bewaartipJe kunt de stoofpeertjes 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm voor het serveren op laag vuur, of serveer ze koud.
Je kunt de stoofperen 1 tot 2 dagen van tevoren klaarmaken en voor het serveren alleen even uit de koelkast halen, dat scheelt weer stress tijdens het (kerst)diner!
Tip 1: Je kunt de stoofperen prima een dag van tevoren maken en voor serveren op laag vuur opnieuw opwarmen. Of serveer ze koud.
Het antwoord is vrij simpel. Stoofperen blijven in de koelkast, verpakt in een luchtdichte verpakking met het sap, tot wel vijf dagen goed. Als je langer van bereide stoofperen wil genieten, dan kun je ze prima invriezen. In de vriezer blijven ze namelijk tot wel twaalf maanden goed.
Je hebt de keuze om ze grondig te wassen of te schillen voordat je ze gebruikt. Het goede nieuws is dat je een peer niet per se hoeft te schillen, omdat de schil waardevolle voedingsvezels bevat. Het schillen van peren kan, net als bij appels, leiden tot een snelle verkleuring van het vruchtvlees.
Tegenwoordig voegen we bij stoofpeertjes meestal rode wijn, port of bessensap toe zodat de stoofperen sneller hun bekende rode kleur krijgen, maar in principe is dat niet eens nodig. Door ze lang te koken (3-4 uur), worden ze namelijk vanzelf mooi rood.
Meal prepping: je kunt op voorhand de stukjes peer en de druiven snijden en eventueel op andere dagen de rest van de peer of de druiven meegeven als fruitsnack. Besprenkel de plakjes peer en avocado met limoensap, dit om verkleuring te voorkomen.
Wijn bij stoofperen en wild vlees:
Om optimaal van deze smaken te genieten, is het aan te raden om een goede wijn te kiezen die past bij wild vlees, zoals een rode wijn. Rode wijn heeft een krachtige en volle smaak die goed samen gaat met de rijke en complexe smaken van wild vlees.
Koken van stoofperen
Spoel de geschilde en gesneden peren af. Leg ze in een pan en voeg water toe, totdat ze net onder staan. Laat de peren zachtjes koken tot ze mooi rozerood van kleur zijn. Na een uurtje pruttelen zijn de meeste stoofperen al gaar, maar pas na drie uur zijn ze roze tot rood.
Maar je kunt deze polyfenolen ook binnenkrijgen door regelmatig superfoods te eten, zoals gestoofde appels of peren. Peren bevatten veel antioxidanten, vitamine C, vitamine K en koper . Deze verbindingen gaan de effecten van vrije radicalen tegen en beschermen cellen tegen de schade die ze kunnen veroorzaken.
Voor 4 personen gebruik je ongeveer 1 kg stoofperen. Vul de pan vervolgens met rode wijn, water, suiker, en kruiden naar keuze. Vaak worden voor dit soort gerechten kaneel, laurierblad, steranijs en kruidnagels gebruikt.
Wanneer je de peren te kort kookt worden ze niet mooi rood. Vaak zijn stoofperen na een uur al gaar, maar duurt het ongeveer twee tot vier uur voordat ze ook mooi rood zijn. Laat stoofperen dus zo lang mogelijk op een laag vuur koken totdat ze zacht zijn en een rode kleur hebben.
De harde peertjes worden een aantal uur op laag vuur gekookt zodat ze zacht en sappig worden. Er is even wat geduld voor nodig, maar dan heb je ook wat! Stoofpeertjes combineren goed met kruiden als kaneel en kruidnagel of steranijs en worden vaak geserveerd als bijgerecht of als nagerecht.
Stoofpeertjes volgens oma's recept: Heerlijk om koud te eten. Wil je ze toch warm serveren, dan adviseren wij om het vocht van de stoofpeertjes aan de kook te brengen en de stoofpeertjes kort toe te voegen.
Kook de peertjes gaar in ca. 40 minuten en laat ze dan afkoelen in dit vocht. Zorg dat er tijdens het koken een stukje bakpapier op de peertjes ligt in de pan zodat ze onder het vocht blijven tijdens het koken.
Pocheren is een zachtaardige manier van koken op het fornuis, en winterperen zijn ideale kandidaten omdat ze hun vorm behouden. Pocheren verbetert ook de smaak van saaie peren. Dat is vooral goed nieuws voor de doe-het-zelf-mensen onder ons; hoe langer de peren na het pocheren in de smaakvolle siroop staan, hoe lekkerder ze zullen smaken.
bewaartipJe kunt de stoofpeertjes 1 dag van tevoren maken.
Waarom doet mijn oma altijd een scheutje azijn en een tomaat bij haar draadjesvlees als ze het gaat stoven? Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ieder ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs rinse appelstroop) zorgt ervoor dat het bindweefsel in stoofvlees malser en zachter wordt.
In stoofperen zit een bepaalde kleurstof die ervoor zorgt dat peren rood worden als de zuurgraad verandert. Door ze te koken (of stoven) gebeurt dit.De rode wijn of port maakt ze wel extra rood.
Gelukkig kun je stoofperen best een tijdje goed houden. In een afgesloten bak blijven ze maximaal een week goed in de koelkast. In de vriezer kun je ze zelfs drie maanden bewaren. Dat geldt voor zowel stoofperen met als zonder alcohol.
In een stoofpeertje zitten misschien 50 calorieën – ervan uitgaand dat je ze kookt zonder suiker (wat prima kan, ze zijn zoet genoeg van zichzelf). Ondertussen leveren ze wel micronutriënten als vitamine K, magnesium en foliumzuur.Maar vooral: vezels. En daarvan krijgen we in Nederland echt te weinig binnen.
Welke peer gebruik je voor stoofperen? De Gieser Wildeman is het meest populaire stoofpeertje van Nederland. Niet gek: hij is ideaal om te stoven én het hele jaar verkrijgbaar. Met zijn zoete smaak doet hij het goed naast winterse stoofgerechten of in desserts.
Snijd daarnaast je groenten en fruit altijd zo kort mogelijk van tevoren, zodat de kleur en voedingswaarde zoveel mogelijk behouden blijven.
Gieser Wildeman stoofperen zijn op een koele plaats enkele weken houdbaar.