Gemiddeld kun je een co-sleeper gebruiken tot je baby ongeveer 6 maanden is, afhankelijk van hoe hard je kindje groeit. Daarna kan het door naar zijn of haar eigen ledikant. Dit kun je in de ouderlijke slaapkamer plaatsen of vlakbij in de babykamer.
Veel veiliger is het om te kiezen voor een wieg aan het bed, ook wel een cosleeper of aanschuifbedje genoemd. Een cosleeper wordt met een open zijde aan het ouderlijk bed vastgezet. Zo kun je altijd een oogje in het zeil houden, kun je de baby makkelijker oppakken om deze te troosten en om je baby te voeden.
Het Bednest is sowieso ontworpen om te gebruiken tot een leeftijd van 6 maanden of tot je kindje langer dan 82 centimeter is of wanneer ze zwaarder zijn dan 10 kilogram.
Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen. Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen.
Houd er rekening mee dat (bijbehorende) hoofdbeschermers de ademhaling van je baby belemmeren. Gebruik géén co-sleepers voor tweelingen. Meer dan één kind in een bedje vergroot het risico op wiegendood. Schakel over naar een groter/hoger bedje zodra je baby probeert te zitten of staan.
De eerste maanden is het een goed idee om de wieg van je pasgeboren baby in je eigen kamer te zetten. Hierdoor kun je een oogje in het zeil houden en bovendien maakt het de nachtvoeding makkelijker. Veel moeders zetten het wiegje zo dichtbij mogelijk bij het eigen bed, zodat de baby binnen handbereik is.
De voordelen van een co-sleeper:
Je kunt je baby bijvoorbeeld snel sussen als hij huilend wakker wordt maar ook borstvoeding geven vanuit je bed is met een co-sleeper lekker makkelijk. Je hoeft er namelijk niet voor op te staan! Een co-sleeper kan ook bijdragen aan de nachtrust van je kleintje.
Er is wat ons betreft geen 'beste' tijd om je baby op een eigen kamer te laten slapen. Het advies vanuit het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid is wel om je baby tot zeker 6 maanden bij je op de kamer te houden.
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer ouders ervoor kiezen samen met hun kinderen te slapen. Dit wordt co-sleeping of samen slapen genoemd. Vanuit het kind gezien kan dat het tot vijf jaar heel goed bij zijn ouders slapen. Een kind kan zich er veiliger door voelen.
Met uitbreidingsset is de co-sleeper vaak te gebruiken tot je kindje een jaar of 2 oud is.
Uiteindelijk kunnen we natuurlijk maar één model de beste co-sleeper noemen, en wat ons betreft moet dat echt de Tutti Bambini Cozee Bedside co-sleeper zijn. Wie een hekel heeft aan dingen in elkaar zetten, zal al gauw verliefd worden op dit aanschuif wiegje. De Cozee Bedside is namelijk binnen 30 seconden opgezet.
Je baby alleen thuis laten is strafbaar
Hulpbehoevende kinderen, zoals baby's, mag je wettelijk gezien niet alleen thuis laten zonder toezicht. Dit gebeurt wel, maar is dus strafbaar! Laat je baby dus NOOIT alleen! Artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht > Verlating van hulpbehoevenden.
Een co-sleeper is een ledikant of wiegje dat je tegen je eigen bed aanschuift en eraan vastmaakt. Eén zijkant van het aanschuifbedje kan omlaag, zodat je makkelijk bij je baby kan als hij 's nachts gevoed moet worden. Zo is je baby dichtbij, maar ligt hij wel veilig op een eigen slaapoppervlak.
Nergens ter wereld is het aantal gevallen van wiegendood zo laag als in Nederland, mede dankzij strenge richtlijnen. Maar zelfs die kunnen niet voorkomen dat het toch nog 10 tot 15 keer per jaar gebeurt.
In Nederland wordt eveneens aangeraden om de baby de eerste 6 maanden in de kamer van de ouders te laten slapen, wat men room-sharing noemt, omdat dit het risico op wiegendood bijna halveert, en ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO beveelt dat de eerste 6 maanden aan, en moedigt het aan tot een jaar.
Vanaf 6 maanden: je baby heeft vanaf 6 maanden zo'n 14 uur slaap per dag nodig, met 2 slaapjes overdag van in het totaal 4 uur. Vanaf 9 maanden: je baby heeft vanaf 9 maanden ook zo'n 14 uur slaap nodig, met 2 slaapjes overdag van 4 uur in het totaal.
De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.
Na de eerste paar weken kan een baby zijn eigen temperatuur al veel beter reguleren en is een mutsje veel minder nodig. Laat hem daarom binnenshuis af, zodat je baby de warmte ook kwijt kan! Als je naar buiten gaat met je baby en het is fris, dan mag hij gerust weer op.
In Nederland wordt de aandoening omschreven als een plotseling optredende, schijnbaar levensbedreigende situatie bij een gezond kind van nul tot twee jaar. Als een baby een ALTE heeft, is hij plotseling slap, bleek of blauw, en lijkt hij niet te ademen.
Een baby “kan” meteen in een ledikant slapen, mits goed opgedekt, maar het is niet ideaal. De wieg is veel gemakkelijker en veiliger voor de eerste maanden.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.