Gebruik een mooie houten plank om de kaas op te leggen. Kies minimaal drie verschillende kaassoorten, het lekkerst is dat ze qua kleur, smaak en structuur verschillend zijn. Reken ongeveer 100-150 gram kaas per persoon.
Het ideale kaasplankje bevat ten minste één van elke kaassoort: half-harde, harde en blauwader kaas, gewassen korst kaas, witte korst kaas en een geitenkaas. Neem kazen die qua smaak oplopen van zacht naar pittig en presenteer ze dan ook in deze volgorde. Ga uit van zo'n 100 gram kaas per persoon per kaassoort.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
3-4 verschillende soorten kaas (of meer voor een uitbreide(re) kaasplank) Toastjes, stokbrood, Spaanse zoete crackers en vijgenbrood. Vers fruit zoals druiven, vijgen en zomerfruit. Olijven, noten en gedroogde worst.
Maak je kaasplank extra feestelijk door tussen de kazen witte en blauwe druiven, gedroogd fruit zoals dadels of vijgen en noten, zoals walnoten of pecannoten te leggen. Dat snackt tussen de kazen door ook lekker weg.
De combinatie van stroop met kaas is een klassieker. De Rotterdamsche Oude stroop is heerlijk voor op brood, maar kan ook goed gebruikt worden voor extra smaakbeleving bij de borrel en als dip op de kaasplank samen met onze kazen.
Die worden vaak bij kaas geserveerd, maar in de druif zit een stof die in combinatie met kaas gist in onze maag. Wilt u er toch een druif bij? Doe de druiven dan eerst 30 minuten in de over op 200 graden. De vruchtjes karameliseren dan en het stofje wat de gisting veroorzaak is er dan uit.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.
Hoe kouder de kaas, hoe vlakker de smaak. Snijd elke kaas met een apart mes; zo komen de smaken niet met elkaar in aanraking. Serveer bij een kaasplankje een stukje vijgenbrood of toastjes. Tip: eet tussendoor rode of witte druiven, die neutraliseren de smaak!
Op hoeveel kaas je per persoon moet rekenen, verschilt per gelegenheid: Als tussengerecht: 75 tot 100 gram per persoon. Als snack tijdens het natafelen: 125 tot 150 gram per persoon. Als (enige) borrelhapje tijdens een feest: 150 (normale eter) tot 200 gram (zeer grote eter) per persoon.
Brood is onmisbaar bij een kaasplank. Brood neutraliseert en brengt de sterkste smaken in evenwicht. Zorg voor variatie: knapperig wit om een rijpe zachte kaas op uit te smeren, notenbrood voor bij de zachte schimmelkazen of een dikke plak boerenbrood voor bij de abdijkazen.
Zo worden kleine kaasjes net als een taart in punten gesneden. Ronde kazen worden vanuit het midden naar de rand gesneden en vierkante in plakken. Brie wordt in punten gesneden, en Roquefort wordt schuin afgesneden. En parmezaan wordt gesneden zoals deze breekt, in brokjes…
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Vergeet ook niet om wat noten te voorzien.
Bij je kaasplank kun je kiezen voor rode wijn, witte wijn of een versterkte wijn zoals port of dessertwijn. Bij smeuïge romige kazen zijn de wat zuurdere rode wijnen lekker. Een frisse witte wijn past goed bij kruidige kazen en een droge witte wijn doet het goed bij geitenkaas.
Wil je toch een kaasschotel met rode wijn combineren, kies dan voor niet te sterke of uitgesproken kazen. Of ga voor een rode wijn met weinig tannine, zoals Beaujolais en enkele pinot noir wijnen uit de Elzas. Over het algemeen kunnen we stellen dat een witte wijn het beste bij een kaasschotel past.
Als je de smaak te sterk vindt, kun je de korst er natuurlijk altijd afsnijden. Ook als er schimmel op de korst zit, kun je die er natuurlijk beter afsnijden. Hoewel Port Salut ook een (semi) zachte kaas is, kun je daarvan de korst weer niet opeten.
Let goed op dat je kazen niet te koud zijn. Dit gaat immers ten koste van de smaak. Haal dus je kazen ongeveer 1 tot 2 uur op voorhand uit de koelkast zodat je ze op kamertemperatuur kan serveren.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Jong belegen Goudakaas is bijvoorbeeld eerder geschikt als broodbeleg of om als blokjes te eten, dan als een kaas voor een kaasplankje. Een geschikte kaas voor een kaasplankje heeft een uitgesproken smaak, welke echter niet dusdanig overheersend is dat de andere kazen niet meer geproefd worden.
Deze stoffen bieden een goede bescherming tegen verschillende soorten zuren in je mond. Kaas vormt dus een natuurlijke bescherming tegen tanderosie. Een stukje kaas naar de maaltijd is dus een goed idee, ook omdat zuivel veel calcium bevat - het hoofdbestanddeel van tanden.
Vetgehalte. Brie is een van de vetste kazen die er zijn. Brie is namelijk 50+ of 60+, dit betekent dat 50% à 60% van de kaas uit vet bestaat als je het water uit de kaas weghaalt. Brie heeft dus erg veel vet, en daarvan is ook een hoop vet verzadigd vet.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.