Ook bij een overleden huisdier kun je prima “gecondoleerd” schrijven. Daarmee betuig je deelneming met het verlies van een dierbare. Lees hier meer over de betekenis van het woord “gecondoleerd”.
Als iemand in je naaste omgeving een dierbare verliest, is het vaak lastig om te bedenken wat je aan iemand kunt geven als steunbetuiging. Waar heeft iemand behoefte aan en wat is gepast? Vaak worden bloemen gegeven, natuurlijk is dat een mooi gebaar en kun je dat altijd geven als geschenk voor iemand in rouw.
"In Nederland rouwen mensen gemiddeld 8,5 maand om hun hond of kat. Hoe sterker de band met het dier was, hoe langer het rouwproces duurt. Dieren kunnen bijvoorbeeld een grote steun zijn geweest bij een scheiding of ziekte. Als zo'n dier overlijdt, is het alsof een deel van het gezin of van jezelf wegvalt."
Vaak is het fijn om het dier in een eigen mandje of op een eigen kleedje neer te leggen op een rustige plaats in huis. Iedereen kan dan op zijn eigen moment en eigen manier afscheid nemen. Dit geldt ook voor kinderen en andere huisdieren. Een goed afscheid kan helpen bij de verwerking van het verlies.
Goed afscheid nemen is belangrijk
Vaak is het prettig om de hond in zijn/haar eigen mandje op een centrale plek in de woonkamer neer te zetten. Iedereen kan dan zelf, op zijn eigen moment en op zijn eigen manier afscheid nemen. Als volwassene bepaal je zelf hoe je afscheid wil nemen, dat is heel persoonlijk.
Een overleden huisdier kunt u achterlaten bij de dierenarts. Deze zorgt er vervolgens voor dat het dier ter destructie wordt aangeboden. De dieren worden verzameld en vervoerd naar het bedrijf Rendac in de plaats Son (NB). Hier worden de dieren verwerkt tot industriële grondstoffen.
Rouwt mijn kat ook? Alle katten vertonen ander gedrag wanneer er een soortgenoot of mens wegvalt uit hun leven. De één toont zichtbare symptomen van rouw, terwijl de ander stilletjes haar verdriet verwerkt. Dit hangt af van de onderlinge band en hoe lang de kat met haar baasje of vriendje heeft samengewoond.
Uiteindelijk zal iedereen zijn of haar eigen weg vinden om het verlies te verwerken. Maar belangrijk is…praten. Praat over je gevoelens, je verdriet en praat vooral over je overleden maatje. Haal mooie en dierbare herinneringen op, maar praat ook vooral over het overlijden zelf en hoe je dat ervaren hebt en ervaart.
Hoe verloopt het rouwproces van een hond? Ook je hond rouwt als één van zijn maatjes opeens wegvalt. Iedere hond rouwt anders, de één toont zichtbare symptomen van rouw terwijl de ander stilletjes zijn verdriet verwerkt. Het verschil van rouw hangt af van de onderlinge band en hoe lang de honden samen hebben geleefd.
Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte.
“In Nederland rouwen mensen gemiddeld 8,5 maand om hun hond of kat”, zegt zij. “Hoe sterker de band met het dier was, hoe langer het rouwproces duurt.
U zult ervaren dat het dier geen angst of pijn heeft. Vaak zijn dieren ook rustiger, als u in de directe nabijheid bent of het dier zelf vasthoudt. Vaak krijgt het dier eerst een injectie in een spier om het in een roes te brengen.
Euthanasie betekent meestal dat op verzoek van het baasje een eind aan het leven van een dier wordt gemaakt. Niet zomaar, maar omdat het dier zo veel pijn heeft of zo ziek is, dat verder leven alleen maar lijden betekent. Inslapen gaat pijnloos, snel en eenvoudig.
Wanneer u er klaar voor bent, brengen we uw kat in slaap. Uw kat heeft geen pijn en merkt dit niet. Meestal gaat het heel snel, soms duurt het 15 tot 20 minuten voordat een kat in slaap valt. De dierenarts checkt altijd of het hartje en de ademhaling gestopt zijn.
De kat raakt bewusteloos en sterft enkele seconden na het geven van de injectie. Alles wat hij voelt is een klein prikje van de naald die door zijn huid gaat. Het kan alleen door een dierenarts worden gedaan.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Wanneer hij bij u ligt, kunt u af en toe eens een pootje optillen, een aai over zijn rug of buik geven of zijn bekkie opendoen. Allemaal kleine dingen waar uw kat aan kan wennen. Zo raakt hij minder gestrest wanneer onze dierenarts die handelingen in de kliniek uitvoert.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Redenen voor laten inslapen hond
Zo kunnen sommige honden die agressief gedrag vertonen niet (meer) geholpen worden. Als een hond dan ook nog gaat bijten, wordt deze gevaarlijk voor de omgeving. Het gedrag van een hond kan omslaan na een verandering in de thuissituatie of gezinssamenstelling.
De achtergelaten hond kan lichamelijke klachten hebben als reactie op het verlies. Sommige algemene symptomen zijn onder meer lusteloosheid, verlies van eetlust en soms zelfs ziekte. Geen tekenen: Sommige honden kunnen geen tekenen vertonen na het verlies van een gezelschapshond.
In de periode van actief verdriet verklaren velen nooit meer een ander huisdier te zullen nemen. Maar in zeven van de tien gevallen wordt er toch weer een nieuw huisdier aangeschaft. Meestal binnen een jaar nadat het vorige huisdier is overleden.