Ook is het belangrijk dat je het pak melk niet open hebt gemaakt. Zodra het pak open is, kun je de melk nog ongeveer drie dagen bewaren in de koelkast. Zet het pak dan wel terug in de koelkast zodra je een glas hebt ingeschonken. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met een dag!
Het is belangrijk dat je de melk in de koelkast bewaart. Als je het goed bewaart, kun je een pak melk dan vaak nog zo'n 3 tot 5 dagen na opening gebruiken. Zet het na gebruik meteen terug in de koelkast, elk uur buiten de koelkast maakt de melk minder lang houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De melk ruikt of smaakt zuur of klontert. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Maar let op, want zuivel bederft snel. Zet melk en melkproducten daarom zo snel mogelijk in de koelkast. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag.
Je kan eigenlijk niet eens van een verschil spreken als je het hebt over vetten, lactose, eiwitten en mineralen. Er gaan wel zo'n 10% meer vitamines verloren bij houdbare melk ten aanzien van verse, gepasteuriseerde melk. Maar deze marge is eigenlijk heel minimaal, zeker als je verder gezond eet.
Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.
Melk wordt over het algemeen beschouwd als een voedingsmiddel dat snel bederft. Hoe dat komt? Het hoge eiwit- en watergehalte is nu eenmaal een vruchtbare voedingsbodem voor bacteriën, gisten en schimmels. Bij warmere temperaturen vermenigvuldigen ze zich bijzonder snel.
UHT-melk: blijft goed tot 3 maanden nadat de THT-datum verstreken is als de verpakking gesloten is gebleven. Deze melk kan 72u tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden eens geopend. Gesteriliseerde melk: kan tussen 3 en 5 maanden na de THT-datum bewaard blijven als de verpakking gesloten is gebleven.
Gepasteuriseerde melk en melkproducten zijn kort verhit, rond de 72°C Hierbij worden niet alle bacteriën uitgeschakeld. Daarom blijven gepasteuriseerde producten niet heel lang goed en moeten ze in de koelkast bewaard worden. Bij sterilisatie worden alle bacteriën gedood door het sterk te verhitten boven de 100°C.
Klachten bij overgevoeligheid voor melk zijn: buikpijn, diarree en winden laten. U heeft te weinig van het eiwit dat melk verteert. Als u veel melk drinkt, kan niet alle melk verteerd worden. Drink daarom niet te veel melk op een dag.
Maak je niet te veel zorgen. Door de 'verkeerde' smaak van echt bedorven melk is de kans niet heel groot dat je grote hoeveelheden naar binnen hebt gegooid. Bovendien maken de meeste bacteriën en schimmels in bedorven melk je niet meteen doodziek. Neem even contact op met je huisarts als je je zorgen maakt.
Na die datum kan het nog veilig zijn om te drinken, maar gaan bijvoorbeeld wel de kleur, geur en smaak achteruit. Controleer daarom hoe het eruit ziet en hoe het ruikt en proef eventueel een klein beetje. Wijkt het af, gooi het dan alsnog weg.
Er staat nergens dat die melk niet gekookt kan worden en qua smaak proeft ze ook geen verschil bij het drinken. Hoe kan dat? Antwoord: Geschifte melk, samengeklonterd melkvet, hoeft niet bedorven te zijn, zoals Jacqueline zelf ook al heeft vastgesteld.
Geen bacteriën in houdbare melk
Houdbare melk ondergaat een andere verhittingstechniek: sterilisatie. De melk bereikt bij sterilisatie enkele seconden een temperatuur van meer dan 130°C. Hierbij worden niet alleen ziekteverwekkende, maar álle bacteriën gedood, waardoor de melk op kamertemperatuur te bewaren is.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Melkzuurbacteriën vormen melkzuur bij gisting, wat voor de zure smaak zorgt van onder andere verzuurde melk. Daarnaast worden ze gebruikt bij de bereiding van melkproducten zoals yoghurt, kaas en kefir, evenals bij de bereiding van fermentatieproducten zoals zuurkool en andere vergiste zetmeelproducten.
Het is een fabeltje dat melk en chocolademelk zuur wordt tijdens onweer. Wel is het vaak vochtig en warm voordat het begint met onweren. Door dit vochtige en warme weer kan de melk eerder bederven (als de melk niet in de koelkast staat!). Dan wordt deze inderdaad zuur.
De melk die wij het liefste gebruiken is gepasteuriseerde melk (vaak aangeduid als verse melk). Deze melk is een week houdbaar in de koelkast, maar heeft de beste smaak. UHT (ultra high temperature) en gesteriliseerde melk zijn veel langer houdbaar, maar smaken minder lekker dan verse melk.
Sterk zure producten zullen ook weer eerder door schimmels bederven, zoals vruchtensappen. Schimmels kunnen beter groeien bij lage temperatuur. Dus in de koelkast. Maar melk in de koelkast zal weer door bacteriën bederven, niet door schimmels.
De gezondste plantaardige melk
En eerlijk is eerlijk, de ene melk heeft wat meer positieve kwaliteiten dan de andere. Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers.
Voor 70-plussers is zuivel belangrijk, vanwege de bijdrage die zuivel levert aan gezonde botten, cognitief functioneren en spiermassa. Gezonde voeding helpt beperkingen in het functioneren te voorkomen.
Melk en melkproducten zijn ook een makkelijke en belangrijke bron van calcium. Meer dan de helft van de Belgen neemt minder calcium in via de voeding dan wordt aanbevolen. Volgens de Hoge Gezondheidsraad gebruiken we best 250 tot 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt of kaas) per dag.
Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.