Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
Diagnose van infectie met Giardia lamblia
De diagnose wordt over het algemeen gesteld door de ontlasting te testen op de cysten van de parasiet en/of op de parasiet zelf. Omdat de parasiet zelf buiten het lichaam snel afsterft, moet een speciaal 'fixatiemiddel' gebruikt worden.
De infectie verdwijnt meestal vanzelf na een aantal weken. In sommige gevallen, meestal bij verminderde weerstand, ontstaat er een chronisch ziektebeeld met diarree en gewichtsverlies.
De meeste honden met Giardia hebben geen problemen. De honden die wel symptomen laten zien, zien we vaak brijachtige, stinkende diarree. Ook kan er veel slijm of zelfs bloed bij de ontlasting zitten. Is de infectie heftiger, dan kunnen de honden er van gaan braken en hebben veel buikkrampen.
De Giardia parasiet kan behoorlijk lang in een omgeving leven om dat de cyste goede bescherming biedt. Met name vochtig en koude omgeving zijn voor deze parasiet prima omstandigheden. De kans is dus groot dat een behandelde dieren zich her-besmetten. Water kouder dan 10 graden laat de parasiet tot 3 maanden overleven.
Je geeft probiotica
Omdat honden met Giardia vaak diarree hebben, is een logische gedachte om probiotica te geven om de darmen weer op orde te krijgen. Ook wordt er vaak gedacht dat als je maar genoeg probiotica geeft, dit de Giardia gaat 'overrulen' en je hem zo kunt elimineren.
Giardiasis is een ziekte veroorzaak door de parasiet Giardia intestinalis (ook wel genoemd lamblia). De parasiet hecht zich met een zuignap vast aan de wand van de dunne darm. De cysten van Giardia worden met de ontlasting uitgescheiden.
De voer- en drinkbakken kunt u schoonmaken met kokend water en erna goed droogmaken (Giardia overleeft het beste in een vochtig milieu). U kunt bijvoorbeeld uw huisdier met honden/katten shampoo wassen, en vloeren en tapijten reinigen met een stoomreiniger.
Sommige mensen zijn klachtenvrij; anderen hebben ernstige maagdarmlast en vermageren. De meeste voorkomende klachten zijn krampen en diarree. De eerste symptomen treden op meestal 1 à 3 weken na de infectie: krampen, misselijkheid en diarree (van meer vast tot waterig, stinkend, soms bleek van kleur).
Na uitscheiding in de ontlasting is de cyste onder koele en vochtige omstandigheden nog weken tot maandenlang besmettelijk. Giardia wordt overgedragen via contact van ontlasting met de mond, bijvoorbeeld door opname van besmet voedsel of water.
Als je hond goed en tijdig wordt behandeld, kan Giardia normaal gesproken binnen drie tot tien dagen succesvol behandeld worden. Bij sommige honden duurt het echter langer, zeker als ze zichzelf telkens weer besmetten doordat ze bijvoorbeeld ontlasting van zichzelf of andere honden eten.
Giardia is een veel voorkomende infectie. Honden die met Giardia besmet raken worden niet altijd ziek. Met name jonge honden en honden met een verminderde weerstand krijgen klachten in de vorm van diarree en braken. Met behandeling is de prognose gunstig maar herinfectie kan optreden.
de omgeving van de anus van je hond regelmatig te wassen; je hond te wassen met een speciale shampoo; de voer- en drinkbakken van jouw hond goed schoon te houden; het regelmatig testen op Giardia in de ontlasting van jouw hond.
Wat is giardiasis? De darminfectie giardiasis wordt veroorzaakt door de parasiet Giardia lamblia. Deze parasiet komt ook veel voor bij dieren als honden, kalveren, bevers en muizen. De meeste van de Giardia-soorten die bij deze dieren voorkomen zijn niet besmettelijk voor mensen.
Voeding bij giardia.
Voedsel zonder koolhydraten ondersteunt het "verhongeren" van giardia. Het beste is dus vers vlees of Carnibest vers diepvries voer. Wanneer u dit niet kunt of wilt geven, is blikvoer van goede kwaliteit zonder granen een alternatief.
Giardia geeft een hardnekkige of steeds terugkerende diarree, meestal met behoud van eetlust. Met name jonge dieren kunnen er zeer ziek van zijn. Ze vermageren en gaan braken. De infecties bij pups en kittens kunnen een dodelijke afloop hebben.
Ook andere diersoorten kunnen deze parasiet bij zich dragen. Bij honden is het zelfs één van de meest voorkomende maagdarmparasieten, bij ongeveer 10% van alle dieren komt het voor. In kennels en pensions kan het zelfs oplopen tot 100%. In veel gevallen heeft de infectie niet tot nauwelijks klachten.
Daarnaast is het advies om dagelijks te dweilen met een desinfecterend (chloorhoudend)middel (bijvoorbeeld Dettol). Op de 3e en 5e dag na de start van de behandeling is het verstandig om uw huisdier te wassen, aangezien de eitjes van Giardia in de vacht zouden kunnen zitten.
Als de infectie niet over is, kan de andere kuur (Metrazol of Panacur) worden ingezet. Als de infectie wel over is, maar de diarree nog aanhoudt, moet de hond op een Intestinal Dieet worden gezet om de darm verder te laten herstellen. Giardia is niet alleen besmettelijk voor honden en katten maar ook voor mensen.
Hond en kat:
Panacur KH 250 mg: 1 tablet per 5 kg lichaamsgewicht gedurende 3 dagen. Panacur KH 500 mg: 1 tablet per 10 kg lichaamsgewicht gedurende 3 dagen.
Mensen kunnen besmet raken met Giardia lamblia door opname van cysten. De meeste varianten die bij de hond en kat voorkomen, zijn niet besmettelijk voor mensen. Een beperkt deel wel; in assemblages A en B komen varianten voor die zowel bij honden, katten als mensen ziekte kunnen veroorzaken.
Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden, maar komt ook regelmatig voor bij katten. Een Giardia-infectie is zeer besmettelijk en kan bovendien van dier op mens worden overgedragen. Het is daarom belangrijk een besmetting met Giardia snel te kunnen herkennen en behandelen.
Panacur AquaSol kan giftig zijn als het door mensen wordt ingenomen. Degene die Panacur AquaSol toedient, moet huid-, oog- of slijmvliescontact met het middel vermijden, aangezien het middel reacties kan veroorzaken, zoals huidirritatie.