel of voegmortel dat na afloop van het drogen van de vloertegels of wandtegels achterblijft op de tegels. Dit laagje zorgt er voor dat er een doffe (vaak lelijke) waas achterblijft op de nieuwe vloer of wand.
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Dit kun je doen om zo weinig mogelijk last van cementsluier te hebben: Veeg direct nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels schoon met een natte spons. Om te weten wanneer het juiste moment is aangebroken, strijk je met een vinger over de voegen.
Verschillende manieren om cementsluier te verwijderen
Het eerste wat je kunt proberen is de tegels schoonmaken met een schuursponsje en lauwwarm water. Lukt dit niet volledig, gebruik dan een mengsel van 50% water en 50% azijn. Het zuur lost de kalkresten waaruit een cementsluier bestaat op.
Een om te emulgeren (voorsponzen) en een ander om te sponzen met schoon water. Ca. 60 minuten na het voegen, het tegelwerk nasponzen (handspons) waarbij alle voegen worden geraakt. Met dit nasponzen verwijder je lichtere bestanddelen van de top van de voeg en daarmee de vervuiling.
Het meest verkochte middels is HG cementsluierverwijderaar. Dit product heeft zeer goede reviews, beoordelingen en ervaringen van andere gebruikers en met het middels kun je een stuk sneller en gemakkelijk cementsluier verwijderen.
Cementsluier is een doffe aanslag die achterblijft na het voegen en wordt veroorzaakt door het niet goed schoonmaken met water en spons. Het is belangrijk dat deze waas goed wordt verwijderd, omdat je het jezelf anders onmogelijk maakt om de keramische tegels goed te onderhouden.
Een mengsel van 50% water en 50% azijn kan veel doen. Echter is azijn zuur, dus niet geschikt voor alle tegelsoorten. Cementsluier kan opgelost worden door een verdunde zoutzuuroplossing.
Als je 100% zeker bent dat het een keramische vloer is, gebruik je water met azijn om de vloer schoon te maken. Azijn zal de film die op je tegels ligt, wegnemen. Ben je niet zeker of je een keramische vloer hebt? Test dan eerst in een hoekje dat niet zichtbaar is, azijn mag je namelijk niet gebruiken op natuursteen.
Tegels hebben de eigenschap om mooi te kunnen glanzen. Maar na verloop van tijd kan de tegelglans afnemen en dof worden. Ond advies is om dan ammoniak te gebruiken. Door de tegels met ammoniak te behandelen, glanzen ze weer als nieuw.
Cement op een vloer kun je best verwijderen door het op te lossen in een zuur. Warme azijn is bijvoorbeeld een goed oplosmiddel voor cement. Wees echter heel voorzichtig met cement op kalkhoudende steen (bv. marmer, travertin).
Gebruik lauwwarm water dat je hebt laten koken. Doe een scheut azijn in het water. Je kan ook speciale tegelreiniger of een neutrale allesreiniger gebruiken (zonder olie, zeep of vet). Spoel en dweil na het gebruik van schoonmaakmiddel de vloer na met schoon water.
Meestal is dit 24 uur. Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm. Dit is noodzakelijk om een goede hechting, een gelijkmatige drogingen een homogene kleur van de voeg te verzekeren.
Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe.
Op granieten tegels is het mogelijk om cementsluier te verwijderen met zuur of soda. Enkele voorbeelden hiervan zijn zoutzuur of salpeterzuur verdunt met water.
Hiervoor gebruik je best een cementsluierverwijderaar. Dit product kan je in elke doe-het-zelfzaak kopen. Los het op in water. Meestal 20 delen water per deel cementsluierverwijderaar en pas het volgens de gebruiksaanwijzing toe.
Los HG cementsluier verwijderaar op in een emmer water en breng deze oplossing met een dweil of mop ruim aan op de grond. Schrob de vloer met een harde borstel of schrobber zodat het middel goed intrekt, en laat een kwartier tot twintig minuten inwerken.
Probeer de cementresten of mortelresten te verwijderen met één deel azijn en één deel warm water. Vervolgens borstelt u deze oplossing op het oppervlak. Laat het even inwerken, en spoel het daarna af met schoon water.
Cement kan een chemische reactie vormen met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd. De kalk kan zich afzetten op het betonoppervlak. De kalkafzetting gaat vervolgens een reactie aan met kooldioxide uit de lucht, waardoor een calciumcarbonaat ontstaat. De witte vlekken ontstaan hierdoor op uw tegels.
Witte aanslag komt vaak naar voren als er te veel vocht door de bakstenen is opgenomen tijdens de bouw of opslag van de stenen. Hier ontstaat dan een sulfaatverbinding die door een chemische reactie en het vocht naar buiten worden gedreven. Als het vocht dan opdroogt, blijft de witte aanslag achter op de stenen.
Kalkuitbloei is met maximaal een jaar verdwenen, en zal in die periode steeds minder zichtbaar worden. Hoe zuiverder de lucht, hoe langer het kan duren: het kan dus voordelig zijn om in de drukke stad te wonen.
Na het plaatsen van je tegels is het belangrijk om niet te snel op te voegen. Al het vocht dat in de lijm zit, moet anders uitdrogen via de voeg. Bij een normale verlijming op droge chape mag je na 36 uur beginnen op te voegen. Bij verlijming van vloer op vloer is het aangeraden om minstens 48 uur te wachten.
Hoe maak je keramische tegels het beste schoon? Warm water in combinatie met een bezem of een dweil: dat is de nummer 1 oplossing om vlekken of groene aanslag van jouw keramische tegels te verwijderen. Vuil en groene aanslag hechten zich namelijk nauwelijks aan de gladde toplaag van keramische tegels.
Het beste is om vloertegels te reinigen met een vlakmopsysteem met microvezel. Maak de microvezeldoek of –mop een beetje vochtig met water en bevestig deze onder de vlakmopplaat. Maak de doek of mop niet te nat; het gebruik van te veel water vermindert de werking van de microvezels.