Snoei in het begin van het voorjaar in maart alle takjes weg die korter zijn dan ca.10 cm.De overige takken kan je tot ca.3/4 terug snoeien, altijd tot een knop die naar buiten wijst.
Voeding en verzorging van de kruisbes
Geef water wanneer nodig, de grond mag niet uitdrogen. Een mulchlaag van stro, bladafval, bruin karton, worteldoek of cacaodoppen rond de struik in de pot helpt om onkruidgroei tegen te gaan. Dat is vooral bij rassen met stekels handig. Daarnaast gaat het verdamping tegen.
Aalbessen beginnen al vroeg met groeien. Zorg ervoor dat je deze uiterlijk eind januari snoeit. Het snoeien van andere bessenstruiken moet in ieder geval voor maart gebeuren, voordat de nieuwe groei begint.
Antwoord: Een Kruisbes wordt een struik van ongeveer één meter hoog en een meter breed. Wil je meerdere kruisbessen aanplanten, zorg dan dat de takken van een andere struik niet door elkaar groeien. Houd daarom een plantafstand van minimaal 100 cm tussen de ene en de andere struik aan.
In tegenstelling tot aalbessen kunnen kruisbessen niet goed tegen droogte. Droge omstandigheden zorgen ervoor dat de bloemen of jonge vruchten uit de struik vallen. Kalkzure bodems, bij voorkeur met dolomietkalk. Op zware leem- en kleigronden wordt grof zand of fijn grind toegevoegd.
Een vaste plant kun je gemakkelijk terugsnoeien met een snoeischaar of heggenschaar. Hierbij knip je de verdorde bladeren en stengels zo'n 5 cm boven de grond terug. Uitgebloeide bloemen kunnen het beste direct worden weggesnoeid.Verwijder hierbij de gehele bloemstengel om nieuwe bloei te stimuleren.
Kruisbessen op stam worden in de beroepsmatige teelt niet gebruikt, maar in particuliere tuinen komt men ze regelmatig te- gen. Ze kunnen wel dertig jaar oud worden.
Waarom zijn kruisbessen goed voor je gezondheid:
Kruisbessen zijn een rijke bron van vitamine C. Deze vitamine is betrokken bij veel belangrijke processen in je lichaam. Zo heeft vitamine C een functie als antioxidant en draagt het bij aan de normale werking van je immuunsysteem.
De kruisbessen zijn midden in de zomer van juli tot augustus volledig rijp. Ze zijn zacht en hebben een heerlijk zoetzure geur.
Kruisbekken (de spellingscontrole maakt er kruisbessen van) zijn zaadetende zangvogels uit de vinkenfamilie. Ze eten pijnboomzaden, en de zaden van lariks en fijnspar vinden ze het lekkerst. Wilt u kruisbekken zien, ga dan op een zonnige dag naar een naaldbos en speur met een verrekijker de boomtoppen af.
Blauwe bessen houden van vochtige en zure grond. Om die reden hebben we daar gekozen voor een bodembedekking van takjes coniferen. Zo blijft de grond vochtig, het houdt wat onkruidgroei tegen en de struiken zijn groot genoeg om voeding uit de diepere lagen van de grond te halen.
De juiste meststoffen
Bij de meeste fruitbomen- en bessenstruiken is geen speciale voeding nodig. Een gewone basisbemesting met organische meststoffen (zoals bijv.gedroogde koemestkorrels) is perfect.
De kruisbes of stekelbes is een winterharde, bladverliezende, meerjarige struik die 4 tot 5 meter hoog wordt. Kruisbessen groeien het best in volle zon en 1 struik kan zo tot 5 kg bessen produceren.
Het beste kun je dus stekken maken in de maanden augustus tot november. Stekken moeten ongeveer 30 centimeter lang zijn. Verwijder van de stekken aan de onderste helft de knoppen. Hiermee voorkom je dat er onderaan de struik telkens nieuwe scheuten uitlopen.
Als ze zacht en goed rijp zijn kan je de bessen rauw eten, in zijn geheel hoewel de schil wat taai en dik kan zijn, daarom zuig ik de bessen liever uit.
Tak met een hand omhoog houden en van onderen af met de andere hand de bessen plukken. Let op de stekels. De groene kruisbes is groot en is rijp wanneer hij wat glazig geel wordt.
Kruisbessen rassenlijst
Tamelijk groot, stevig, goede smaak, dessert. Tip van Harald Oltheten, kruisbessenspecialist van Fruitteeltbedrijf De Ring: Hinnonmäki röd en Muccurinus zijn heel sterk en bovendien makkelijk te telen en lekker. Dit zijn de rassen die het meest aan te bevelen zijn voor de hobbyteler.
Schoonmaken. Was rode kruisbessen vlak voor het serveren, alleen als het nodig is. Verwijder pas na het wassen de steeltjes en de bloemresten. Kruisbessen zijn net als ander zachtfruit erg teer.
Kruisbessen variëren in smaak van zuurzoet tot zoet. Je kunt ze rauw opeten, maar verwerkt in taartvulling, pudding en vlaai smaken ze ook heerlijk. Je kunt ze ook pureren en er kruisbessenmousse of –saus van maken. Kruisbessen zijn ook een heerlijke zoete toevoeging aan yoghurt en vla.
Zijn ze niet rijp gekocht, dan kun je ze wel 1 tot 2 weken bewaren. De beste bewaartemperatuur is 1-4°C. Je kunt kruisbessen ook invriezen.
Je kunt er ontzettend veel kanten mee op. Verwerk ze eens in de vulling voor je taart, maak er mousse, een salsa of juist jam van en vergeet ze ook niet in je zelfgemaakte flensjes of chutney te stoppen.
Hoe groot wordt een kruisbes struik? Antwoord: Een Kruisbes wordt een struik van ongeveer één meter hoog en een meter breed.
Een kruisbes staat het liefst op een zonnige of half beschaduwde plaats, in een lichtzure tot neutrale grond (pH 6,0 tot 6,5). De grond moet vochtvasthoudend maar tegelijkertijd luchtig zijn zodat de grond vochtig maar niet kletsnat blijft. Kruisbessen worden wat minder hoog dan andere bes-soorten maar wel wat breder.