Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Wol is het meest gevoelig voor pillen, maar ook acryl, polyester en viscose zijn 'pluisgevoelige' stoffen. Wol is één van de gevoeligste materialen voor pilling.
De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
Pluisjes op wasgoed voorkomen: leg wollen kleding een nachtje in de vriezer. Raar maar waar: door je nieuwe wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop je trui in een hersluitbaar zakje en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je de kans op pillen!
Wil je het pillen van kleding voorkomen? Doe de kleding in ieder geval niet in de droger, maar droog het aan de lijn. Daarnaast is het een goed idee om de kleding die veel pilt in een waszak te wassen, om die minimaal in aanraking te laten komen met andere kleding.
Alpacawol behoort tot de duurste wolsoorten ter wereld. Dat komt omdat alpacawol heel erg zacht is, doordat de wol geen lanoline bevat, en aanvoelt als zijde. De wol is licht maar toch verbazingwekkend warm! Kledij die gemaakt is van alpacawol zit goed, blijft haar vorm houden en pluist niet.
Tijdens het dragen ontstaan die bolletjes of pluisjes door wrijving. Veel voorkomende plaatsen zijn onder de arm en op de borst. Ook bij het wassen ontstaan pluisjes, door wrijving in de wasmachine, daarom is het aangeraden wollen kledij te wassen in een waszakje en op een laag wolprogramma en vloeibaar wolwasmiddel.
Katoen: Hoewel katoen een natuurlijke stof is, heeft deze stof een kleinere kans op pillen dan andere natuurlijke materialen, zoals wol en linnen. De stof heeft namelijk minder vezeluiteinden wat de kans op pillen verkleint. Polyester/Nylon: Deze synthetische materialen pillen niet tot nauwelijks.
Pillen ontstaat vooral door wrijving van de stof. De vezels van het materiaal wikkelen zich om elkaar heen, iets dat zowel tijdens het gebruik als het wassen gebeurt. Omdat wrijving vooral bij het dragen van kleding gebeurt, zie je daarom bij wollen truien vooral pillen onder de ellenbogen en onder de oksels.
Als u de bron van de pilling niet opspoort zult u last blijven houden van de bolletjes op uw bank. Veel voorkomende bronnen zijn huisstof, kussens, (fleece)plaids, sportsokken, haren etc. Neem de bron van de externe vezels weg en de pilling zal blijvend verminderen.
Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Kies het juiste type wol
De basisregel die je hier moet onthouden: hoe smaller de vezels van de wol, hoe kleiner de kans op een kriebelende trui. Merinowol – afkomstig van het merinoschaap – is bijvoorbeeld een erg fijne variant. En dat wil zeggen: een heerlijk zachte wollen trui die niet jeukt!
Schapenwol. De verschillende soorten schapenwol zijn te onderscheiden door hun afkomst, eigenschappen en kenmerken en de kwaliteit. Merinowol is de fijnste wol en heeft een lengte van 40 tot 120 mm. Dankzij de golvende structuur van merinowol kan het vocht goed absorberen en heeft het ook een isolerend effect.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Alpaca wol
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid.
Acryl wordt gemaakt uit een verwerking van kunststoffen die verkregen worden uit organische grondstoffen zoals aardolie en aardgas. Deze stoffen worden bewerkt met bepaalde chemicaliën. Bij het maken van polyester gebeurt dit door de massa eerst te verhitten. Acryl wordt echter verwerkt in koude vloeistof of met stoom.
Gebruik ongeveer 1 eetlepel shampoo of conditioner op 1 liter water. Je mag ook meer gebruiken als het kledingstuk erg gekrompen is. Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat het een half uur weken. Een goed doorweekt kledingstuk kun je gemakkelijker oprekken.
Maar er is een oplossing! Vouw je kledingstuk op, stop het in een zakje en leg het voor 24 uur in de vriezer. Doordat de vezels samentrekken wordt het kledingstuk minder statisch. Dit verkleint de kans op pluisjes en loshangende bolletjes die loslaten.
De pluizen ontstaan door wrijving van de wol, de wol draadjes kluwen om elkaar heen en dan krijg je het effect van pluizen.
Op een goed etiket in een stalenboek voor meubels vindt u altijd een indicatie van de pillingkans (een schaal van 1 tot 5 waarbij 1 staat voor een grote kans op pilling en 5 staat voor een zeer geringe kans op pilling).
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Wol, acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pluisjes. Wanneer je het stuk draagt en wast ontstaat er wrijving en bijgevolg dus loshangende bolletjes en pluisjes. Voorkomen is beter dan genezen!
Dan raden we de LifeGoods Elektrische Pluizenverwijderaar aan. Dit model is voor jou wellicht de beste ontpluizer. Je kunt hem namelijk gebruiken om kledingstukken of meubilair binnen 3 minuten weer zo goed als nieuw te maken. Met zo'n snelle werking is hij zeker het proberen waard.
Kies het juiste wasprogramma en gebruik een waszak
Het doet je ontsnappen aan gekrompen rokjes, verkleurde T-shirts en opgewolde truien. Verder helpt het ook om pluisgevoelige stukken tijdens het wassen in een speciale waszak te stoppen.
Maak de wasmachine regelmatig schoon.
Draai je wasmachine elke drie maanden met een lege trommel en een kopje azijn om pluis en ander vuil te verwijderen. Houd het filter schoon door het na elke was te legen. Stofzuig het elke paar weken en neem het dan ook even af met een vochtig vel keukenpapier.