Zo wordt er gezegd dat er ooit een schip is gestrand met de naam Neeltje Jans en de zandplaat daarnaar is vernoemd. Een andere verklaring voor de naam komt uit het Grieks: Neeltje Jans zou een samenvoeging zijn van de woorden Ne/Helle/Jaan/s, wat vrij vertaald ' Vrouwe of Godin van de Zee' betekent.
De Stormvloedkering wordt gesloten met behulp van een hydraulisch systeem. Aan de lengte van de hydraulische cilinders boven de kering kun je zien hoe hoog de schuif op die plek is. En dus ook hoe diep het water daar is. Het patroon van de buizen geeft een spiegelbeeld van de stroomgeulen te zien.
De Zandkreekdam is 830 meter lang, heeft een schutsluis en werd in 1960 gesloten met caissons.
Neeltje Jans is circa 285 hectare groot en ligt halverwege de Oosterscheldekering tussen Schouwen en Noord-Beveland. Het hele jaar door kun je in het natuurgebied heerlijk wandelen. Ook kunt u met de rondvaartboot kennismaken met de unieke natuur van de Oosterschelde.
Neeltje is een meisjesnaam die is afgeleid van Cornelis. Waarschijnlijk houdt deze naam verband met het Latijnse 'cornu', wat 'hoorn' betekent, waarmee de betekenis dus 'de gehoornde' zou zijn.
Neeltje Jans was ooit een zandplaat in de monding van de Oosterschelde.Voor de bouw van de stormvloedkering werd de plaat verhoogd en omgevormd tot werkeiland.
De afsluitingswerken in Zeeland en bij de Zuid-Hollandse eilanden, ook wel Deltawerken genoemd, werden uitgevoerd door de Deltadienst. Op 16 november 1955 diende het kabinet (met minister-president Willem Drees) op grond van de adviezen van de Deltacommissie een ontwerp Deltawet in.
De bouw van het grootste Deltawerk, de Oosterscheldekering , startte in 1976. In totaal 65 pijlers van 30 tot 40 m hoog moesten stevig in zee worden verankerd. Daartussen kwamen schuiven te hangen, die bij hoogwater dicht gaan om de Oosterschelde af te sluiten.
Prijzen All in ticket:
vanaf 12 jaar en volwassenen: € 27,- p.p.
Jong natuurgebied
Ooit was Neeltje Jans een zandplaat in de monding van de Oosterschelde, halverwege Schouwen en Noord-Beveland. Voor de bouw van de stormvloedkering werd de plaat opgehoogd en omgevormd tot werkeiland.
In de Oosterschelde en Noordzee kun je zeehonden in het wild tegenkomen. Soms zie je ze vanaf het park voor de stormvloedkering wachten tot er een lekker hapje voorbij komt zwemmen. Bij Deltapark Neeltje Jans leer je alles over deze prachtige dieren tijdens de educatieve presentatie.
Deze attractie is overdekt. Open gehele jaar.
De Deltawerken bestaan uit stormvloedkeringen, sluizen en dammen. In Zeeland vind je de Zandkreekdam, Veerse Gatdam, Grevelingendam, Brouwersdam, Oesterdam, Oosterscheldekering, Bathse Spuisluis en Philipsdam.
De Oosterscheldekering is het grootste en beroemdste Deltawerk. De 9 km lange stormvloedkering sluit de Oosterschelde af bij dreigend hoogwater. Tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland werd tussen 1976 en 1986 de Oosterscheldekering gebouwd.
Vroeger was Neeltje Jans een zandplaat in de monding van de Oosterschelde.
In eerste instantie zou er een dichte dam op de plek van de Oosterscheldekering komen. Maar omdat de Oosterschelde een bijzonder natuurgebied is, koos men uiteindelijk voor een open, beweegbare kering. Hierdoor is er nog steeds eb en vloed in de Oosterschelde en blijft het water zout.
De Oesterdam is een compartimenteringdam. Dit betekent dat hij zoet en zout water uit elkaar houdt: de dam voorkomt dat er zoet water de Oosterschelde instroomt. Zo blijft de natuur, die afhankelijk is van ofwel zout ofwel zoet water, aan beide kanten van de dam intact.
Een dam is een dwars door een water gelegen afsluiting, bedoeld om vissen te vangen, water te keren of te beheersen ten behoeve van bijvoorbeeld inpoldering, energieopwekking voor met name de mijnindustrie, of wegenaanleg. Natuurlijke dammen worden gebouwd door bevers en stuwdammen door mensen.
Nederland is een delta. Dit betekent dat grote delen van ons land onder de zeespiegel liggen en er veel rivieren zijn. Grote rivieren zoals de Rijn en de Maas stromen door ons land naar de Noordzee.
De kosten van de Deltawerken werden geraamd op 3,3 miljard gulden, wat overeenkwam met 20 procent van het bbp van 1958 (omgerekend zou het nu 170 miljard euro zijn geweest).
Een plan maken om te voorkomen dat delen van Nederland onder water komen te staan en de veiligheid van de bewoners van die kwetsbare gebieden garanderen. Dat is de opdracht waar de Deltacommissie – opgericht enkele weken na de watersnoodramp van 1953 – haar tanden in moet zetten.
Het Deltawerk ligt tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland. Bij dreigend hoogwater sluit de kering de Oosterschelde af. Op voormalig werkeiland Neeltje Jans werden onderdelen van de Oosterscheldekering gebouwd. Hier is nu Deltapark Neeltje Jans, een attractiepark waarin alles draait om water en de Deltawerken.