Je zult het vast welk herkennen: je hebt een fles frisdrank en op dag één schenk je een glaasje in. Lekker veel prik! Op dag drie pak je nog een glas en dan zit er bijna geen koolzuur meer in jouw (suiker-)drankje.
In goed afgesloten flessen blijft het koolzuur netjes in de vloeistof. Maar als je de dop eraf draait, hoor je pfffff. En bij het inschenken in je glas zie je belletjes opstijgen. Je cola smaakt extra fris door de tinteling van de belletjes op je tong.
Koolzuur, die komt vanuit die leiding. En dit ventiel gaat open om hier met hele hoge druk de koolzuur in de limonade te spuiten. En doordat de limonade van een dikke leiding naar een dunne leiding gaat, ontstaat er een soort ministorm waardoor die koolzuur heel goed gemengd wordt met al die moleculen van de limonade.
Een fles spuitwater zal dan ook meer spuiten wanneer ze warm is dan wanneer ze gekoeld is. Breng je spuitwater aan de kook dan zal het gas beetje per beetje ontsnappen uit het water en in de lucht komen. Daar zie je het natuurlijk niet meer. Je houdt daarna "plat" water over.
Conclusie. Prik in water, bier, champagne of frisdrank heeft geen enkele invloed op de gezondheid. Prik is niet echt zuur, maar zorgt wel voor een lichtzure smaaksensatie. Prik is niet schadelijk voor tanden of maag, beïnvloedt de botmassa niet en over eventuele effecten op kanker is niets bekend.
De toevoeging van koolzuur aan water zorgt er niet voor dat er opeens calorieën in het water zitten. In spa rood zitten dus evengoed geen calorieën. Op het gebied van calorieën is spa rood net zo gezond als water.
Frisdrank is in de zeventiende eeuw ontstaan. Men noemde het destijds nog priklimonade. De drankjes werden eigenlijk vernoemd naar het fruit dat er in zit. Door koolzuur toe te voegen aan de drank, ontstaat er prik frisdrank.
In een fles of blikje is de lucht boven de vloeistof verzadigd met koolzuurgas, er bestaat een evenwicht. Op het moment dat je de fles opent verdwijnt het koolzuurgas. Het evenwicht is verstoord en zal zich opnieuw instellen. Daarbij gaat koolzuur weer over in koolzuurgas en dat zien we als belletjes.
Koolzuur heet officieel koolstofdioxide (CO2). Het is de prik in frisdrank, bier en champagne.
Bier opzuigen tot ongeveer een derde van de inhoud van de cilinder. Vinger op de opening van spuit zetten en de zuiger zo veel mogelijk naar achteren trekken. De vrijkomende koolzuur verwijderen door zuiger weer omhoog te duwen tot er bijna bier uit de spuit komt. 3 keer halen en je ben nagenoeg alle koolzuur kwijt.
De frisdranken waren niet bevroren toen ze uit de koelkast gehaald werden, maar wanneer een flesje ontkurkt werd, bevroor de inhoud onmiddellijk. De oorzaak hiervan is vriespuntsverlaging. Wanneer iets opgelost wordt in een vloeistof, dan zal het mengsel bevriezen bij een lagere temperatuur dan de zuivere vloeistof.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Antwoord. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn spuitwater, bruisend water en bruiswater. Deze aanduidingen worden vaker in België dan in Nederland gebruikt. Spa rood is standaardtaal in Nederland voor koolzuurhoudend water uit een fles; spa bruis is standaardtaal in België.
Een bruiswatertoestel voegt koolstofdioxide (CO2) toe aan je water of frisdrank, indien het toestel dat toelaat. De CO2 zit bij al de bovenstaande modellen samengeperst in een cilinder. Door op een knop drukken, pomp je de CO2 in de fles met water en krijg je bruiswater.
'Koolzuurhoudend water is net zo ongezond als frisdrank' en 'water met bubbels maakt je dik'. Uitspraken die we regelmatig horen, maar zijn ze wel waar? Meng wat C02 door je H2O en voor je het weet heb je een Spa Rood.
Met de knop bovenop voeg je bubbels toe aan het water. Druk drie keer 2 seconden voor lichte bruis, tot 5 keer 2 seconden voor intense bruis. Maak de fles los van het apparaat, voeg naar wens een smaak toe.
Bubbeltjes koolzuurgas in bier, frisdrank en champagne doen méér dan alleen maar prikken. In de Science van deze week publiceren Amerikaanse onderzoekers onderzoek naar de interactie tussen de bubbels en de smaakpapillen op je tong. Daaruit blijkt dat prik echt smaak heeft.
Onderzoekers van de University of South California hebben ontdekt dat het koolzuurgas twee verschillende sensaties veroorzaakt: het maakt dingen zuur en het geeft een brandend gevoel. Dit komt door zenuwen die reageren op pijn, druk en temperatuur in de neus en mond.
- Het koolzuur is slecht voor uw maag en darmen
De kleine hoeveelheid die dan toch de maag bereikt, wordt snel opgenomen door de maagwand. Deze mythe klopt dus enkel voor mensen met reeds een gevoelige maag of darmen want het gas in spuitwater kan dan soms een opgeblazen gevoel bezorgen.
Jazeker! In feite heeft het zelfs een geheim wapen dat plat water niet heeft: bubbels. Die kleine koolzuurbubbeltjes in een glas bruisend water hebben een groot effect als het gaat om gewichtsverlies en gewichtsbehoud. De koolzuurhoudende bubbels vullen de maag meer dan gewoon water en geven je hersenen een vol gevoel.
Sprankelend water geeft je een vol gevoel
De koolstofdioxide in bruisend water zorgt ervoor dat koolzuurhoudende bubbels je maag vullen en je hersenen verleiden tot een vol gevoel, wat betekent dat je waarschijnlijk minder zult eten. Het bruisen verhoogt de maagactiviteit die helpt bij dat “volle” gevoel.