Heb geduld
Het lastige met bange katten is dat je nooit kunt inschatten hoe lang het zal duren. Soms duurt het een paar dagen, soms wel weken voordat een kat te voorschijn komt. Hoe dan ook, geduld is een schone zaak. En er is toch niets mooiers dan het vertrouwen van zulke katten weer te winnen!
Het beste kan je een bange of schuwe kat proberen te benaderen in zijn slaap. Staar de kat niet aan en nooit recht in de ogen aankijken maar knipper met je ogen. Draai je ogen van het dier weg kijk eigenlijk langs het dier. Laat je stem vaak horen en beloond de kat als het goed gaat.
Door een extract van kattenkruid op speeltjes te sprayen, zal de schuwe kat er mogelijk toe aangetrokken worden. Kattenkruid is niet verslavend en het effect duurt niet lang. Het is wel geen wondermiddel: sommige katten vertonen helemaal geen reactie. Alternatieven voor kattenkruid zijn valeriaan en matatabi.
Houd je kat zeker 6 tot 8 weken binnen. Katten zijn omgevingsdieren en het zal niet de eerste keer zijn dat een kat op zoek gaat naar zijn oude huis. Laat de kat rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving alvorens hem de wijde wereld in te laten gaan.
Een gelukkige kat herkennen aan gedrag
Diep en relaxt slapen. Uitgebreid in de zon slapen of rollen. Jou begroeten wanneer je thuiskomt. Zichzelf, een soortgenootje of jou regelmatig wassen, maar niet te veel; overmatig wassen kan ook wijzen op pijn.
Stress en een depressie gaan vaak hand in hand. Wanneer uw kat steeds aan uw meubels krabt, terwijl er ook gewoon een krabpaal aanwezig is, kan wijzen op een depressie. Dit is een ingewikkeld symptoom. Meestal betekent het gewoon dat uw kat boos is, maar als hij dit vaak doet, kan het ook duiden op een depressie.
Als hij hoog in je huis een veilig plekje heeft – boven op meubilair, een kast of een plank bijvoorbeeld – kan dat je kat echt helpen ontspannen. Ook kun je je kat zich beter laten voelen door overal in huis zijn geur achter te laten.
Over het algemeen houden katten niet van lawaai, zoals bijvoorbeeld van vuurwerk met Oud en Nieuw of een of ander festival in de buurt. Vaak zijn ze er zelfs doodsbang voor. Ook lawaaiierige feestjes of onweer vinden ze niks. Vaak zoeken ze een rustige, veilige plek op, zoals onder het bed of achter of in een kast.
Herkennen van angstig gedrag bij katten
We kennen allemaal de grommende en blazende kat, de haren die rechtop staan en de pupillen die rond en donker staan. Maar katten zullen altijd eerst proberen schuilen en vluchten als ze bang zijn, dus dit moet zeker als signaal gezien worden.
Begin bijvoorbeeld met het regelmatig aanhalen van je kitten, geef hem brokjes op schoot en probeer hem iedere dag iets langer te aaien of te borstelen. Zijn er meer katten of andere dieren in huis, stop de dieren dan niet gelijk in dezelfde omgeving, maar laat ze rustig in fases wennen aan elkaar.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het angstige gedrag van uw kitten of kat: Erfelijke aanleg: sommige katten zijn net als sommige mensen van nature angstiger aangelegd. Slechte ervaringen: de kat kan een slechte, angstwekkende ervaring hebben meegemaakt.
Uw kat verstopt zich onder het bed voor: veiligheid
Verstoppen onder een bed is de natuurlijke manier van uw kat om zich veiliger en buiten bereik van gevaar te voelen.
Heeft je kat niet altijd behoefte aan knuffels en aaien over zijn bolletje? Dan hoeft dat niet te betekenen dat hij niet op je knuffels zit te wachten, maar dat je hem op de verkeerde manier benadert waardoor hij zich bedreigd voelt.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Op onze schoot liggen is heerlijk comfortabel en helpt om hun lichaamstemperatuur verhoogd te houden. Eigenlijk zijn wij dus hun eigen persoonlijke radiator. Wanneer je kat zich op jouw schoot krult, betekent dat ook dat hij zich veilig voelt en je voldoende vertrouwt om zijn persoonlijke bewaker te zijn.
Onweer, een onplezierige kennismaking met andere dieren, vuurwerk- voor een sommige honden of katten kunnen het regelrecht traumatische ervaringen zijn waarvan ze nog lang last houden.
De meeste boosheid bij katten komt voort uit angst, en agressief gedrag stamt af van het idee dat je kat heeft dat hij zich moet verdedigen. Als je je kat in een situatie brengt waar angstige emoties opkomen, zal dat vaak uitmonden in boosheid.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Symptomen verveling kat
Je kat heeft geen trek meer in zijn eten. Je merkt dat hij nergens zin in heeft en een slaperige en futloze indruk maakt. Het kan ook zijn dat je kat juist heel actief wordt. Krabben aan meubels of spullen.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.
Onder elkaar communiceren katten vooral via lichaamstaal. Maar bij ons gebruiken ze hun stemgeluid. Klein kittens hebben als snel in de gaten dat mensen veel sterker op stemmen reageren dan op lichaamstaal of geurboodschappen.