Opgeblazen gevoel en braken ontstaan meestal een half uur na inname van lactose.
Lactose is rechtstreeks gelinkt aan lactase, een enzym dat ervoor zorgt dat lactose goed wordt verteerd. Wanneer er te weinig lactase aanwezig is, wordt lactose niet genoeg afgebroken. Het blijft dan in de darmen, waar het de darmtransit versnelt. De klachten ontstaan meestal één tot twee uur na een maaltijd.
Meestal krijg je 1 à 2 uur na een maaltijd met lactose klachten. Hoeveel last je hebt, hangt af van je gevoeligheid voor lactose en van de hoeveelheid lactose die je gegeten hebt. De meeste mensen met een primair lactase-tekort verdragen nog kleine hoeveelheden lactose.
Meestal is lactose-intolerantie aangeboren en dus erfelijk. Ook kan er een tijdelijke intolerantie ontstaan na een infectie of operatie aan de darmen. Als de darmwand herstelt verdwijnen de klachten na enige tijd vanzelf.
Als er geen lactose meer binnenkomt, bijvoorbeeld door een lactose-vrij dieet, moeten de klachten dus snel verdwijnen of in ieder geval snel minder worden. Dat is eerder een kwestie van uren of dagen dan van weken of maanden.
Symptomen van lactose-intolerantie beginnen meestal tussen 30 minuten en 2 uur na het consumeren van zuivel. De symptomen duren totdat de lactose door uw spijsverteringsstelsel is gegaan, tot ongeveer 48 uur later. De ernst van uw symptomen kan mild of ernstig zijn, afhankelijk van hoeveel zuivel u eet.
U kunt uw klachten verminderen door minder lactose (melksuiker) te gebruiken. Meestal is het niet nodig om helemaal geen melk en melk(producten) meer te nemen. Het is belangrijk om eerst te bepalen hoeveel zuivel u nog wel verdraagt, dit gebeurt in overleg met uw diëtist.
Als je niet tegen melk kunt, krijg je klachten als je veel melk drinkt.Of veel producten eet waar melk in zit.Je krijgt dan last van buikpijn, diarree en winden laten. De klachten komen doordat er in je darm te weinig van het eiwit lactase is.
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.
Dit kan diverse klachten geven, bijvoorbeeld: buikpijn, buikkrampen, winderigheid, borrelingen, opgeblazen gevoel, misselijkheid, braken, diarree, verstopping, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. Meestal kunnen de klachten met een aangepast dieet (producten met lactose te beperken of vermijden) weggenomen worden.
Wat te doen als u per ongeluk zuivel eet. Pijnverlichting: Paracetamol kan helpen om maagpijn veroorzaakt door zuivel te verlichten . Diarree: Loperamide is effectief voor de behandeling van lactose-geïnduceerde diarree. Een opgeblazen gevoel en gas: Bismutsubsalicylaat of simethicone kunnen gas, een opgeblazen gevoel en winderigheid verminderen.
Lactose-intolerantie kan verschillende klachten geven. Veel mensen met lactose-intolerantie hebben last van buikpijn, kramp, misselijkheid, een dikke buik, veel winden laten en diarree.
Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten.In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt.
Als je denkt dat je last hebt van lactose-intolerantie, zijn er verschillende manieren om dit te testen. Bijvoorbeeld met een eliminatie-provocatietest. Daarbij begin je met een periode waarin je alle zuivel weglaat uit je voeding: de eliminatiefase. Als je klachten daardoor afnemen, wijst dat op lactose-intolerantie.
Typische symptomen
buikpijn op wisselende plaatsen. een ongemakkelijk gevoel in je buik. klachten die verbeteren na ontlasting. wisselende stoelgangfrequentie.
Dit kan komen doordat je te snel gegeten hebt, je teveel gegeten heb, het eten te vet was of je hebt iets gegeten waar je gevoelig voor bent. Ruim de helft van de bevolking heeft wel eens buikpijn na het eten. Vaak gaat dit samen met een opgeblazen gevoel en/of winderigheid.
De meeste mensen merken dat hun symptomen verbeteren nadat ze 4 weken geen lactose meer eten. Als u secundaire lactose-intolerantie hebt, kan het langer duren. Probeer, zodra uw symptomen verbeteren, weer wat lactose in uw dieet op te nemen. Begin met een heel kleine hoeveelheid en verhoog dit langzaam.
In koemelk zit heel veel melkvet en melksuiker. Dit melkvet en melksuiker kan voor sommige mensen moeilijk worden verteerd. Sommige mensen merken dit door buikpijn, vermoeidheid, vage klachten of diarree. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen.
Als de lactose uit de voeding niet of onvoldoende verteerd wordt, komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dunner worden en (ernstige) diarree veroorzaken. Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora).
Bovengenoemde klachten zijn de klassieke symptomen van lactose-intolerantie. Ze kunnen acuut en chronisch zijn. Opgeblazen gevoel en braken ontstaan meestal een half uur na inname van lactose. Buikkrampen, flatulentie en diarree treden na een tot twee uur op.
De aanmaak van lactase vermindert sterk na beschadiging van de darmwand (tijdelijk), bijvoorbeeld na een buikgriep. Bij oudere mensen lijkt de productie van lactase met het toenemen van de leeftijd geleidelijk af te nemen. Hierdoor kan je ook op latere leeftijd lactose-intolerantie krijgen.
Bij een lactose-intolerantie test wordt er gekeken of er specifieke antistoffen tegen lactose en koemelk in het bloed zitten. Ook wordt er gekeken of je wel tegen verwarmde melk en/of rauwe melk kunt. Hierdoor krijg je een compleet beeld van welke zuivelproducten je wel en niet kunt verdragen.
Alleen als jouw lichaam lactose niet goed verteert, krijg je soms klachten. Dan kun je buikpijn krijgen. Misschien heb je last van een opgeblazen gevoel en moet je winden laten. Dat gaat vanzelf weer over.
Groenten, fruit, kruiden, aardappelen, rijst, pasta, noten en zaden zijn van nature lactosevrij. De meeste soorten ontbijtgranen en volkorenbrood bevatten geen lactose.
Een opgeblazen buik ontstaat vaak na een maaltijd. Het kan een onaangenaam gevoel zijn en ontstaat doordat het maag-darmkanaal is opgezwollen door een verstoring van de spijsvertering of doordat er een hogere aanwezigheid is van gas in het maag- en darmstelsel. Dat is dan wat zorgt voor het opgeblazen gevoel.