Gebakken vis gezond? Gepaneerde vis, bijvoorbeeld kibbeling, is minder gezond dan vis zonder krokant laagje. Natuurlijk zitten er nog steeds goede voedingsstoffen in de vis, maar door het bakken in vet of boter, wordt er ook veel vet opgenomen. Dit maakt gebakken vis een minder goede keuze.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
De Hartstichting adviseert om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.
Vette vis
Vette vis bevat de gezonde omega 3 vetzuren. Omega 3 vetten zijn goed voor tal van zaken, waaronder je lever. Ze remmen bijvoorbeeld ontstekingen en ze verminderen de risico's op hart- en vaatziekten (bron).
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
Het woord kibbeling duidde oorspronkelijk het gezouten afval van de kabeljauwvangst aan. Toch is er veel verschil in kibbeling en is er niet één ingredient voor het krokante stukje vis.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 450 milligram omega-3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Dit kun je doen door per week twee porties vis te eten, waarvan ten minste een keer vette vis.
Zo kies je duurzaam
Koop duurzame soorten: dit zijn haring, mosselen, oesters, Schotse of Noorse zalm, Hollandse garnalen, Noordzeekrab, wijting en schelvis. Koop vaker bijvangst-vis: namelijk grauwe poon, schar of steenbolk (steenwijting).
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Kabeljauw is rijk aan veel verschillende vitamines en mineralen die allemaal een gezonde werking hebben in het lichaam. Zo bevat kabeljauw onder andere vitamine B11 (foliumzuur), vitamine B12, kalium, fosfor en magnesium. Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
Een van de voornaamste oorzaken van de huidige recordprijzen is bijvoorbeeld het weer in Scandinavië. Eindejaarsstormen hebben er lelijk huisgehouden en ervoor gezorgd dat de vissersboten er niet konden uitvaren. De import van vis uit die regio droogt dus op waardoor de prijzen stijgen.
Een pond kibbeling is gemiddeld genoeg voor twee volwassenen, gemiddelde eters, en een kind.
Je kunt lekkerbekjes en kibbelingen op elke markt wel vinden en ze zijn zelfs uit de diepvries te koop om in de oven te bakken. Vroeger werden lekkerbekjes gemaakt van kabeljauw of wijting en kibbeling van kabeljauwwangen. Helaas zijn ze tegenwoordig echter vaker niet dan wel gemaakt van kabeljauw of wijting.
Zalm is een erg gezonde eiwitbron. Het zit bomvol omega 3 en levert belangrijke mineralen. Deze stoffen kunnen onder andere bijdragen aan een gezond hart, het beschermen van je lichaamscellen, een slank lichaam en sterke botten en spieren.
Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in. Tonijn in blik is net zo gezond als verse tonijn.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Wanneer je je lever wilt ontgiften, is het ontzettend belangrijk dat je iedere dag water drinkt! Je wordt aangeraden om minstens anderhalf liter water per dag te drinken; op die manier spoel je als het ware afvalstoffen uit je lichaam. Je kunt er ook voor kiezen om citroensap in je water te doen.