"Er zijn bepaalde landen in de NAVO die nooit zullen willen ingrijpen.Die hadden die verzekering nodig, wil je de NAVO bij elkaar houden." Militair ingrijpen zou de kans op een grotere oorlog of zelfs een kernoorlog tussen het Westen en Rusland te groot maken, vinden die landen.
Oekraïne diende in 2008 een aanvraag in om een NAVO-lidmaatschap op te starten. Plannen voor een NAVO-lidmaatschap werden opgeschort door Oekraïne na de Oekraïense presidentsverkiezingen van 2010 waarin de pro-Russische Viktor Janoekovitsj tot president van Oekraïne werd verkozen.
Als één NAVO-lid wordt aangevallen, zullen alle leden het land militair steunen. Het aangevallen land staat er dus niet alleen voor. Zo'n aanval hoeft niet met tanks en geweren te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een cyberaanval zijn.
De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) (Engels: NATO, North Atlantic Treaty Organization; Frans: OTAN, Organisation du traité de l'Atlantique nord) en ten tijde van de oprichting ook wel het Atlantisch Pact genoemd (verouderd), is een na de Tweede Wereldoorlog opgerichte organisatie ter ondersteuning van het ...
Naast Zweden en Finland, zijn er ook andere landen die een neutrale status hebben. Ook Ierland, Oostenrijk en Zwitserland zijn landen die geen lid zijn van de NAVO en die status bezitten. Zwitserland heeft al een lange traditie van neutraliteit, al meer dan 200 jaar, sinds het Verdrag van Wenen in 1815.
Met Finland en Zweden verwelkomt de Navo relatief kleine legermachten. De landen beschikken over respectievelijk 21.500 en 24 duizend soldaten. Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht.
1. Het leger van de Verenigde Staten. Op een onbetwiste eerste plaats staat het leger van de Verenigde Staten. Dat merk je onmiddellijk aan het jaarlijkse militaire budget: 587 miljard dollar!
Gemeenschappelijke defensie
"Indien een lidstaat op zijn grondgebied gewapenderhand wordt aangevallen, rust op de overige lidstaten de plicht deze lidstaat met alle middelen waarover zij beschikken hulp en bijstand te verlenen overeenkomstig artikel 51 van het Handvest van de Verenigde Naties.
Inmiddels is de troepensterkte bijna vertienvoudigd, tot zo'n 40.000 man. Maar daar moeten meer bij, aldus Stoltenberg. "We moeten er zeker van zijn dat we in staat blijven om in een gevaarlijkere wereld alle NAVO-bondgenoten te beschermen en te verdedigen." In juni is er een NAVO-top in Madrid.
De EU heeft geen permanent leger. De deelnemende landen leveren troepen en materieel wanneer dat nodig is. Dit kan zijn voor vredeshandhaving, crisisbeheersing en humanitaire opdrachten. Om snel te kunnen reageren, beschikt de EU over gevechtsgroepen van elk ongeveer 1.500 man.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Oekraïne heeft een grondrecht op zelfverdediging. Om dat te kunnen effectueren, ondersteunt de NAVO het land sinds 2014. NAVO-bondgenoten hebben de Oekraïense strijdkrachten getraind, hun militaire capaciteiten versterkt en hun weerbaarheid vergroot.
Tot nu is voor zo'n 4 miljard dollar (3,6 miljard euro) aan wapens geleverd aan Oekraïne en het totale bedrag aan andere hulp voor het land is 18 miljard dollar. Omdat Oekraïne ook met massale humanitaire hulp wordt ondersteund, kan het land zelf meer geld vrijmaken voor de oorlog.
Waarom wil de NAVO geen no-flyzone afdwingen? Als NAVO-strijdkrachten een Russisch vliegtuig beschieten, is het risico op escalatie zeer groot. Zoals gezegd is een no-flyzone uitroepen zinloos als je niet van plan bent die ook af te dwingen.
Een no-flyzone is een gebied in het luchtruim dat met militaire macht wordt afgesloten voor vliegtuigen die geen toestemming hebben om de zone te betreden. In dit geval wil Zelensky dat de NAVO het luchtruim van Oekraïne blokkeert voor Russische vliegtuigen.
De NAVO is een alliantie van landen uit Europa en Noord-Amerika. Ze biedt een unieke connectie tussen beide continenten en stelt hen in staat te overleggen en samen te werken op het vlak van defensie en veiligheid, en samen internationale crisisbeheersingsoperaties uit te voeren.
Nederlandse Patriots beschermen NAVO-grondgebied van april tot medio oktober 2022. Nederland zet vanaf augustus 2022 een jaar lang 3x een rotatie in van 200 landmachtmilitairen. Dit gebeurt binnen de door Frankrijk geleide battlegroup in Centraal-Roemenië.
Er waren al zo'n 5000 NAVO-militairen gestationeerd in Estland, Litouwen en Polen, en dat aantal is de laatste tijd verder opgevoerd. Gisteren maakte de VS bekend nog eens 7000 militairen naar Europa te sturen.
Bij Defensie werken ruim 68.000 militairen, burgers en reservisten. Om de krijgsmacht ook in de toekomst sterk te houden zijn elk jaar nieuwe medewerkers nodig.
Het Russische leger bestaat uit 400.000 dienstplichtigen en 300.000 beroepsmilitairen. Dienstplichtigen worden officieel niet ingezet, omdat het volgens Moskou geen oorlog is maar een 'speciale militaire operatie'.
Met het associatieakkoord kiest Oekraïne voor samenwerking met de Europese Unie. Het land moet zijn economie moderniseren en de rechtsstaat en de democratie hervormen. Zo draagt het associatieakkoord bij aan makkelijkere handel voor Nederlandse bedrijven en democratie en welvaart in Oekraïne.
Het leger van Bhutan heeft tien gepantserde wagens en twee helikopters. Toch wordt het gezien als het zwakste leger ter wereld vanwege de kleinschaligheid.
De huidige omvang van de Oekraïense strijdkrachten, die bestaan uit 250.000 (215.000 militairen), is na de Russische strijdkrachten de grootste in de regio.
De Chinese luchtmacht en marine hebben de beschikking over ongeveer 2.800 vliegtuigen, waarvan zo'n 2.250 gevechtsvliegtuigen. Daarmee heeft China de grootste luchtmacht in de regio en de op twee na grootste ter wereld. China is “snel aan het inlopen op westerse luchtmachten”, aldus het Pentagon.