Het gezondst is een pizza zonder vet vlees en een veelvoud aan druipende kazen. Zo zijn vegetarische pizza's bijvoorbeeld bijna altijd lager in calorieën. Denk aan varianten met paprika, champignons, tomaat en artisjok.
Er zijn 373 calorieën in een portie zelfgemaakte pizza.
Diepgevroren pizza's bevatten doorgaans minder verzadigde vetten dan verse in de supermarkt. Pizza's met een dunne korst lijken gezonder, maar bevatten vaak meer vetten dan die met een dikke korst.
Een goede regel is de 80-20 regel. Als 80% van je voeding bestaat uit gezonde producten dan kan 20% bestaan uit minder ongezonde snacks. Dat betekent dat je echt wel een keer een pizza kunt eten als je het maar niet elke dag doet.
"Elke dag pizza? Daar krijg je een hoge bloeddruk en hartkloppingen van, je cholesterol gaat omhoog. En darmklachten kun je ook verwachten", zegt diëtist Merel van Dijk. Haar conclusie: "Het is heel erg slecht voor je." De aanbevolen hoeveelheid zout die mensen dagelijks binnen mogen krijgen is 6 gram.
Toch is zo'n guilty pleasure op zijn tijd helemaal niet erg. Sterker nog, soms kan ongezond eten je juist helpen om verder gezond te eten. Je hele lijf profiteert ervan als je gezond eet. Het is goed voor je gewicht, je hart, je bloedvaten en je huid.
Diepvriespizza's bevatten over het algemeen weinig gezonde voedingsstoffen. Het aantal vitaminen en mineralen is minimaal en vaak zit er te veel suiker en te veel zout in. Ook de gebruikte conserveringsmiddelen en het bewerkte vlees in pizza's dragen meestal niet echt bij aan een gezond eetpatroon.
Naast veel zout en veel ongezond verzadigd vet, zit er ook nauwelijks groente op de pizza's. Bovendien bevatten ze vaak veel calorieën, met uitschieters tot 1100 calorieën (kcal) per pizza. In de lasagnes zitten dan wel minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet.
In feite is een pizza niet veel meer dan een plak deeg met saus op basis van olijfolie en tomaten, versierd met groenten en vlees en rijkelijk bestrooid met kaas. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
'Over het algemeen bevatten pizza's met salami of meerdere soorten vlees de meeste calorieën. Zo kan een diepvriespizza met salami wel 1.200 calorieën bevatten. ' Maar ook pizza met shoarma (en vergeet de knoflooksaus niet), ham of kip bevat de nodige calorieën.
Er zitten 812 kilocalorieën in 1 stuk (350 gram) pizza margherita.
Een Pizza Margharita (met alleen tomatensaus en kaas) is het minst calorierijk. Logisch, daar zit het minste op. Hoe vetter de topping, hoe meer calorieen je pizza bevat.
Een gezonde pizza klinkt natuurlijk heel goed, maar wat is er dan precies gezond aan? Ten eerste is de pizzabodem voor een groot deel gemaakt van groenten. Zo bevat een Magioni bloemkool pizzabodem al 37% bloemkool. Een normale pizza bevat eigenlijk alleen gist, bloem en water.
De minste koolhydraten vind je in de Dr. Oetker Yes it's pizza spinach crust met de Magioni Ultra thin salami als goede tweede. De meeste koolhydraten vind je in de AH Pizza Margharita.
En wat is dan erger: patat of de Chinees? Als van de Chinees alleen gestoomde kip met groenten wordt besteld, is dat de beste optie. Voor wie meer zin heeft in witte rijst, satésaus en zoete gerechten als foe yong hai en babi pangang, is een frietje zonder mayonaise qua vitaminen en vezels nog niet zo'n slechte keuze.
Kies gerechten met veel groenten, kip of mager vlees. Met name wokgerechten zijn goede keuzes. Daarbij worden geen vette roomsauzen gebruikt en ze zitten vaak boordevol groenten.
Gezond uit eten bij de Chinees
tjaptjoi met kip of ossenhaas. varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus. gepocheerde vis met Chinese paddenstoelen. gegrilde garnalen.
De gezondste pizza's zijn vaak dan ook de zelfgemaakte pizza's. Door gebruik te maken van vezelrijke ingrediënten en veel groenten, kan een pizza een hele gezonde maaltijd worden.
Oké, om maar met de deur in huis te vallen: doorgaans is pizza natuurlijk niet de meest verantwoorde keuze als het gaat om je gezondheid (veel vet, weinig vezels en groente) of het milieu (want: vlees). Maar het goede nieuws is: dat kan anders. Zélfs met een kant-en-klare pizza!
Gefrituurde “voeding”
Een kleine hoeveelheid kan je lichaam wel de baas, tenminste als je voldoende anti-oxidanten eet. Maar gefrituurde voeding is echt wel het ongezondste eten omdat het grotere hoeveelheden bevat en daardoor onder andere de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artritis verhoogt.
Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.