Wanneer mensen lange tijd heel veel vitamine D innemen, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Er kunnen dan nierstenen ontstaan en kalkafzetting rondom organen en weefsels.
En bij vitamine D3 is meer niet beter. Langdurige doseringen boven de aanvaardbare bovengrens van 100 microgram per dag kan leiden tot kalkafzettingen in het lichaam. Dit kan uiteindelijk weer leiden tot schade aan de nieren. Teveel zonlicht mag dan schadelijk zijn voor de huid, het leidt niet tot teveel vitamine D3.
Symptomen van een teveel aan vitamine D zijn hartritmestoornissen, mentale stoornissen en verward-zijn, pijn, conjunctivitis (oogbindvliesontsteking), anorexia (geen eetlust), koorts, rillingen, dorst, braken en gewichtsverlies.
Voor kinderen van 1 tot en met 10 jaar is de aanvaardbare bovengrens nu 50 µg per dag, deze was 25 µg per dag. Voor personen vanaf 11 jaar is de aanvaardbare bovengrens vastgesteld op 100 µg vitamine D per dag, deze was 50 µg per dag (Tabel 1.1).
Vitamine D wordt al jaren als een veilig voedingssupplement gebruikt en bij normaal gebruik zijn er geen bijwerkingen te verwachten.
Vermoeidheid en lusteloosheid: Een tekort aan vitamine D kan ook leiden tot vermoeidheid en een algemeen gevoel van lusteloosheid. Last van chronisch vermoeidheid zelfs na een goede nachtrust.
Het advies in Nederland is om alle kinderen jonger dan 4 jaar extra vitamine D te geven. Kinderen ouder dan 4 jaar hebben meestal geen extra vitamine D nodig.
Fruit bevat helemaal geen vitamine D. Ook noten en zaden bevatten geen vitamine D. En zelfs groenten bevatten geen vitamine D. Het enige plantaardige voedingsproducten of 'groenten' dat vitamine D bevatten, zijn paddenstoelen die aan zonlicht (of UV) worden blootgesteld.
Vitamine D2 is dus geen lichaamseigen stof. Dat maakt ook dat deze vorm van vitamine D wat minder efficiënt is voor je lichaam. Vitamine D3 is effectiever dan vitamine D2, omdat vitamine D3 beter opneembaar is door het lichaam.
Samenvatting. Vitamine D-tekort wordt niet langer alleen maar gerelateerd aan het optreden van osteomalacie, rachitis en osteoporose. Er bestaat een causaal verband met de spierfunctie en met het functioneren van ons afweersysteem.
Volwassenen kunnen bij een tekort aan vitamine D onder andere last krijgen van spierzwakte, spierpijn, botpijn en botbreuken door verzwakte botten. Het lichaam maakt zelf vitamine D aan in de huid, onder invloed van UV-licht. Een gebrek aan vitamine D zal niet zo snel ontstaan, behalve bij: Kinderen tot 4 jaar.
De maximale hoeveelheid vitamine D3 die je per dag mag binnenkrijgen is ongeveer 4000-5000 IE (internationale eenheden) per dag. Let op, dit is de maximalehoeveelheid. Dat is ongeveer 4 á 5 keer zoveel als dat jij als volwassen man eigenlijk nodig hebt.
In welke periode van het jaar neem je het best vitamine D in? In principe mag je vitamine D het hele jaar door innemen. Heel wat Belgen kampen immers doorheen het hele jaar met een vitamine D-tekort.
Vitamine D - dagelijkse hoeveelheid
We weten al een tijdje dat het belangrijk is om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Toch hebben veel mensen, 50% wereldwijd(1) te weinig vitamine D in hun lichaam. De aanbevolen hoeveelheid vitamine D is volgens het Voedingscentrum(2) 10 microgram per dag.
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.
Vitamine D kun je kopen bij de drogist. Vrouwen en mannen van 70 jaar en ouder hebben 20 mcg extra vitamine D per dag nodig. Vrouwen zouden vanaf hun 50e jaar ook al extra vitamine D moeten innemen, 10 mcg per dag.
De beste hoog gedoseerde vitamine D supplementen zijn: D3000 Forte van Nutramin (75 mcg per capsule, inhoud 120 capsules) Vitamine D3 75 mcg van Bonusan (75 mcg per capsule, inhoud 60 capsules) D-Mulsion Forte van Biotics (50 mcg per druppel, inhoud 29,6ml)
In het kort: Over het algemeen heeft Nutribites de beste vitamine D voor volwassenen. Voor vegetariërs, veganisten en kinderen zijn de druppels van Proviform de beste keuze.
Advies: meer vitamine D voor ouderen
Of het nu winter, herfst, lente of zomer is. Mannen en vrouwen van 70 jaar en ouder raadt de Gezondheidsraad aan het hele jaar door dagelijks 20 microgram (800 IE) vitamine D in te nemen.
Waar zit vitamine D dan wel in? Omwille van het feit dat vitamine D in vet oplosbaar is, zijn voedingsbronnen die er rijk aan zijn vaak vette vis, zoals zalm, haring en makreel of orgaanvlees. Je moet echter gigantische hoeveelheden vette vis of orgaanvlees eten vooraleer je een voldoende hoeveelheid binnen krijgt.
De duur van het herstel is afhankelijk van je leeftijd en hoe laag het vitamine D gehalte in het bloed is. Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.
Je kunt een vitamine-D-tekort voorkomen door voldoende tijd in de zon, gezonde voeding en indien nodig supplementen. Langdurig ernstig vitamine-D-tekort kan in leiden tot botontkalking. Het is onbekend of een vitamine-D-tekort kan leiden tot depressie of ernstige vermoeidheid.
Foliumzuur (vitamine B11)
Zo ondersteunt het je weerstand, heeft het een positieve invloed op je immuunsysteem en kan het helpen om de vermoeidheid te verminderen. Ook levert vitamine B11 een bijdrage aan de weerstand tegen stress, is het goed voor je concentratievermogen, je geheugen en gemoedstoestand.
Wanneer te veel vitamine D wordt ingenomen (vooral bij langdurig gebruik) kan hypercalciëmie ontstaan. Door deze verhoogde calciumconcentratie in het bloed, kunnen vervolgens in eerste instantie milde klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, diarree of obstipatie ontstaan.
Veel mensen denken dat je door weinig vitamine D in je bloed moe of duizelig kan worden. Dat klopt niet helemaal! Meestal heb je zelf namelijk niet meteen klachten bij een tekort.