Jongeren komen de hele dag door in aanraking met voeding; de drie eet- en snackmomenten op een dag. Als jongeren in de pubertijd komen, ontwikkelen ze een ander eetpatroon. Ouders, vrienden en de omgeving spelen hierbij een belangrijke rol. Jongeren gaan voeding op een andere manier beleven.
Betrek jongeren
Vraag bijvoorbeeld niet wat ze willen eten maar wel welke groente ze graag nog eens eten. Vraag of ze liever aardappel, rijst of pasta hebben en/of welk fruit op het boodschappenlijstje mag. Verantwoordelijkheid in het klaarmaken van groenten en fruit kan ook positieve gevolgen hebben.
Gemiddeld aanbevolen hoeveelheden per dag voor een kind van 14 tot 18 jaar: Groente (vers of diepvries): 250 gram. Fruit: 2 porties. Bruine of volkorenboterhammen, volkoren knäckebröd: 6-8 boterhammen voor een jongen, 4-5 boterhammen voor een meisje.
Geef ze het liefst iets uit de Schijf van Vijf, dus wat groente, fruit of een belegde volkoren boterham, tosti van volkorenbrood met 30+ kaas of volkoren knäckebröd. Willen ze toch iets te snoepen, houd het dan klein. Een koekje of een dropje bijvoorbeeld.
Jongeren zijn nauwelijks bezig met wat ze eten. Ze kiezen wat ze lekker vinden of wat ze van hun ouders voorgeschreven krijgen. Het ontbijt wordt vaker individueel genuttigd, en wat gegeten wordt is vaak standaard. Bij andere maaltijdmomenten wordt vaker afgewisseld, zowel bij lunches, tussendoortjes als diner.
Door volkorenbrood te kiezen, eet je al heel makkelijk gezond. Volkoren bevat namelijk meer vezels en voedingswaarde dan witbrood. Stal volkorenbrood rijkelijk uit vóór het witbrood. Help gasten vervolgens te kiezen voor het gezonde door communicatie toe te voegen over wat volkoren zo'n goede keuze maakt.
Een ontbijt levert 10-15% van de energie en voedingsstoffen die pubers dagelijks nodig hebben. Daarmee is het een onmisbaar begin van de dag. Een gezond ontbijt voor tieners bestaat o.a. uit belegd volkorenbrood of ontbijtgranen, magere of halfvolle melkproducten en fruit.
Voor kinderen van 10 tot 18 jaar is de aanbeveling voor zuivel van het Voedingscentrum: 3 porties melkproducten (450 ml) per dag. Jongens hebben vanaf hun 14e jaar meer nodig per dag: 4 porties (600 ml) melkproducten.
Jongeren slaan het ontbijt nog al eens over: 10-30% ontbijt nooit. Niet handig, want juist bij jongeren hebben de hersenen veel energie nodig. De hersenen zijn in de groei en ze moeten ook nog eens flink aan het werk, want jongeren gaan nog naar school.
Laat het eetmoment elke dag op dezelfde plaats en aan dezelfde tafel plaatsvinden. Zet de kinderen samen aan één tafel. Zo zien ze elkaar tijdens het eten en nemen ze goede gewoontes van elkaar over.
Eet gevarieerd en eet volop verse groenten en fruit Door regelmatig aanbieden raken kinderen gewend aan de smaak. Pas na 15 keer proeven went een nieuwe smaak! Beperk het snoepmoment tot 1 keer per dag en geef kleine hoeveelheden. Behalve in snoep, komt veel suiker voor in frisdranken en yoghurtdrank.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.
Een tot drie bananen per dag is voor de meeste mensen waarschijnlijk wel goed. Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon door ook andere voedingsmiddelen te eten met nutriënten die niet in bananen zitten.
Gezond beleg is bijvoorbeeld 100% pindakaas, 30+ kaas, groente en fruit. Denk ook aan halfvolle melk en fruit voor erbij. Een gezond ontbijt en een gezonde lunch helpt je kind alle voedingstoffen binnen te krijgen die nodig zijn om goed te groeien.
Havermout vult goed en zorgt daardoor voor een voldaan gevoel. Je kind zal daarom minder snel zin hebben in een tussendoortje. De vezels die van nature aanwezig zijn in de havervlokken zorgen voor een beter immuunstysteem. Doordat deze de immuuncellen activeren, wordt je kind minder snel ziek.
Naast snoep en chocola is ijs ook erg populair onder vrouwen. Een ander toetje dat goed in de smaak valt is yoghurt. Magere yoghurt bevat weinig calorieën en daar letten vrouwen op. Ook smoothies staan hoog op de ranglijst.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).