Het vastzetten van het enkelgewricht kan worden gedaan bij ernstige pijn en/of instabiliteit van de enkel, waarvoor pijnstilling en schoenaanpassingen niet (meer) helpen. Na deze operatie en de revalidatieperiode heeft 93% van de patiënten (veel) minder pijn.
Wandelen, fietsen, traplopen zijn goed mogelijk met een vastgezette enkel.Ook autorijden gaat goed met een vastgezette enkel, soms ervaren mensen dat ze wat meer met de voet moeten schuiven voor de bediening van het pedaal. Intensief rennen en springen is voor de meeste patiënten niet meer goed mogelijk.
Vastzetten voetgewrichten in het kort
Wanneer u slijtage heeft in uw voetgewrichten, dan kan er een operatie uitgevoerd worden om u van de pijn af te helpen. Bij deze ingreep worden de aangedane gewrichten aan elkaar gezet. Dit kan één, twee of drie gewrichten betreffen.
Nabehandeling Operatie
Na de operatieve behandeling kunt u direct de enkel bewegen om stijfheid te voorkomen. Het voorkomt echter niet dat de kuitspier toch wat slapper is na 6 weken. Deze kan worden getraind in de sportschool of met behulp van de fysiotherapeut.
We spreken dan van een osteochondraal defect (OCD). Dit laatste geeft meestal diepe pijn bij belasten, bij slijtage komt er ook stijfheid van de enkel bij. Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen, daardoor zal een behandeling nodig zijn.
Uw schoenen zijn dan klaar als u het definitief uit het gips komt. Wanneer u weer kunt werken is afhankelijk van het werk dat u uitvoert. Bij administratief werk kunt u meestal weer werken na twee tot drie weken.Bij fysiek werk waarbij u de enkel goed moet kunnen belasten, is dit pas mogelijk na drie maanden.
Zwavel en kiezelzuur zijn van belang voor de opbouw van kraakbeen en zorgen dat dit soepel en sterk blijft. Zwavel komt voor in bepaalde zwavel houdende aminozuren zoals cysteïne en methionine. Deze aminozuren zijn te vinden in dierlijke producten zoals: biologisch vlees, kip, eieren en vis.
Draag nadat u uit het gips komt minimaal 2 weken stevige schoenen, dit zijn schoenen waarvan de zool zo stug mogelijk is. Loop in het begin niet teveel en gebruik eventueel nog één kruk aan uw gezonde zijde erbij. Neem kleine pasjes en loop niet te veel (maximaal 1 kilometer per dag).
Na de operatie mag u het been zes weken niet belasten. Het is aan te raden om de voet/enkel de eerste dagen in rust omhoog te leggen, bijvoorbeeld op een stoel, om de zwelling te minimaliseren. Dit is beter voor de wondgenezing en vermindert de pijnklachten.
Wanneer de verdoving goed is ingewerkt, start de orthopedisch chirurg samen met het operatieteam met de operatie. De operatie duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Veel patiënten vinden het spannend om geopereerd te worden. Dat is een normaal gevoel en heeft bijna iedere patiënt.
krakend geluid/gevoel. bewegingsbeperking. standsverandering. vochtophoping (hydrops) in het gewricht.
Slijtage in uw enkel kan erg pijnlijk zijn. Uw voelt pijn tijdens het lopen en kan ook minder ver en minder lang lopen.
Bij artrose in de enkel is er vaak sprake van de zogenoemde opstartklachten. Bij het opstaan uit bed in de ochtend voelt de enkel stijf aan en kan er een stekende pijn optreden. Traplopen is vaak pijnlijk. Ook kunnen klachten in de enkel optreden bij hurken, fietsen en het lopen van lange afstanden.
Als uw enkel gebroken is, krijgt u meestal gips om uw enkel. Soms is een operatie nodig. Voor een goed herstel is het belangrijk dat u oefeningen doet. Het herstel duurt ongeveer 3 tot 4 maanden.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat > 85% van de enkelprothesen 10 jaar na implantatie nog steeds goed functioneren. Dit betekent dat een enkelprothese een goede en betrouwbare behandeling is van enkelartrose. Dokter De Wachter kan u advies geven of u in aanmerking komt voor een enkelprothese.
De duur van het revalidatietraject is van veel factoren afhankelijk. Patiënten zullen over het algemeen sneller herstellen na een kijkoperatie dan bij een complexe operatie na enkelbreuk. Het traject zal afhankelijk van de ernst van de klacht en hulpvraag gemiddeld tussen 6-12 maanden duren.
Het is belangrijk om de voet zoveel mogelijk hoog te leggen ter vermindering van de zwelling. Vooral in de eerste week na de operatie is de voet gezwollen en zal de voet pijnlijk worden en gaan kloppen als u deze naar beneden houdt.
Het is af te raden om een fiets of motorvoertuig te besturen, wanneer uw arm of been in het gipsverband zit.
U kunt na elke voet- of enkeloperatie minimaal drie maanden zwelling en pijn bij inspanning verwachten. Gemiddeld duurt het 12 maanden voordat het eindresultaat bereikt is en u de operatie aan uw voet een beetje begint te vergeten.
Het volledige herstel duurt bij de meeste mensen een half jaar tot een jaar. Voet hoog houden De eerste 2 weken is het van belang om uw voet regelmatig goed hoog te houden in verband met de zwelling en tegen de pijn. Indien u uw been te lang naar beneden houdt zal de pijn en zwelling toenemen en gaat de voet “kloppen”.
Wat zijn slechte schoenen? Alle schoenen die uw voeten niet juist ondersteunen zijn slechte schoenen. Teenslippers, instekers, sloffen en rubberlaarzen zijn dus uitstekende voorbeelden van ongezond schoeisel!
Daarnaast wordt er aangeraden om gedurende de dag voldoende water te drinken. Deze basisrichtlijnen zijn al een goede weg om artrose te voorkomen/ verminderen.
Doordat u de fijne deeltjes magnesium inhaleert wordt het in het lichaam goed opgenomen.Dit is noodzakelijk voor de eiwitcomponenten waaruit kraakbeen is gevormd.
Melkprodukten kunnen onbeperkt gebruikt worden, althans wanneer men daarvan geen last heeft of te dik wordt. Dit geldt dus zowel voor melk als voor karnemelk, yoghurt, roomboter en kaas. Al deze produkten hebben een hoog kalkgehalte, hetgeen belangrijk is voor de botten en de gewrichten.