Sluimerperiode Wanneer syfilis niet is behandeld, komt de ziekte na 1 tot 2 jaar in een sluimerperiode. Je merkt dan niets meer, maar de bacteriën zitten nog wel in je lichaam. Je bent dan niet besmettelijk voor anderen.
Mannen krijgen meestal enkele dagen tot twee weken na het oplopen van gonorroe de eerste klachten. U hebt dan pusachtige afscheiding, die vaak gelig of groenig van kleur is, en een branderig of geïrriteerd gevoel bij het plassen. Ook moet u regelmatig kleine beetjes plassen. Sommigen hebben helemaal geen klachten.
De incubatieperiode is 10 tot 90 dagen, gemiddeld 3 weken voor het ontstaan van de primaire laesie. De periode is korter naarmate het inoculum van de besmetting hoger is geweest. De periode tussen besmetting en het ontstaan van secundaire syfilis is 6 weken (4 tot 8 weken na primaire laesie) tot 12 maanden.
Het zweertje gaat vanzelf weg, binnen 1 tot 3 maanden. Maar de ziekte is dan niet weg en je blijft ook besmettelijk. Je kunt ook dikke bulten onder je huid hebben in de buurt van het zweertje.
Als er geen klachten zijn, bestaat het gevaar dat de infectie niet tijdig gediagnosticeerd wordt. De infectie kan zo onopgemerkt blijven en zelfs blijvende schade aanrichten.
Meestal 2 dagen tot 3 weken (gemiddeld 5 dagen) (Korenromp 2002).
Wanneer syfilis niet is behandeld, komt de ziekte na 1 tot 2 jaar in een sluimerperiode.Je merkt dan niets meer, maar de bacteriën zitten nog wel in je lichaam. Je bent dan niet besmettelijk voor anderen. Zonder behandeling kun je na jaren in het derde stadium komen.
Twee tot twaalf weken na besmetting ontstaat er een zweertje op het besmette slijmvlies. Dit zweertje kan tot een centimeter groot zijn, is rood, voelt hard aan en doet weinig of geen pijn. De zweer is niet altijd goed zichtbaar (bijvoorbeeld wanneer deze in de anus zit).
Het begint met een rood, hard plekje op je penis, vagina of anus. Soms ook in je mond. Later kun je klachten krijgen die lijken op griep. Zoals koorts, spierpijn, hoofdpijn en pijn in je gewrichten.
Twee tot twaalf weken na infectie met syfilis, kunt u last krijgen van de volgende klachten: Op de plaats waar u geïnfecteerd bent ontstaan één of meer zweertjes. Dit kan op of in de penis, vagina, anus of mond zijn. Het zweertje kan ongeveer een centimeter groot worden, voelt hard aan en doet meestal geen pijn.
Dat laatste kan de indruk wekken dat syfilis een zelflimiterende ziekte is die vanzelf geneest, maar dat is niet zo. Na het eerste, primaire stadium met zweertjes en lymfeklierzwelling volgt secundaire syfilis met huiduitslag, en tot slot volgt tertiaire syfilis – een stadium dat bijna niet meer voorkomt.
Er kan een pijnloos wondje (sjanker) ontstaan aan de huid of de slijmvliezen (vagina, clitoris, eikel, penis, teelballen, rectum, anus, tepels, lippen, mond, keel). Dat letsel kan onopgemerkt blijven en verdwijnt zonder behandeling na drie tot zes weken.
Gonorroe of chlamydia oplopen is ook mogelijk door orale seks. Deze SOA's kunnen zich namelijk nestelen in de keel waardoor er een kans is dat je de SOA weer doorgeeft als je orale seks aan iemand geeft, tongzoent of speeksel als glijmiddel gebruikt. Vooral voor gonorroe geldt dat.
Als je chlamydia hebt, kun je tegelijk ook andere soa's hebben. Bijvoorbeeld gonorroe. Bespreek met je arts of je je op andere soa's moet laten testen.
Wat gebeurt er als je gonorroe niet behandelt
Je kunt erge klachten krijgen. Dat gebeurt weinig. Vrouwen kunnen een eileiderontsteking krijgen.
Het eerste stadium begint binnen 2 tot 12 weken na de besmetting. Dan kun je een hard en pijnloos zweertje krijgen op de plek waar je besmet bent. Dit zweertje ziet eruit als een rode plek of een open wond en wordt ook wel een 'ulcus' genoemd of 'harde sjanker'.
Syfilis (ook wel”lues” of “harde sjanker” genoemd) is een ernstige Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA) die tot 1999 niet meer zo vaak voorkwam. De incidentie van syfilis bedroeg in 1999, 750 nieuwe gevallen per jaar. De laatste jaren vindt er echter weer een stijging plaats in de hoeveelheid besmette personen.
Zachte sjanker (ulcus molle, chancroïd)
De kern is bedekt met een laagje dood weefsel, met daarrond een rode verheven rand. Mannen hebben meestal maar 1 letsel ter hoogte van de penis; vrouwen daarentegen vaak meerdere vaginale letsels. Door anale seks of zelfbesmetting zijn er vaak ook letsels ter hoogte van de aars.
Syfilis door zweertjes op de mond
Dan kun je deze soa krijgen als je met je mond de zweertjes aanraakt. Heb je zelf syfilis en heb je zweertjes in je mond? Dan kun je beter niet pijpen of beffen. Je kunt syfilis zo ook weer doorgeven aan de ander.
Mag je seks hebben tijdens je behandeling van syfilis? Wacht tot 1 week na je behandeling met seks. Ook seks met je handen of je mond. Je kunt de soa in die week nog aan iemand anders geven.
Als de syfilis niet behandeld wordt kun je echter na een periode van jaren zonder klachten alsnog ziek worden door syfilis. Er kan ernstige schade ontstaan aan de hersenen (neurosyfilis) of het hart.
Chlamydia kan een ontsteking veroorzaken van de urinebuis, van de anus en bij vrouwen ook van de baarmoedermond. Als vrouw merk je vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat je lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Helaas kan je in de test niet zien hoe lang je de chlamydia bij je hebt gedragen en is het herleiden van wie je het hebt ook niet altijd mogelijk.
Omdat het virus na het verdwijnen van de blaasjes aanwezig blijft, is ook daarna altijd overdracht aan andere personen mogelijk. Deze kans is het grootst de eerste drie maanden na de eerste blaasjes, maar ook korte tijd voor en na een nieuw optreden is er kans op besmetting van de seksuele partner.