De Grieken hebben zichzelf eigenlijk nooit Grieken genoemd, maar Hellenen. Ze noemen hun land Ελλάδα (Ellada) en officieel ook wel Ελλάς (Ellas of Hellas). Het zijn de Romeinen die de naam Griekenland (Graecia) hebben bedacht, waarmee ze het zuiden van Italië bedoelden waar toen ook Grieks werd gesproken.
stadstaat = (polis) Belangrijkste politieke organisatievorm van het oude Griekenland. Iedere stadstaat had eigen wetten en bestuur, en werkte alleen in geval van nood (bijvoorbeeld tijdens de Perzische oorlogen) samen met andere vrije po... Metropolis = ... ie, in de Byzantijnse tijd ook van een kerkprovincie.
Het oude Griekenland (Oudgrieks: Ἑλλάς; Latijn: Græcia) was een cultuurregio op het Balkanschiereiland en op de eilanden in de Egeïsche Zee, waaraan sinds 3000 v. Chr. rijke hoogstaande culturen voorafgingen, zoals de Minoïsche en de Myceense beschaving.
De naam 'Grieken' komt uit het Latijn, van de naam Magna Graecia uit de 8e eeuw v. Chr. voor het zuiden van Italië en voor Sicilië, waar toentertijd het Oudgrieks werd gesproken. Op Cyprus en in de Verenigde Staten, Australië, Duitsland, Chili, Groot-Brittannië en Canada wonen ook veel (etnische) Grieken.
Griekenland is rond de 132.000 km² groot en er wonen bijna 11 miljoen mensen. Het is een bergachtig land. Griekenland staat vooral bekend om z'n stranden, eilanden, het eten en de rijke geschiedenis.
In Griekenland waan je je met recht in het land van de goden. Het zijn dan ook zeer hartelijke en temperamentvolle mensen die weten wat gastvrijheid is. Zodra je een aantal woordjes Grieks spreekt, nemen ze de plaats van Zeus in. Ze ervaren het als zeer prettig als je hun gewoontes respecteert.
Het duurde van 3000 voor Christus tot 500 na Christus. In dit tijdvak behandelen we de tijd van de Grieken, die gevolgd werd door de tijd van de Romeinen. Deze periode duurde van 3000 voor Christus tot 500 na Christus. Deze periode noemen we de Oudheid.
Wanneer je op de landkaart van Griekenland kijkt, dan valt de vorm meteen al op. Dit unieke departement van Griekenland bestaat uit drie langwerpige schiereilanden die zich in de blauwe Egeïsche zee uitstrekken:Kassandra, Sithonia en Agion Oros. Hoewel ze op elkaar lijken, zijn ze ook heel verschillend.
Omstreeks 1100 v. Chr. drongen de Doriërs vanuit het noordwesten van Griekenland onweerstaanbaar op naar het zuiden. De invallers zagen in de Achaeërs géén stamverwanten; ze veroverden hun steden en brachten de Kreto-Myceense cultuur de genadeslag toe.
Thessaloniki – is de tweede stad van Griekenland met 325.182 inwoners. De metropool Thessaloniki is een stuk groter en heeft meer dan 1.000.000 inwoners in totaal. Er wonen verhoudingsgewijs de meeste vrouwen van de grootste zeven steden van het land.
Papyrus wordt gemaakt van gedroogde bladeren van de papyrusplant. Daarmee werden bladen “papier” gemaakt. Ook schreven zij op perkament (vellum). Perkament is de huid van een dier.
Polis, meervoud poleis, (Oudgrieks: πόλις, pólis (oorspr.: burcht); mv.: πόλεις, póleis) is een term, door de Grieken gebruikt voor zowel een socio-politiek gegeven, een socio-geografisch gegeven, als voor een burcht (de oorspronkelijke betekenis).
Ons woord polis is overgenomen uit het Franse police en dit komt van het Italiaanse polizza, dat teruggaat op een Grieks woord dat betekent: de publicatie, het bewijs. In deze ruime betekenis komt het woord polis thans niet meer voor. Wij verstaan er onder: het bewijsstuk ener bepaalde verzekering.
De toenmalige Griekse wereld was opgedeeld in vele honderden kleine eenheden (poleis, enkelvoud polis), die allemaal hun eigen bestuur hadden en zelfstandig over interne aangelegenheden konden beslissen. Een polis bestond uit een stad met het omringende platteland. In Nederland spreken we vaak van een stadstaat.
Eén van de misverstanden die er over de oudheid bestaan, is dat mensen in de Griekse en de Romeinse wereld niet ouder konden worden dan pakweg 30 à 40 jaar, wat volgens veel geschiedenisboekjes de gemiddelde levensverwachting was.
De oude Grieken hadden net als de oude Egyptenaren niet één god, maar meerdere goden. Zij beleden hun veelgodendom (polytheïsme) in tempels die werden gebouwd en onderhouden door de polis – de gemeenschap of staat. Diezelfde gemeenschap was verantwoordelijk voor de cultus waarmee de godsdienst werd omgeven.
Men brengt dan ook veel tijd door op of bij zee (vissen, duiken etc) en men komt graag bijeen in openluchttheaters en horeca. Mannen zitten vaak bij het koffiehuis (kafenion) om te discussiëren (koppigheid leidt onder Grieken vaak tot felle debatten), roddelen en/of spelletjes te doen als kaarten en dobbelen (tavli).
Thor gold namelijk ook als de sterkste vechter onder de goden, die Asgaard beschermde tegen de aanvallende reuzen. Deze god was vrij populair onder de Germanen en Vikingen.
Hestia is overigens de zuster van Hades, Demeter, Poseidon Hera en Zeus, en ze is de oudste. Daarmee is ze automatisch de oudste Olympiër.
Tijdens de afwezigheid van haar man, vertrok Helena op een dag met Paris, de zoon van de laatste Trojaanse koning: Priamus. Toen deze Paris de godin Aphrodite eerder tijdens de bekende twist om de appel als mooiste godin had verkozen, had zij hem als dank de mooiste vrouw ter wereld beloofd.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Onafgewerkte gebouwen zie je in heel Griekenland. De reden is dat Grieken bouwen wat ze vandaag de dag nodig hebben en dat ze rest van het gebouw voorlopig onafgewerkt laten. Het lijkt alsof Grieken constant huizen aan het bouwen zijn - en dat zijn ze inderdaad.