Hoe weet je dat de pomp van de vloerverwarming kapot is? Als je merkt dat de vloerverwarming jouw kamer niet meer goed verwarmd, is de kans groot dat de circulatiepomp kapot is. De leidingen zullen dan ook koud blijven terwijl de pomp op de verdeler wel warm/heet is.
Het harder worden van een ruis of borrelend geluid uit de cv-ketel geeft aan dat de circulatiepomp harder moet werken. Het is in dit geval verstandig de pomp te vervangen.
U kunt de pomp snel ontluchten door de pomp op het maximale toerental in te stellen en een half uur te laten draaien. Zet deze vervolgens terug naar de oorspronkelijke instelling. Als het probleem hierdoor niet opgelost is, neem dan contact op met uw monteur.
Hoe weet je dat de vloerwarmingspomp kapot is? Als de circulatiepomp de oorzaak is dat de vloerverwarming niet werkt dan zal er geen warm water door de vloerleidingen stromen waardoor de leidingen vanuit de verdeler koud aanvoelen terwijl de pomp op de verdeler wel warm/heet is.
In de meeste gevallen worden alleen de standen 1 (proportionele druk) en 2 (constante druk) gebruikt. Stand 3 (constante snelheid) wordt alleen gebruikt om het water snel te circuleren om bijvoorbeeld de pomp te ontluchten.
Op de display van de cv-ketel kun je de snelheid van de pomp verlagen, waardoor het water meer tijd heeft om warmte af te geven. Moderne ketels regelen de pompsnelheid vaak automatisch. Wat oudere ketels zonder modulerende pomp hebben vaak een behuizing.
Vervang jouw cv-ketel op tijd en neem niet het risico dat je zonder verwarming en warm water komt te zitten. Ons advies is om budgetmodellen te vervangen na 10 tot 12 jaar en premium modellen na 15 jaar.
Oude pompen hebben vaak drie vaste standen (I, II en III) en staan in de meeste gevallen afgesteld op de hoogste (comfort) stand. De vloer wordt dan het snelst warm, maar energiezuinig is het niet. Tip: zet de pomp eens op de laagste stand.
De leiding naar de vloerverwarmingsverdeler is niet warm:
Er is een storing aan de warmtebron. Er zijn afsluiter(s) die niet helemaal goed openen of geopend zijn. Er zit lucht in de hoofdleidingen. Er is te weinig waterdruk van de warmtebron (ketel, stadsverwarming, warmtepomp) naar de vloerverwarmingsverdeler.
Het is inderdaad mogelijk om het hele systeem voor langere tijd uit te schakelen. Maar wanneer de pomp weer wordt aangezet, kan het voorkomen dat de pomp vast komt te zitten. Dat is een vervelend probleem dat bovendien kostbaar is om op te lossen.
Een circulatiepomp stuurt het warme water rond: de pomp laat het water van de verwarmingsketel naar de radiatoren (of de convectoren) circuleren. Een regelbare circulatiepomp schakelt automatisch uit als er geen watervraag is. Dat is veel efficiënter dan een oudere, niet-regelbare versie die continu draait.
Schakel de pomp van de vloerverwarming uit door de stekker uit het stopcontact te nemen. Wacht vervolgens 10 minuten tot de watercirculatie is gestopt en de lucht naar het hoogste punt is getrokken. Sluit de kraan van de vloerverwarming en draai vervolgens het ontluchtingsventiel met een ontluchtingssleutel open.
Een defecte vloerverwarming kan veroorzaakt worden door twee factoren. Het kan een probleem zijn in de elektronica en dan kan een installateur de storing van de cv-ketel of warmtepomp verhelpen. Er kan ook sprake zijn van een lekkage en dan komt er meer bij kijken om de vloerverwarming te kunnen repareren.
Moderne installaties zijn doorgaans uitgerust met een circulatiepomp met 3 snelheden (en een vermogen van 25 tot 75 W). Bij een ononderbroken werking verbruikt hij tussen 150 en 300 kWh per jaar (op basis van die 6 000 uur).
De gemiddelde levensduur van een vloerverwarmingspomp is circa 20 jaar, maar een pomp kan ook veel langer mee gaan.
Afhankelijk van hoe de vloerverwarming gefreest is, kun je een opwarmtijd vanaf ongeveer 1,5 uur realiseren. Bij een lageopbouw-systeem is de opwarmtijd van de ruimte vaak slechts 30 tot 45 minuten. Hierdoor kun je deze in de nacht gerust op 18 graden zetten.
Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Samengevat: met een pompschakelaar kun je eenvoudig de pomp van de vloerverwarming uitzetten. De pomp wordt automatisch weer ingeschakeld wanneer de voeler warmte voelt in de aanvoerleidingen.
Het is dus mogelijk om vloerverwarming zonder pomp te kiezen. Het kan zelfs voordeliger uitpakken, omdat de kosten van een verdeler zonder pomp lager zijn en je de investeringskosten van je vloerverwarming dus sneller hebt terugverdiend.
Door vloerverwarming regelmatig te onderhouden, zorg je ervoor dat het systeem goed blijft functioneren en dat je lang kunt blijven genieten van de voordelen van vloerverwarming. Bovendien voorkom je door het systeem te onderhouden grotere problemen en kun je besparen op eventuele reparatiekosten.
Lucht, water en slangen
Wanneer de pomp haar zuigkracht niet behaalt dan komt dit in de meeste gevallen door de aanwezigheid van lucht. Een gaatje, een niet perfect sluitende koppeling tussen slang en pomp of een knik in de slang kan er al voor zorgen dat de pomp (nog) niet naar behoren werkt.
De pomp staat de hele dag en het hele jaar aan. Daarmee loop het jaarlijks elektriciteitsverbruik behoorlijk op. Een snelle rekensom vertelt ons dat een circulatiepomp van 60 Watt, per jaar ongeveer 525 kWh aan elektriciteit verbruikt. Dat is met een gemiddeld jaarverbruik van 2800 kWh, 19% van het totale verbruik.