Een striptang gebruik je om de mantel rondom een elektrische geleider te verwijderen. Met de stelschroef op de tang kan je de tegenover elkaar geplaatste V-vormige uitsparingen dichter bij of verder van elkaar zetten, afhankelijk van de dikte van de geleider.
Een traditionele striptang werkt heel eenvoudig door het schroefje dat zich op één van de tangen bevindt op de juiste diameter in te stellen. Vervolgens kan de draad met de tang op de juiste lengte worden ingeknipt, waarna de draad eenvoudig kan worden gestript.
- je kunt in plaats van een afbreekmes ook een schaar of kniptang gebruiken. Een afbreekmes is over het algemeen iets dunner en scherper, vandaar dat wij hieraan de voorkeur geven. - in plaats van de striptang kun je ook het afbreekmes gebruiken om het koperdraad bloot te leggen.
Installatiedraad strippen
Stel de striptang in op de dikte van de koperen geleider met behulp van de stelschroef. Zet de striptang 0,5 tot 1,5 cm over het uiteinde van de installatiedraad en knijp de tang dicht. Trek nu de tang terug terwijl je de installatiedraad strak vasthoudt. Strip nooit te veel draad bloot.
De Knipex 1262180 Afstriptang is wat ons betreft de beste professionele striptang. Deze striptang ligt heerlijk in de hand, is licht van gewicht en werkt bovenal zeer nauwkeurig. Ook kun je meerdere soorten draden strippen en maak je gebruik van enkele handige functies. Echt een ideale striptang voor elke professional.
Plaats de tang over de draad, knijp hem volledig dicht en trek met een torsende beweging de tang naar je toe als het een manuele tang betreft. Bij een automatische tang, hoef je enkel te knijpen in één vloeiende beweging, want de rest doet de tang automatisch.
De ene kant van het gereedschap vormt de handgrepen, de andere kant de werkkop. De werkkop van de JOKARI-striptang bevat een hefboomconstructie, die in één beweging van de hand van de gebruiker snijmessen op de kabelmantel drukt en de mantel van de geleiders naar binnen trekt.
Pelkabel. PVC kabel met een hoger kopergehalte (minimaal 68%) wat het strippen (ontdoen van de mantel) rendabel maakt. De inkoopprijs is eveneens gebaseerd op koperinhoud en prijs. Deze ligt hoger dan PVC kabel.
Zoals reeds omschreven is de aarde één van de aders in een (installatie)kabel. Dit is echter niet hetzelfde bij een grondkabel. Het verschil is dat bij een grondkabel de aardlitze wordt gebruikt als aarde. De aardlitze vind je onder de ijzeren mantel de grondkabel.
Koper zit vooral in kabels en leidingwerk. Veel elektrische apparaten werken ook via een stekkerkabel met daarin koper. Denk hierbij aan data kabels in huis voor de cv-ketel of boiler. Ook de internetverbinding heeft koperen kabels.
Er is onderscheid te maken tussen roodkoper en geelkoper. Roodkoper is echt een synoniem voor koper. Geelkoper verwijst meer naar messing of een legering van koper met een percentage van ongeveer 35% zink.
Wanneer u een standaard aansluiting voor schakelaars of stopcontacten gaat maken, dan heeft u een 2-aderige grondkabel nodig. Voor meer uitgebreide aansluitingen kiest u voor een minimaal 3-aderige grondkabel.
Leg de kabel op de juiste diepte
Omdat een grondkabel aan de nodige weersomstandigheden wordt blootgesteld, moet deze kabel wel veilig zijn. Daarom mag u een grondkabel alleen maar zonder bescherming gebruiken wanneer deze op minimaal zestig centimeter onder de grond ligt.
Diepte grondkabel
Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
(Novum/Betten) - De koperprijs brak dinsdag een historisch record op de London Metal Exchange (LME), de belangrijkste markt voor non-ferro metalen. De futures op drie maanden voor koper bereikten een hoogtepunt van USD 5.186 dollar per ton. Het is de hoogste koers van koper sinds de start van de notering ervan in 1870.
Handig voor als je niet veel geld wilt uitgeven: rol je kabels niet te strak op en maak ze vast met een tie-wrap of kabelbinder en schuif ze in een wc-rol. De wc-rollen zet je naast elkaar in een lade of kist. Opgeruimd staat netjes!
Je kunt ze het beste recyclen door ze te deponeren in de inleverbakken voor apparatuur in verschillende winkels, zoals veel supermarkten. Ook kun je opladers inleveren bij de winkel waar je ze hebt gekocht, of ze achterlaten bij de plaatselijke milieustraat.
Waarom het dan toch steeds prijziger wordt? Koper wordt, misschien wel juist doordat het overal is, op heel veel manieren gebruikt. Van elektriciteitsdraden tot muntgeld. En door de steeds toenemende economische groei van onder meer China, wordt de toch al flinke vraag naar het metaal steeds groter.