De eerste maanden is het een goed idee om de wieg van je pasgeboren baby in je eigen kamer te zetten. Hierdoor kun je een oogje in het zeil houden en bovendien maakt het de nachtvoeding makkelijker. Veel moeders zetten het wiegje zo dichtbij mogelijk bij het eigen bed, zodat de baby binnen handbereik is.
Als je baby 3 weken oud is zal hij nog steeds 14 tot 17 uur slaap nodig hebben verdeeld over 24 uur. Om de 2 tot 4 uur zal je baby wakker worden om gevoed te worden.
Je baby slaapt nog steeds heel veel, maar je merkt wel dat hij in week 3 steeds actiever wordt als hij wakker is. Hij kan ook al heel wat. Hij draait zijn hoofd naar de richting waar geluid vandaan komt en tilt zijn hoofd misschien zelfs al even op als hij op zijn buik ligt.
In de eerste paar weken, waarin je baby nog niet rolt, is een deken met lakentje ook een veilige optie. Zorg ervoor dat je het bedje kort en strak opmaakt, met de voetjes van je baby tegen het voeteneinde. Dan is de kans klein dat hij onder het beddengoed terechtkomt met zijn hoofdje.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Een pasgeboren baby valt nog regelmatig tijdens een voeding in slaap. Dit is heel normaal. Maar vanaf ongeveer zes weken kun je je baby wel langzaam laten wennen aan het zelf in slaap vallen in het bedje of wiegje.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Leg je baby op je schoot en praat tegen hem, trek 'gekke bekken', zing lieve liedjes. Let daarbij eens op hoe je kind reageert. Als je goed kijkt, zul je zien dat je baby minieme geluiden en bewegingen maakt om je aandacht te trekken. En welke geluiden of gezichten vindt hij leuk?
Voor je baby is de wereld nog vooral een zwart-witfilm. Hij ziet namelijk nog geen echte kleuren. Wel ziet hij verschil in kleuren, waardoor het beeld bestaat uit grijstonen. Naast het ontbreken van kegeltjes, is er nog een reden waarom kleuren zien zo'n uitdaging is voor je baby.
Je kan aanhouden dat je baby ongeveer 150 ml melk per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig heeft. Een voorbeeld: weegt je baby 3,5 kg, dan is er dus 3,5 x 150 ml = ongeveer 525 ml nodig per dag. Dit kan je geven in zeven voedingen van 75 ml, verdeeld over de dag. Maar zes voedingen van 90 ml is ook mogelijk.
VeiligheidNL raadt het gebruik van een babynestje af in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant. De opstaande zachte randen vormen een risico. Zodra je baby kan omrollen, bestaat de kans dat hij met het gezichtje tegen het kussenachtige materiaal aankomt, waardoor de ademhaling belemmerd wordt.
Je kunt je baby na de voeding even licht wakker maken en hem dan slaperig in zijn bed leggen. Je zorgt er daarmee voor dat voeding geen slaapassociatie wordt die je baby altijd nodig heeft om in slaap te kunnen vallen. Nu werkt dit nog prima, maar uiteindelijk zorg dit voor een lichtere slaap en kortere slaapjes.
Zolang het gewicht tussen 2500 en 3000 g ligt: minimaal 7 voedingen per 24 uur, maximaal 6 uur tussen twee voedingen. Vanaf 3000 g: minimaal 5 voedingen per dag nodig en maximaal 8 uur tussen twee voedingen.
Uw baby mag zo lang en zo vaak drinken als hij of zij zelf wil. Als u de eerste dagen zo'n acht tot twaalf voedingen per dag geeft en uw baby goed drinkt, heeft uw baby waarschijnlijk genoeg.
Baby's hebben een aangeboren behoefte aan lichamelijke intimiteit. Die hunkering naar aanraking heet bij baby's tot ongeveer zeven weken huidhonger. Vandaar dat heel wat baby's vlak na de geboorte op je blote huid worden gelegd. Ze genieten heel erg van knuffelen.
Je baby alleen laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting. Veilige hechting in in de eerste maanden van het leven vormt de basis voor een goede en gezonde geestelijke gezondheid in het volwassen leven. Stress kan negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind.
Ervoor zorgen dat je kindje soms elders in slaap valt kan al heel wat verhelpen. Merk je dat je baby aan het wegdommelen is in je armen, leg hem dan geregeld voor hij in slaap valt al even terug. Dan valt hij daar op een rustige manier in slaap. Daarnaast kun je bewust van heel vroeg een sterk slaapritueel maken.
Altijd en overal slapen
De meeste baby's slapen de eerste week (of weken) inderdaad overal.
De eerste optie is om je kind langzaam te laten wennen aan een eigen plekje. Slaapt je kind bijvoorbeeld nu nog in een co-sleeper naast je bed? Dan kan je de co-sleeper vervangen door een ledikant. Zo kan je baby wennen aan een eigen bedje, maar ligt het nog wel op dezelfde kamer.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.