Een hoog niveau van cortisol kan de talgproductie verhogen, wat resulteert in een vettere huid en een verhoogd risico op acne. Bovendien kan stress ontstekingsreacties in de huid versterken, waardoor aandoeningen zoals eczeem verergeren.
Je hebt meer kans op rode vlekjes, puistjes en ontstekingen.Je huid maakt namelijk meer talg aan.Zo kan huidirritatie door stress ontstaan.Een (gevoelige) huid kan extra geprikkeld raken.
Jeuk en huidproblemen
Veel huidproblemen zoals rosacea, acne, psoriasis en eczeem worden verergert door stress. Het geeft een verlaagde weerstand, veroorzaakt slechte eetgewoontes en verhoogt het testosteron en histamine in de huid. Dit maakt de huid erg onrustig, rood en veroorzaakt ontstekingen.
Stress kan van invloed zijn op de conditie van je huid. Je kunt een milde cleanser (reiniger) gebruiken en een moisturizer (crème) met bijvoorbeeld niacinamide. Niacinamide zorgt voor de aanmaak van vrije vetzuren en ceramiden: deze stoffen versterken de barrièrefunctie van de huid.
Wanneer iemand een langdurige periode stress ervaart, maakt het lichaam te veel stresshormonen (cortisol) aan. Bij acute stress kan dit leiden tot huidkwalen zoals netelroos en psoriasis. Chronische stress kan ook gevolgen hebben voor de huidconditie.
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen. Netelroos kan variëren van kleine puntjes tot grote striemen en het kan zich vormen tot clusters.
Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kan je moeilijk concentreren of hebt last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen of hartkloppingen en andere psychische klachten, zoals een burn-out, angststoornis en depressie.
Probeer veel water te drinken; 1,5 tot 2 liter per dag. Hierdoor krijgt je huid zijn elasticiteit terug en droog je minder snel uit. Daarnaast is water ook belangrijk bij het afvoeren van afvalstoffen. Naast water zijn groene thee, gemberthee en bijvoorbeeld bietensap ook goed om te drinken voor een mooie huid.
De fysieke impact van stress op de huid omvat onder meer roodheid, verhoogde gevoeligheid, verslapping, droogheid en dofheid. Een teveel aan cortisol verhoogt ook de activiteit van de talgklieren, waardoor de huid meer talg produceert en dit leidt vervolgens tot verstopte poriën en puistjes.
Wanneer je stress ervaart stelt je lichaam zich in op een noodsituatie. Er ontstaat er een vecht- of vluchtreactie. Je brein geeft opdracht tot het aanmaken van stresshormonen. Adrenaline, noradrenaline en cortisol spelen hierin een belangrijke rol.
Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer.
Wanneer je acute stress (bijvoorbeeld een auto-ongeluk) of onveiligheid ervaart , geeft ons zenuwstelsel hormonen af die ons een boost geven, deze hormonen triggeren de vecht- of vluchtreactie. Het versnelt onder andere de hartslag en ademhaling, spant spieren aan en brengt je in een staat van paraatheid.
Wanneer je stress ervaart, bijvoorbeeld door een ruzie op je werk of een onoplettende fietser, begint er een stressreactie in je hersenen. Tijdens deze reactie maken je hersenen stresshormonen aan, zoals adrenaline en cortisol. Door deze hormonen komt er energie vrij.
Een ingevallen gezicht kan komen door stress, vermoeidheid of wanneer je veel afvalt, maar ook ouder worden speelt een rol.
Wanneer we stress ervaren, komt er een stroom van hormonen vrij in ons lichaam. Deze hormonen kunnen de talgproductie in de huid verhogen, wat kan leiden tot een uitbraak van acne of andere huidaandoeningen. Daarnaast kan stress ook leiden tot een droge huid, jeuk en zelfs huiduitslag.
Een onrustige huid komt meestal voort uit een vochttekort. Dan heb je meestal ook last van puistjes. Dit komt omdat je huid bij een tekort aan vocht teveel talg gaat produceren. Zo probeert je huid dit tekort op te lossen.
Enkele tips voor een stralende huid van binnenuit
Het eten van veel kleurrijke groenten en fruit, mager vlees, vette vis en volkoren- en meergranenproducten is erg goed voor jouw huid. Daarnaast helpt het om 2 liter water per dag te drinken om afvalstoffen sneller uit je lichaam te verwijderen en je huid te hydrateren.
Vitamine C
Collageen is een eiwit dat onder andere zorgt voor de stevigheid van je huid. Voor een strakke huid is vitamine C dus noodzakelijk. Dat blijkt ook uit onderzoek. Als je genoeg vitamine C binnenkrijgt ziet je huid er beter uit en is de kans op rimpels kleiner.
Last van een rode, geïrriteerde of jeukende huid? Gelukkig is er Bepanthen Eczeem Crème: werkt effectief en het zorgt voor verlichting van jeuk en roodheid. Het is een medisch hulpmiddel te gebruiken bij o.a. eczeem en een rode huid. Bepanthen Eczeem Crème is vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek.
Voorbeelden van irriterende stoffen zijn zuren, zeepachtige stoffen in reinigingsmiddelen, oplosmiddelen, lasrook en water (kan tot eczeem leiden als de huid vaak of langdurig nat is).
Gespannen spieren door verhoogde spierspanning
Gespannen spieren door stress komt vaak voor in onze rug, schouders en nek. Gespannen spieren in deze regio kan vervolgens ook tot spanningshoofdpijn leiden. Vaak is de balans tussen inspanning en ontspanning van de spieren verstoord.
Er zijn verschillende manieren om het zenuwstelsel te kalmeren, bijvoorbeeld met ademhalingsoefeningen, de natuur in gaan, sporten, yoga, mindfulness en meditatie. Ook preventief prikkels uit de omgeving verminderen kan helpen. Mensen hebben ook een natuurlijk mechanisme om spanning en stress los te laten.