Uw kind krijgt vlekjes en blaasjes over het hele lichaam, vaak ook in de mond, in het haar en op de oogleden. De huiduitslag jeukt. De blaasjes verdrogen tot korstjes. De korstjes zijn na 10 dagen verdwenen.
Meestal zijn de bultjes, blaasjes en korstjes van waterpokken 1 tot 2 weken zichtbaar.
Waterpokkenvirus bij zwangere vrouwen en baby's
De baby kan dan bij geboorte erg ziek worden, wat voor complicaties, zoals een longontsteking of hersenvliesontsteking. Met het beetje weerstand dat een baby heeft kan dit dus ernstig zijn. Houd je kind met waterpokken dus altijd weg van zwangere vrouwen en baby's!
Het is niet ongebruikelijk dat kinderen blaasjes hebben in het luiergebied. Tussen de billen en bij meisjes op de schaamlippen. Dit kan erg pijnlijk zijn bij het plassen omdat dit prikt. Als je kindje hier veel last van heeft zou je deze plekken kunnen bedekken met een babybillenzalf, zo kan de urine niet prikken.
Waterpokken is de naam van een virusziekte, die herkenbaar is aan de rode, jeukende vlekjes die bijna overal op het lichaam verschijnen. De ziekte is vooral vervelend, vanwege de hevige jeuk en de koorts. Voor baby's en kinderen met een verminderd afweersysteem of voor zwangere vrouwen kan de ziekte schadelijk zijn.
Duur waterpokken bij baby
Een baby heeft meestal 1 tot 2 weken waterpokken, vanaf het moment dat de rode vlekjes zichtbaar zijn. De baby is al wel eerder besmet voordat de ziekte zichtbaar is.
Waterpokken komt vooral bij kinderen voor meestal tussen de 1 en 8 jaar. Op 15 jarige leeftijd heeft al zo'n 90-95% van de kinderen waterpokken gehad. Hoewel zeldzaam kunnen ook volwassenen en bejaarde mensen voor het eerst waterpokken krijgen.
Voor het beschermen en verzachten van de kwetsbare babyhuid wordt soms Sudocrem gebruikt. Sudocreme bevat een zinkoxide, dat ook prettig kan zijn bij waterpokken.
Kinderen met waterpokken kunnen beter niet zwemmen tot de blaasjes goed ingedroogd zijn. Het warme zwemwater kan de jeuk erger maken. Ook kunnen de wondjes van de waterpokken na zwemmen gaan ontsteken.
Er is helaas geen medicijn om waterpokken sneller te behandelen, waterpokken zijn zeer besmettelijk maar gaat ook vanzelf weer over binnen 10 dagen. Wel kun je je kind helpen door de jeuk te verlichten en de waterpokken te behandelen met een verkoelende gel.
Baby's kunnen ook al waterpokken krijgen. Zij hebben vaak wel een mildere vorm van waterpokken dan jonge kinderen. Dit komt omdat baby's vaak nog de beschermende antistoffen van de moeder in hun bloed hebben.
Voornamelijk kinderen krijgen waterpokken. Een tweede keer waterpokken krijgen is zeer zeldzaam. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt, kan het gordelroos veroorzaken.
Uw kind krijgt vlekjes en blaasjes over het hele lichaam, vaak ook in de mond, in het haar en op de oogleden. De huiduitslag jeukt. De blaasjes verdrogen tot korstjes. De korstjes zijn na 10 dagen verdwenen.
Ja, douchen of in bad met waterpokken kan geen kwaad. Let er alleen wel op dat het water niet te warm is, dat maakt de jeuk erger. Dep je kind na het bad voorzichtig droog zodat je de blaasjes niet open wrijft.
Anders dan bij kinderen kan waterpokken bij volwassenen ernstig verlopen. Bij volwassenen met waterpokken is er meer kans op een longontsteking. Bent u volwassen of ouder dan 12 jaar en krijgt u waterpokken? Als u de huisarts dezelfde dag belt en met medicijnen start, bent u minder lang ziek.
Waterpokken is besmettelijk vanaf 2 dagen voordat de vlekjes zichtbaar worden totdat de blaasjes zijn ingedroogd. Dit duurt ongeveer 10 dagen. Na besmetting duurt het maximaal 3 weken voordat u de vlekjes krijgt.
Breng een zinkoxide-lotion of verkoelende gel aan op de vlekjes. Hierdoor vermindert de jeuk en drogen de blaasjes sneller in. Was wel goed je handen na het aanbrengen. Bij oudere kinderen kun je mentholpoeder of -gel gebruiken.
Waterpokken of windpokken, ook wijnpokken of varicella genoemd, is een zeer besmettelijke kinderziekte, die zich vooral kenmerkt door hevig jeukende blaasjes.
Incubatietijd: 10-21 dagen (meestal 13-18 dagen). Besmettelijke periode: 2 dagen voor blaasjes tot indrogen. Maatregelen: Contactonderzoek op indicatie. Onderzoek zwangere op indicatie.
Wat helpt tegen waterpokken? Een lotion met zinkoxide helpt de blaasjes sneller in te drogen. Ook heeft zo'n lotion een verkoelend effect. Zo help je de jeuk te verminderen.
Er is geen medicijn dat waterpokken sneller kan laten genezen. Zinkzalf helpt tegen de jeuk. Uw kind mag naar school of het kinderdagverblijf. Het gaat vanzelf over.
Smeren met zinkzalf, mentholgel of carbomeerwatergel vermindert de jeuk én zorgt ervoor dat de blaasjes sneller indrogen. Zinkzalf en mentholgel kun je gewoon bij de drogist kopen. Carbomeerwatergel is zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar.
Moet je de zon vermijden met waterpokken? Het is aan te raden om kinderen en baby's met waterpokken uit de zon te houden. De blaasjes verbranden makkelijker door de zon. Dit kan littekens veroorzaken.
De symptomen van windpokken zijn: huiduitslag op de romp die zich verspreidt naar het gezicht en het hoofd. koorts. hoofdpijn.