Uw nek kraken kan schadelijk zijn als je het niet goed doet of als je het te vaak doet. Te krachtig je nek kraken kan de zenuwen beknellen.Dit kan extreem pijnlijk zijn en het moeilijk of onmogelijk maken om je nek te bewegen. Te hard je nek kraken kan ook de spieren rond de gewrichten en de gewrichten zelf belasten.
'Wanneer je druk uitoefent op je gewrichten door je rug te draaien of te kraken, komt er gas vrij (dat is het krakende geluid)', legt hij uit. 'Zo nu en dan is dat geen probleem, maar als je dit dagelijks doet, kan je kraakbeen verslijten, wat leidt tot pijn of mogelijke pees- en ligamentscheuren.
Over het algemeen heeft kraken geen bijwerkingen. Het enige dat men als een nadeel zou kunnen beschouwen is dat u wel kunt merken/voelen dat u een sessie bij de chiropractor hebt gehad. Dit is dan vaak in de vorm van spierpijn, net zoals u dat kunt hebben na een sporttraining.
Het knakkende geluid dat je kunt horen heeft te maken met de luchtdruk in het gewricht. Wordt er druk op het gewricht uitgeoefend - en wordt deze druk snel heel hoog - dan knappen de gasbubbels in het kapsel van het gewricht als het ware uit elkaar.
Je rug kraken is schadelijk na verloop van tijd
Vooral als je het vaak doet of te krachtig. Te krachtig je nek kraken kan de zenuwen beknellen, en wanneer door te vaak kraken je kapsels uitgerekt raken loop je bovendien meer risico op het ontwikkelen van artrose.
"Kraken kan, vooral in de nek, zelfs gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot verlammingen, herseninfarcten of een dwarslaesie." Hij krijgt elk jaar wel iemand in het ziekenhuis die verkeerd is gekraakt.
Zelf kraken is vaak niet goed..
Kraken van een gewricht is een natuurlijk proces. Zelf kraken wordt vaak gedaan door een gewoonte, maar soms ook bewust om een voelbare spanning tijdelijk te verminderen. Mensen die zelf kraken hebben vaak een onderliggend probleem in de wervelkolom waardoor de spanning steeds terugkomt.
Schadelijk? Er zijn tot nu toe nog geen onderzoeken geweest die hebben getoond dat knakken van je vingers slecht is voor de botten of het kraakbeen. Ook het verhaal dat het veelvuldig knakken van gewrichten kan leiden tot slijtage of gewrichtsontstekingen is nooit wetenschappelijk aangetoond.
Klachten bij een gebroken wervel
Pijn in uw nek of rug. De pijn is meestal erger als u beweegt. Ook hoesten, niezen en persen kunnen pijn doen. Minder goed kunnen bewegen.
Na een behandeling komen ook veel afvalstoffen vrij in het lichaam. Drink daarom na de behandeling voldoende koolzuurvrij water. Er wordt aangeraden om 2 liter water te drinken per 24 uur.
Sommige mensen zullen zich direct beter voelen, maar ook kan men zich moe en slaperig voelen. Door de correctie kan er echter ook een hoeveelheid zenuwimpulsen opgewekt worden, waardoor een stijf gevoel of spierpijn in het behandelde gebied kan ontstaan.
Het antwoord op deze vraag is ja en nee. Je nek zachtjes kraken en niet te vaak kan geen kwaad. Maar als je het verkeerd, te vaak of te krachtig doet, kan het meer pijn of ongemak veroorzaken dan je voelde voordat je je nek kraakte.
Je kunt dit oplossen door een kussen of een handdoek in je lende of knieholte te leggen. Zijlig met een of beide knieën gebogen is het minst vermoeiend voor je wervelkolom. Let erop dat je wervelkolom recht blijft. Een kussen onder je bovenste knie ontlast je lage rug en zorgt voor een nog groter comfort.
Een 'klikkende' heup wordt veroorzaakt door het bewegen van een spier of pees over het bot. De beweging van de spier aan de buitenzijde van de heup zorgt voor een klikkend geluid, als het platte deel van het dijbeen licht uitsteekt. Na verloop van tijd kan dit leiden tot een slijmbeursontsteking.
Het kraken kan namelijk andere, soms ernstige, oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn slijtage, pezen of spieren die over een botuitsteeksel schuren of beschadigde pezen of spieren door reuma. Hoewel het geluid voor velen akelig is, kunnen knakkende gewrichten over het algemeen geen kwaad.
Het ploppende geluid dat knakken voortbrengt, komt waarschijnlijk door druk bij de gewrichten. Wanneer aan het vingerkootje wordt getrokken, ontstaat er drukopbouw in het gewrichtskapsel. Als de vinger een specifieke snelle beweging maakt, wordt deze overdruk omgezet in geluid.
Oorzaak van een krakende knie
Een gangbare verklaring is dat de knieschijf niet goed door zijn geultje loopt en daardoor “kraakt”. Het niet goed lopen door de het geultje kan o.a. komen door een verminderde aansturing door de bovenbeenspieren, verkort weefsel rond de knieschijf of verkorte spieren.
Iedereen kan te allen tijde een bezoek brengen aan een chiropractor. Chiropractie, ook wel bekend onder de term “kraken” is een alternatieve zorgmethode en bestaat inmiddels al ruim 100 jaar. Bij klachten rondom de wervelkolom, zoals pijn in de rug, kunt u terecht bij de chiropractor.
Wat doet een chiropractor? Een chiropractor werkt de pijnpunten weg door middel van impulsen op het lichaam waarbij het zenuwstelsel en de gewrichten worden gemanipuleerd. Bij Rug- en Nekcentrum zal op basis van de door u verkregen medische gegevens de chiropractor een eerste onderzoek instellen.
Als je een pand kraakt, breek je de deur open. Dat is wel verboden, en doe je dus stiekem. Zodra je echter in het pand bent, bel je zelf de politie op en zeg je dat je het pand gekraakt hebt. De politie komt dan kijken of het pand echt leegstaat en je aan de regels voldoet.
Het knakkende geluid
In je gewrichten zit vocht dat er voor zorgt dat je je gewrichten soepel kunt bewegen. Wanneer je hard aan je vinger trekt ontstaat er een onderdruk in het vocht waardoor er een beetje verdampt. Daardoor wordt de druk weer normaal en dat zorgt voor de “knak”.
Zet je voeten op schouderbreedte en plaats je handen op de muur. Probeer daarbij je armen maximaal uit te strekken. Vervolgens ga je in deze houding 'hangen' en trek je je schouderbladen ietwat naar achter. De rek zal op één of meerdere plekken toenemen.
Uw nek zachtjes kraken en niet te vaak kan geen kwaad. Maar als u het verkeerd, te vaak of te krachtig doet, kan het meer pijn of ongemak veroorzaken dan u voelde voordat u uw nek kraakte.