Geschiedenis. De eerste vermelding van de Nederlandse vlag dateert uit 1572. De kleuren van de vlag waren toen oranje-wit-blauw. Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood.
In 1579 werd het 'oranje-blanje-bleu' (genaamd de prinsenvlag) de officiële vlag. Echter, uit onderzoek is gebleken dat er vóór de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) al rood-wit-blauwe vlaggen gebruikt werden in Nederland.
Frankrijk. De vlag van Frankrijk heeft vrijwel dezelfde kleuren als de Nederlandse vlag, alleen lopen de banen verticaal en zijn de kleuren in omgekeerde volgorde. Volgens Eve Devereux was de Franse vlag gebaseerd op die van Nederland al voordat Napoleon Nederland veroverde in 1810.
Vlaggen bestaan al heel lang. Al in de prehistorie tekenden de mensen vlaggen op de rotsen of op dierenhuiden. Ook de Egyptenaren voerden vlaggen aan een soort speer. De Romeinen waren de eersten, die oorlog voerden met een vlag (of vaandel) aan een stok.
Prinsenvlag (1572–1653)
De oudst bekende gedateerde afbeelding (2 december 1575) werd gemaakt door Jan van Hout, stadssecretaris van Leiden, in het album amicorum van Janus Dousa. Bij het sluiten van de Unie van Utrecht in 1579 werd het oranje-blanje-bleu, de prinsenvlag, de officiële vlag.
De Deense vlag of Dannebrog is waarschijnlijk de oudste vlag ter wereld. Volgens de legende dateert deze vlag uit 1219, toen koning Valdemar II, die de Deense kruistochten leidde, een wit kruis aan de sombere hemel zag.
De kleur oranje verwijst naar de familienaam van de Nederlandse koninklijke familie, het Huis van Oranje-Nassau. Hun voorvader, Willem van Oranje, is de stichter van Nederland. De kleur oranje symboliseert onze nationale eenheid en Nederlanders geven uiting aan hun nationale trots door oranje te dragen.
Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood. Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was. Het wit en blauw waren afkomstig van de livreikleuren van het Prinsdom Orange. Het oranje was afgeleid van het Prinsdom Orange.
De reden voor de kleurencombinatie van de Nederlandse vlagstaat nergens officieel vermeld. Men neemt echter aan dat de kleuren staan voor de natuurlijke opbouw van de bevolking ten tijde van het ontwerp. Rood symboliseert het volk, wit staat voor de kerk en blauw representeert de adel.
Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
In de periode 1815-1830 was Luxemburg deel van het Koninkrijk der Nederlanden. In 1831 ging een groot deel van Luxemburg tot België behoren. Het overblijvende groothertogdom werd onafhankelijk; aanvankelijk in personele unie, waarbij de Nederlandse koning tevens groothertog was.
De drie kleuren symboliseren ook de Afrikaanse herkomst van de meeste Jamaicanen. Er zijn verschillende verklaringen voor het ontwerp van de vlag. De vlag is de enige nationale vlag zonder een van de kleuren rood, blauw of wit in de wereld.
Vlaggendeskundigen gaan er echter vanuit dat de verdwijning van de oranje-wit-blauwe vlaggen een politieke reden had. De familie Van Oranje was steeds minder geliefd vanwege het gedrag van sommige stadhouders en hun kleur verdween daarom geleidelijk.
De oranje wimpel boven de vlag is een compromis om de verbondenheid - Oranje Boven met het koninklijk huis via de vlag te visualiseren. Hiermee is Nederland het enige land ter wereld dat zijn nationale vlag soms "verbouwt" (zie ook vlaggenprotocol).
De vlag van Sleeswijk-Holstein is een blauw-wit-rode horizontale driekleur en is sinds de 19e eeuw een van de symbolen van Sleeswijk-Holstein. Sinds 1949 heeft de vlag een officiële status. De Landesdienstflagge is dezelfde vlag, maar dan met het wapen van de deelstaat in het midden.
Kleuren van de Nederlandse vlag
Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel. Ook in andere (westerse) landen (zoals Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten) werd deze symboliek mooi gevonden en dus werden daar dezelfde kleuren gebruikt in de vlag.
De kleuren oranje-blanje-bleu werden en worden onder andere door Vlaamse studenten van de ULB gebruikt en stonden en staan als geuzenvlag symbool voor het vrije denken. Sinds 1970 maken de kleuren deel uit van het embleem van de Vrije Universiteit Brussel.
Het rode kruis werd gebruikt tijdens de kruistochten, en is een van de vroegste symbolen van Engeland. De vlag bestaat uit een rood kruis op een wit veld. Het kruis heeft een breedte van 1/5 van de hoogte van de vlag zelf.
Geuzenvlag (vlag) Een geus is een (meestal rechthoekige) vlag die door een schip gevoerd wordt bij wijze van groet. Hoewel in principe alle schepen een geus mogen voeren, is hij vooral in gebruik bij marineschepen, ronde- en platbodemjachten en motorjachten.
Neder betekent 'naar beneden' en 'laag'. Toen Nederland en België nog niet bestonden, sprak men over de Lage Landen als het over het gebied rond de rivierdelta's ging. Oorspronkelijk werd er met de Nederlanden een gebied bedoeld dat zelfs een groot deel van het huidige Duitsland omvat.
Ieder land/regio krijgt een kleurcode: Kleurcode donkerrood: regio's of landen waar personen een hoog risico op besmetting lopen. Kleurcode oranje of rood: regio's of landen waarvoor een matig risico op besmetting is vastgesteld. Kleurcode groen: regio's of landen waarvoor een laag risico op besmetting is vastgesteld.
Het wordt geassocieerd met vreugde, zonneschijn en de tropen. Oranje vertegenwoordigt enthousiasme, fascinatie, geluk, creativiteit, vastberadenheid, aantrekkingskracht, succes, aanmoediging en stimulatie. Voor het menselijk oog is oranje een zeer warme kleur dus geeft het ook het gevoel van warmte.
Bermuda is een Britse kolonie in de Atlantische Oceaan. Op de vlag staan twee vlaggen afgebeeld, die van Groot Brittannië en het wapen van Bermuda. De twee afbeeldingen lijken op nogal willekeurige plekken op de vlag te zijn gezet.
Nepal. Als je aan vlaggen denkt, dan denk je aan een rechthoek of hooguit een vierkant, zoals de Zwitserse vlag. De vlag van Nepal is echter heel anders. De enige niet-vierkante landenvlag ter wereld bestaat uit twee gestapelde driehoeken met daarop een halve maan en een zon.