Hoe draag ik een zegelring? In Nederland wordt een zegelring in de regel gedragen om de ringvinger van de linkerhand. Het is ook mogelijk de ring aan de pink van de linker- of rechterhand te dragen. De ring kan naar boven of naar beneden gedragen worden.
Als man kun je, net als vrouwen, een ring dragen aan welke vinger dan ook. De meeste mannen kiezen voor wijs- of ringvinger. Een ring is mooi en kan een onderdeel van je outfit zijn. Je kunt er een kleur mee benadrukken, maar met een ring kun je ook een statement maken.
Dat wordt dan ook meestal in zijn geheel in de zegelring gegraveerd, uiteraard in spiegelbeeld om ermee te kunnen zegelen. Maar men kan ook volstaan met alleen het schild net als de zegelring voor vrouwen. Ongetrouwde vrouwen voeren in deze traditie een ruitvormig schild, gehuwde vrouwen daarentegen een ovaal schild.
Niet alleen adellijke families, maar ook ambtenaren, ondernemers en handelaren gebruikten hiervoor zegelringen. En in veel gevallen was deze voorzien van hun familiewapen. Families die nog geen familiewapen hadden, lieten er een maken.
Een zegelring is een ring die aan de rugzijde voorzien is van een gravure. Deze is aangebracht in het edelmetaal van de ring of in een in de ring gezette steen. De gravure kan gebruikt worden om een afdruk te maken in zegellak, teneinde een document (of ander te verzegelen object) van een lakzegel te voorzien.
De prijs van de zegelring is afhankelijk van het soort edelmetaal. Een indicatie van zegelring kosten: Een zilveren zegelring is beschikbaar vanaf circa 200 euro, een gouden zegelring begint vanaf circa 650 euro en een witgouden zegelring is beschikbaar vanaf circa 750 euro.
In veel families is het geven van een zegelring al generaties onderdeel van een traditie. In andere families wordt deze traditie voor het eerst in gang gezet. De ring wordt gebruikelijk met 18 of 21 jarige leeftijd geschonken aan zoon of dochter. Uiteraard markeert dat een mijlpaal voor volwassenheid.
ZEGELRING ALS TROUWRING
Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een persoonlijke zegelring met het eigen familiewapen of misschien hebben jullie in de familie wel een initiaal die al eeuwen meegaat en van vader op zoon wordt overgedragen. Een mooie traditie dus om in stand te houden en dus dé perfecte trouwring voor jou!
Pinky-ringen werden gebruikt om jezelf te identificeren bij potentiële partners zonder de autoriteiten te waarschuwen. Tegenwoordig worden pinkringen meer geassocieerd met eigenliefde, seksuele onafhankelijkheid en vrijheid van de beperkingen van conventionele relaties.
Daarom hier een tip: wil je het ingetogen en basic houden, draag je ring(en) dan om je ringvinger(s) en/of middelvinger(s). Mannen die het prima vinden om wat meer op te vallen met hun accessoires, kunnen ook hun overige vingers gebruiken om ringen aan te dragen.
Hoeveel ringen mag een man gelijktijdig dragen? Zelfs al heb je 10 vingers, dan adviseren we toch om maximaal 3 ringen per hand te dragen. Je mag er natuurlijk meer dragen, maar als basisregel (en een die je pols geen pijn doet) kun je het beste 3 aanhouden.
De verhouding ring/hand is dan uit balans. Heb je grote handen daarentegen dan is een grote ring, hetzij door de steen of brede ringband, prima om te dragen. Bij kleine handen werken dan weer ronde, ovale of prinsesgeslepen stenen heel goed.
Veel mensen houden hun sieraden om tijdens het slapen, maar juist in de nachtelijke uren kun je veel bewegen en zelfs vast komen te zitten met bijvoorbeeld een armband of ketting. Wij raden daarom altijd aan sieraden af te doen als je naar bed gaat.
In sieraden die gemaakt zijn van (edel)metalen, kunnen kleine hoeveelheden cadmium, lood of nikkel zitten. Dit zijn zogenoemde zware metalen. Blootstelling aan deze metalen kan schadelijk zijn voor je gezondheid.
Wat is de betekenis van een zwarte trouwring? Jouw liefde is kostbaarder dan platina of goud. Zwarte verlovings- en trouwringen zijn vrij modern. Zwart kan staan voor kracht en sterkte.
Ring aan je duim
Een ring om je duim geeft aan dat je onafhankelijk bent. De duim staat voor kracht en doelgerichtheid. Edelstenen die het best aansluiten bij een duimring zijn robijn en granaat.
Wanneer zit een ring goed? Een ring zit goed wanneer deze comfortabel aanvoelt. Hij moet strak genoeg zitten, zodat de ring niet van je vinger afrolt, maar tegelijkertijd niet te strak zodat je het idee hebt dat je vinger afknelt.
De vinger heet zo omdat hij de (trouw)ring draagt. Vroeger werd gedacht dat er een rechtstreekse bloedverbinding was (de Vena amoris) tussen de ringvinger en het hart. De associatie van het hart en de liefde leidde ertoe dat de ring (het teken van de liefde) om deze vinger gedragen werd.
Ring om je ringvinger
De meeste mensen dragen namelijk hun trouwring om hun ringvinger. Daarom staat een ring om je ringvinger symbool voor liefde en schoonheid. Natuurlijk kan je ook een ring om je ringvinger dragen als je (nog) niet getrouwd bent.
De blauwlagensteen is de meer traditionele keuze, tegenwoordig worden ook de rood- en groenlagensteen vaak gekozen. Een groenlagensteen en roodlagensteen in een zegelring. Andere stenen zijn o.a. de lapis-lazuli, die vaak door koningen en vorsten wordt gedragen.
Lagensteen is de in de edelsteen-snijkunst gebruikte gelaagde materiaal. Lagensteen wordt gesneden uit agaat. Agaat is een gestreepte halfedelsteen en een variëteit van het mineraal kwarts. Er zijn veel verschillende soorten kleuren, patronen en structuren lagensteen.
Geschiedenis Ring
In 2013 werd Doorbot uitgevonden door Jamie Siminoff.
Zo'n 5000 jaar geleden in Egypte ontstond de moderne trouwring. Naast het gebruik van primitieve materialen zoals leer, bot of ivoor, werden hier ook de eerste trouwringen gesmeed van edelmetaal zoals goud en zilver.
In CBG Familiewapens zijn familiewapens digitaal ontsloten. De website bevat afbeeldingen van moderne en historische familiewapens en beschrijvingen van familiewapens. Het is een eenvoudig hulpmiddel om na te gaan of er een familiewapen is voor de familie die je onderzoekt.
Indien u een nieuw familiewapen wilt (laten) ontwerpen, is het raadzaam contact op te nemen met het College van Herauten (herauten@genootschap-heraldiek.nl). Het college kan u adviseren over de ontwerpcriteria en u de weg wijzen naar professionele wapenontwerpers en wapenschilders.