Een voorbeeld: een paard met een gewicht van 600 kilo kan bij gemiddeld 17,5% van zijn eigen gewicht dan 105 minus 10 kilo (harnachement) is 95 kilo dragen. Dit is de richtlijn die de FNRS en de KNHS aanhouden.
Het is echter niet aan te raden om voor de maximale draagkracht te gaan. We nemen een tinker als voorbeeld. Deze weegt gemiddeld 650 kg. Met een maximum van 20% zou deze 130 kg kunnen dragen.
Een paard kan 12-20% van zijn eigen gewicht dragen. Puur Terschelling heeft paarden tussen 450 kg en 600 kg.
Je moet zelf prettig kunnen rijden. Iemand van 1,65 meter past vaak prima op een pony met stokmaat D of E. Maar een C- pony is in veel gevallen toch te klein voor iemand met een lichaamslengte van 1,65 m. een en ander hangt natuurlijk ook een beetje van de bouw van de pony af.
Springen. De bouw van de Tinker suggereert geen geweldig springpaard. Dit zijn ze ook niet, maar ze kunnen uitstekend een sprongetje maken. Sommige Tinkers springen bijna hun eigen schofthoogte!
Niet elk ras heeft uitbundige sokken, dit is genetisch bepaald. Rassen zoals de Fries, Shire en Tinker staan bekend om hun rijke behang op de benen. Waarbij Tinkers vaak van bovenaf en rondom het been veel haar hebben en Friezen het meer geconcentreerd onder op het been hebben.
categorie A: pony's met een stokmaat van 1,09 m en minder dan 1,17 m. categorie B: pony's met een stokmaat van 1,17 m en minder dan 1,27 m. categorie C: pony's met een stokmaat van 1,27 m en minder dan 1,37 m. categorie D pony's met een stokmaat van 1,37 m tot en met 1,48 m.
Maximaal draaggewicht bij een haflinger van 450KG (% is gewicht ruiter,incl tuigage)
De ene ruiter zal makkelijk kunnen draven en lichtrijden na 1 les, een ander pas na 3 lessen. We laten los dat alles snel moet gaan. Een ieder leert in zijn of haar eigen tempo. Het kan ook zo zijn dat de ene vaardigheid lange tijd nodig heeft om aangeleerd te worden en dat een andere vaardigheid komt 'aanwaaien'.
Om aan te galopperen ga je vlak voor de wending doorzitten. Leg je buitenbeen iets naar achteren. Je binnenbeen houd je op de plaats en je binnenheup is naar voren gericht. Neem een beetje stelling naar binnen en geef met beide benen een hulp.
Paarden worden meestal ingereden als ze drie zijn. Quarters, worden meestal ingereden als ze twee zijn. Op die leeftijd koersen de dravers al hun eerste wedstrijden.
Goed, hoeveel kan een paard trekken? Wanneer het echt om een paardenras gaat dan kan deze op verharde wegen 3 X zijn eigen gewicht trekken. Een Arabier weegt gemiddeld 450 kg en zou op een verharde weg dus maximaal 1350 kg kunnen trekken. Op een onverharde weg kan een paard 2 X zijn eigen gewicht trekken.
Paardrijden is wel een échte sport. Je wordt er zeker in het begin best moe van en zult misschien ook last krijgen van spierpijn. Ook moet je bij paardrijden veel dingen tegelijk doen. Dat is in het begin best ingewikkeld, maar sommige dingen worden vanzelf wat meer een automatisme.
Schouders, armen, bovenbenen, buikspieren, bilspieren, adductoren, rug... Met paardrijden train je echt alle spieren in je lichaam. Ook na jaren ervaring kan het gebeuren dat je na een zware training met je paard spieren ontdekt waarvan je zelfs niet wist dat je ze had.
Categorie C: stokmaat van 127 cm t/m 136,9 cm. Categorie D: stokmaat van 137 cm t/m 148,9 cm.
Eenmalige kosten
Een pony kost 150 tot 5.000 euro. Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.500 en 10.000 euro. Voor sportpaarden betaal je nog meer. Om prijzen te vergelijken moet je o.a. rekening houden met de leeftijd van het dier, het opleidingsniveau en het seizoen.
Een anti-blaar sok bestaat uit 2 sokken: een binnen- en een buiten sok. De binnen sok bestaat uit zeer gladde vezels, zodat de binnen sok makkelijk over de buiten sok glijdt. Hierdoor wordt de wrijving die ontstaat tijdens het lopen opgevangen tussen de beide sokken en niet tussen de beide huidlagen.
Dubbellaags sokken maken het verschil
Het dubbellaags systeem voorkomt schuren van de huid en veroorzaakt daarom nauwelijks wrijvings-warmte. De binnensok bestaat uit Dri-Wright polyester vezels. Deze vezels voeren het vocht snel af naar de volgende laag.
Tobiano, ook wel bekend als platenbont, is een witpatroon bij paarden dat kan voorkomen op alle kleuren. Het paard wordt ermee geboren en het witpatroon blijft het gehele leven hetzelfde.
Tinkers wegen gemiddeld ca. 500 - 800 kg. Dit is afhankelijk van de stokmaat en de bouw. Om te bepalen hoe de conditie van jouw tinker is kun je het beste een conditiescore uitvoeren.
Een shetlander kan op een verharde weg wel 3 keer zijn eigen gewicht trekken, dat is wel 750 kilo! Op zwaar terrein kan de shetlander als nog 250 kilo trekken.