Follikels groeien in de eierstok en daarin rijpt de eicel. Zolang de eicel rijpt blijft het follikel groeien. Bij een follikelgrootte van gemiddeld 20-25 mm is de eicel rijp. Het hormoon LH (luteïniserend hormoon) zorgt ervoor dat de eisprong plaatsvindt.
Geneesmiddelen – Als er geen eisprong optreedt, dan zullen de artsen geneesmiddelen voorschrijven om de eisprong te stimuleren en/of gonadotrofines. Deze geneesmiddelen kunnen de eierstokken helpen om eicellen te produceren.
Na de ovulatie stijgt de lichaamstemperatuur en begint de productie van progesteron. Kies net zoals bij de folliculaire fase voor lichte maaltijden met voldoende eiwitten. Belangrijkste voeding: B-vitaminen: uit groenten, vlees, eieren en noten zijn belangrijk voor de eisprong.
Als je menstruatie cyclus langer is dan 35 dagen of korter dan 21 dagen, is de kans groot dat je niet ovuleert. Officieel heet dit een 'anovulatoire cyclus'. Je hebt dan wel een bloeding, maar geen eisprong gehad.
Volgens verschillende onderzoeken kun je je vruchtbaarheid op een natuurlijke manier verhogen door gezond te eten. Daarbij is het belangrijk om onbewerkte voeding te eten, gevarieerd te eten en genoeg antioxidanten binnen te krijgen, zoals zink en foliumzuur, vitamine C en E, betacaroteen en alfa-liponzuur.
Als je eisprong bijvoorbeeld eerder of later plaatsvindt dan verwacht, kun je deze gemakkelijk missen omdat je op dat moment nog niet, of niet meer aan het testen bent. De hoeveelheid LH hormoon die een vrouw aanmaakt om de eisprong in gang te zetten, verschilt per vrouw.
Innesteling bevorderen met warmte
In een goed warme omgeving kan het baarmoederslijmvlies gezonder en dikker worden, zodat de eicel beter kan innestelen. Ook stimuleert warmte de opname van voedingsstoffen, de celdeling en de algehele gezondheid (o.a. de werking van de schildklier en het tegengaan van ontstekingen).
Het is aanbevolen om foliumzuur te nemen voordat je zwanger probeert te worden en tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap. Zink: Dit mineraal is belangrijk voor de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Het kan de kwaliteit van het sperma verbeteren en de eisprong bevorderen.
Kan ik op elk moment van mijn menstruatiecyclus zwanger worden, zelfs buiten mijn vruchtbare dagen? Ja. Zelfs bij vrouwen met een uiterst regelmatige cyclus en zelfs bij wie alles obsessief noteert, is het heel moeilijk om het moment van de eisprong te bepalen.
Vrijen. De dagen vlak voor en de dag van je ovulatie (eisprong) ben je het meest vruchtbaar. Door op deze dagen te vrijen, maak je de meeste kans om snel zwanger te worden. Vrij iedere twee of drie dagen, want dan is de kwaliteit van het zaad van de man optimaal.
Kan ik meer dan één keer ovuleren tijdens mijn cyclus? Ja. Het is mogelijk om twee keer te ovuleren, maar dit gebeurt meestal op hetzelfde tijdstip in de cyclus. Dit is hoe niet-identieke tweelingen worden geboren, wanneer twee afzonderlijke eicellen vrijkomen.
Het kan dus voelen als menstruatiepijn wanneer je eisprong plaatsvindt. Dit wordt ovulatiepijn genoemd. Wat je voelt is dat in de eierstok een rijp eiblaasje openbarst en er een eicel vrijkomt. Eerst groeit de follikel voordat hij openbarst, wat mogelijk spanning of pijn in je eierstok kan geven.
De eisprong (ovulatie) is het moment dat er een rijpe eicel uit je eierstok vrijkomt. Ongeveer één op de vijf vrouwen kan haar eisprong voelen. Handig, want zo weet je precies wanneer je het meest vruchtbaar bent. Maar het voelen van de eisprong kan ook pijnlijk zijn: ovulatiepijn noemen we dat.
Iedere maand beginnen er zo'n 10 eicellen in je eierstokken te rijpen. (als je de pil gebruikt rijpen er geen eicellen en heb je geen eisprong, pas na het stoppen met de pil komt je natuurlijke cyclus weer op gang). Slechts 1 eicel zal volledig rijpen en uiteindelijk uit de eierstok springen (ovulatie).
Tips voor een succesvolle bevruchting: Regelmatig geslachtsgemeenschap (elke 2-3 dagen)Gebruik het tijdvenster rond de eisprong (midden cyclus)Bepaal je vruchtbare dagen (bijvoorbeeld met de temperatuurmethode)
Omdat NSAID's en aspirine op het hele lichaam werken, leiden ze mogelijk tot een abnormale innesteling, die een miskraam wordt. Paracetamol daarentegen werkt alleen op het centrale zenuwstelsel, waardoor het waarschijnlijk geen effect heeft op het embryo, aldus de auteurs.
De innesteling duurt ongeveer een week en is dan 10-12 dagen na de bevruchting klaar.
Wat mag je niet eten als je zwanger wilt worden? Vermijd veel suiker en (verzadigde) vetten, gebruik niet te veel zout en laat cafeïne liever staan.
Het drinken van één of meer glazen alcohol per dag kan bij vrouwen én mannen de vruchtbaarheid verminderen. Het kan dan langer duren voordat de vrouw zwanger is. Als de man regelmatig veel drinkt kan hij moeite hebben met het krijgen van een stijve penis.
Momenteel kun je alleen je vruchtbaarheid via de huisarts laten testen als je minimaal een jaar zwanger probeert te raken. Daarbij bestaan er op dit moment geen testen die je kunnen vertellen of je vruchtbaar bent of niet.
Test niet met ochtendurine.
Deze kan iets meer hormomen bevatten dan je dagplas. Een ovulatietest doen we bij voorkeur niet met ochtendurine omdat deze iets te vroeg een positieve testuitslag zou kunnen geven. Elk moment na 10 uur `s morgens tot aan het slapen gaan is in principe goed.
De bevruchting
Na de eisprong is de eicel maar enkele uren 'bevruchtbaar'. Dit betekent dat er al vóór de eisprong zaadcellen aanwezig moeten zijn in de eileider. Als je weet wanneer je eisprong meestal plaatsvindt, moet je dus juist de dagen ervoor gemeenschap hebben, hoe vaker hoe beter.