Plafondlampen van staal, metaal, glas of kunststof zijn het meest geschikt voor in de keuken. Deze materialen kunnen gemakkelijk schoon gemaakt worden en nemen geen geur van kookdampen over. Felle, verblindingsvrije lampen zijn belangrijk voor de basisverlichting.
Kies daarom voor een lichtkleur van 3000 tot 4000 kelvin. Zeker boven je fornuis en werkblad is goed licht erg belangrijk. Om iets meer sfeer te creëren kun je de plafondlamp(en) een tintje warmer doen. Bijvoorbeeld 2200 tot 2700 kelvin ledlampen.
Over het algemeen geldt dat zo'n 300 à 400 lumen per vierkante meter voldoende is voor sfeervol licht, bijvoorbeeld bij de eettafel of in de slaapkamer. Voor meer functionele verlichting, bijvoorbeeld in de keuken of werkkamer, heb je zo'n 500 à 800 lumen per m² nodig.
Denk daarbij aan activiteiten als koken en eten, maar ook aan werken of ontspanning. Daarom is het essentieel om goede verlichting in een keuken te hebben. Lichtbronnen boven een eettafel en boven het aanrecht zijn belangrijk. We raden je hierbij verlichting aan met een totale hoeveelheid Lumen tussen de 1000 en 3000.
Het wattage van een LED lamp omrekenen
Want een LED lamp geeft hetzelfde licht bij een veel lager wattage. Als vuistregel kun je het wattage van de oude lamp delen door tien. Een gloeilamp van 40 watt is dan vergelijkbaar met een led lamp van 4 watt. Let wel op dat je dezelfde soort lampen vergelijkt.
Het wattage dat op de 'lampenbol' staat (de armatuur) geeft feitelijk aan hoe warm de lamp mag worden. De ouderwetse gloeilamp is namelijk een verwarmingselement. Dus een te hoog wattage kan ervoor zorgen dat de armatuur beschadigd wordt. In het ergste geval kan dat brand veroorzaken door de hitte van de lamp.
LED verlichting van 36 watt per meter geeft ongeveer 2240 lumen af.
Tips voor jouw keukenverlichting
De basisverlichting is meestal warm wit van kleur (rond de 3000K) en bij voorkeur dimbaar. Door de dimbaarheid kies je zelf hoe fel de verlichting gaat branden wanneer je wel of niet in de keuken bent. Functionele verlichting heeft bij voorkeur een neutraal witte kleur (rond de 4000K).
Bij het kiezen van de juiste verlichting hou je rekening met de soort lamp, de fitting, de lampvorm, watt of lumen, de lichttemperatuur en de dimbaarheid. Als je weet waar je op moet letten, neem je gemakkelijk het juiste type lamp uit het rek dat voor jouw armatuur en situatie geschikt is.
Bedenk wel dat de basisverlichting in een keuken aangenaam maar ook voldoende licht moet uitstralen. Denk hierbij aan een opbouwspot of een plafondlamp die een mooi diffuus licht geeft. Diffuus licht zorgt ervoor dat heel je ruimte gelijkmatig verlicht wordt. Dit plaats je vaak in het midden van je ruimte.
De Pharox LED Eco van Lemnis Lighting komt als beste uit de test. Deze lamp heeft de hoogste lichtopbrengst (249 lumen) en is met €9,99 ook één van de goedkoopste lampen uit de test. De slechtste lamp is van Gamma. Hij kost €22,95 en heeft een lichtopbrengst van 138 lumen.
Heb je een keuken die iets kleiner is dan kunnen 3 a 4 spots van 5 Watt al ruimschoots voldoende zijn. Heb je echter een grote keuken? Dan kan het zijn dat je 6 tot 8 LED inbouwspots nodig hebt van ongeveer 8 Watt.
Waarom een LED lamp kapot gaat? Een van de belangrijkste oorzaken van het kapot gaan van led lampen is dat LED-technologie een constante spanning nodig heeft; als er op enig moment een stroomstoot wordt veroorzaakt, stijgt de temperatuur van de diodes in de lamp en zal deze in korte tijd kapot gaan of defect raken.
“Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
Bij wijze van voorbeeld: 7 watt = 60 watt. Dat betekent dat jouw ledlamp 7 watt verbruikt maar een lamp het vermogen van 60 watt geeft. Terwijl een klassieke lamp in werkelijkheid 60 watt verbruikt, en geen 7 watt zoals de ledlamp in ons voorbeeld.
Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig. Door wetgeving zijn gloeilampen grotendeels uit de winkel verdwenen, net als sommige halogeenlampen. Het is beter voor het milieu om ook een onzuinige lamp die het nog doet te vervangen door een ledlamp.
Hoe hoger het wattage, hoe meer stroom de lamp verbruikt. Door meer stroom door de lamp te laten gaan, gaat de lamp feller schijnen en geeft deze dus meer licht. Bij gloeilampen ging deze manier van meten goed, totdat de led lampen kwamen die op een veel lager wattage werken.
Om de lichtopbrengst van een lamp te meten, gebruiken we de term lumen. Lumen geeft aan hoeveel licht een lamp uitstraalt. Hoe hoger het aantal Lumen, hoe meer licht de lamp uitstraalt. LED-lampen worden steeds energiezuiniger, ze hebben een lager wattage dan traditionele lampen maar geven evenveel of meer licht.
Om je een idee te geven: met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten. 200 lumen is meer iets voor een schemerlamp. Meerdere sfeerlampjes bij elkaar (bijvoorbeeld kaarsjes in een kroonluchter) moeten niet veel meer dan 100 lumen per stuk zijn.