Warme dagen vormen een extra belasting voor je hart. Zoals je hierboven kon lezen, raken we veel warmte kwijt via het bloed. Om al het bloed te kunnen koelen, moet het sneller worden rondgepompt. Je hart moet dus krachtiger gaan pompen om zo meer bloed per slag rond te kunnen sturen.
Als je lang in de zon zit en je lichaam te veel vocht verliest, kan je een zonnesteek krijgen. De meest extreme fase van een zonnesteek heet een hitteberoerte. Je lichaamstemperatuur kan oplopen tot meer dan 41 graden. Je kan er zelfs aan overlijden.
Wat voor invloed heeft warm weer op je hartslag? De hoge temperatuur en de luchtvochtigheid zijn ook van invloed op de hartslag. Deze stijgt en dat versterkt het effect van vochtverlies. Bij een temperatuurstijging van 15 naar 20 graden neemt de hartslag tot 10 slagen per minuut toe.
De hittegolf is gevaarlijk voor de ongeveer 150.000 Nederlanders die last hebben van hartfalen (een verminderde pompfunctie van het hart). De cardiologen van het Catharina Hart- en vaatcentrum waarschuwen patiënten om de hitte niet op te zoeken en zich niet in te spannen.
Warmte-weerstand omhoog
Je warmte-weerstand gaat omhoog." Het kost je lichaam wel wat moeite om te wennen aan de warmte. "Daardoor voelen sommige mensen zich futloos en moe tijdens zomerse dagen." Ook zit er minder zout in je lichaam, omdat je dat uitzweet. Gevolg: vermoeidheid.
Je bloeddruk verandert per seizoen: als het koud is wordt je bloeddruk hoger, als het warm is wordt hij lager. Als het warm is verwijden onze bloedvaten om ons af te koelen, wat een lagere bloeddruk veroorzaakt, terwijl ze bij koud weer juist samentrekken om ons warm te houden en zo je bloeddruk omhoog werken.
Als de luchtvochtigheid laag is, zoals vaak in het binnenland van Frankrijk en Spanje, dan verdampt het zweet en voelt de warmte vaak prettig aan. Maar als de luchtvochtigheid hoog is, zoals in de tropen, dan verdampt het zweet een stuk moeilijker. Dan voelt de warmte al gauw drukkend en benauwd.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
"Behalve dat het bloedvolume afneemt, gaat het bloed bij hitte vooral naar de huid toe, waardoor er minder bloed beschikbaar is voor andere organen, zoals je hersenen, darmen, spieren en longen, die dat bloed ook hard nodig hebben. Veel bloed gaat in normale omstandigheden naar de hersenen, ongeveer twintig procent.
Stil infarct: U ervaart geen duidelijke (pijn)klachten. Op een hartfilmpje is te zien dat een hartinfarct heeft plaatsgevonden, terwijl u het niet heeft gemerkt. Een stil infarct komt vaker voor bij vrouwen.
1 - 2 jaar: 100 - 150. 2 - 5 jaar: 95 - 140. 5 - 12 jaar: 80 - 120. ouder dan 12 jaar: 60 - 100.
Spoed: Bel direct uw huisarts of huisartsenpost als u hartkloppingen heeft en daarbij andere klachten zoals druk in de borst, benauwd zijn, of misselijkheid, zweten of bleek zien.
Vanaf 30 graden is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Boven die temperatuur heb je kans dat je klachten krijgt als je veel gaat bewegen. Vooral als er veel vocht in de lucht zit. Dat wordt een hoge luchtvochtigheid genoemd.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Mogelijke klachten bij hitte zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Bij een zonnesteek helpen een koele douche, in een koele omgeving gaan liggen en drinken.
In het kort. Bij een zonnesteek is het lichaam te warm en te droog geworden. Dit kan klachten geven zoals: hoofdpijn, duizeligheid, overgeven, een hele warme huid, veel zweten, slap voelen. Laat het lichaam afkoelen, bijvoorbeeld met een koude douche of door in een koele ruimte te zijn.
Je hartslag past zich aan
Tijdens je slaap is je hartslag het laagst. De hartslag kan dan teruglopen naar minder dan 50 slagen per minuut. Dit komt omdat je organen en spieren dan weinig zuurstof nodig hebben.
Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.
digoxine. Digoxine behoort tot de groep geneesmiddelen die hartglycosiden worden genoemd. Digoxine verbetert de pompkracht van het hart en zorgt voor een regelmatige rustige hartslag. Artsen schrijven het voor bij hartfalen en hartritmestoornissen.
Sommige mensen met COPD hebben extra last van warm weer, of van koud en vochtig weer. Koude en vochtige lucht kan de longen prikkelen. Je kunt je daar op kleden of, in overleg met je arts, je medicijnen meer of minder gebruiken. Lees de tips bij koud weer.
Als je benauwd bent, voelt het alsof je niet genoeg adem en lucht krijgt. Andere woorden die gebruikt worden voor benauwdheid zijn: kortademigheid, buiten adem zijn, ademnood, of naar lucht happen. Met een moeilijk woord wordt benauwdheid ook wel dyspneu genoemd.
Astma en het weer …
Niet iedereen met astma heeft er last van, maar over het algemeen prikkelt koude en vochtige lucht de longen. Dat kan kortademigheid, benauwdheid en hoesten veroorzaken. Als u met mist en regen naar buiten gaat kunnen uw klachten verergeren.