koop je HEMA worst Zo kun je het in de vriezer minstens drie maanden bewaren. In de koelkast blijft het zo'n twee dagen goed.
Hoe moet je rookworst bewaren? Verwarmde en gekookte Rookworst kan in een afgesloten bewaardoos tot 2 dagen onderin je koelkast, met een temperatuur van 4 graden, bewaard worden. Rookworst kan tot 3 maanden in de vriezer, met een temperatuur van -18 graden, bewaard worden.
Het vlees heeft een afwijkende, zure geur, is grauw verkleurd of beschimmeld. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Bij een vacuüm verpakte rookworst moet je altijd kijken op de datum die op de verpakking staat. Reeds warm gemaakte rookworst kun je nog twee dagen in de koelkast bewaren, en in de vriezer nog drie maanden. Nog niet warm gemaakte rook worst kun je ook drie maanden in de vriezer bewaren.
HEMA rookworst wordt vers gemaakt, wat 'm perfect maakt om in te vriezen. Doe je stamppotje met een stukje worst in een vershoudbakje, vries het in en je snelle maaltje is de volgende keer nog net zo lekker.
Daarnaast zijn rookworsten ook altijd vacuum verpakt, waardoor er geen zuurstof bij je rookworst kan komen. Toch is het ook verstandig om hierbij enigszins voorzichtig te zijn. Is het verstandig om een rookworst te eten die een jaar over de datum is? Nee.
NL95% varkensvlees, water, zout, varkensvlees, E451 en E452-stabilisator, dextrose, suiker, aroma's, varkenshemoglobine, E621, smaakversterker en conserveermiddel E250.
De rookworst van Hema kost 2,50 euro per 250 gram, de OokWorst 3,50 euro. Je ziet het niet alleen bij deze vleesvervanger.
Rookworst in koelkast bewaren
Het is goed mogelijk om de rookworst in de koelkast te bewaren. De houdbaarheid is dan wel een stuk minder lang; je kunt de rookworst tot ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren.
Verse braadworst kun je 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren, de worst dan wel afgesloten bewaren. Deze worst kun je in de vriezer nog zo'n 3 maanden bewaren. Gebakken of gebraden braadworst kun je in de koelkast nog 2 tot 3 dagen bewaren.
THT staat voor 'ten minste houdbaar tot' en geeft aan dat de kwaliteit van het product, zoals de smaak, geur en kleur, na deze datum achteruitgaat. Het product kan echter nog wel veilig geconsumeerd worden.
Een moderne vriezer kan vaak tot -23° Celsius koelen. In deze vriezers kun je een rookworst gemakkelijk tot een jaar ingevroren houden. Vries alleen een rookworst in als deze is verpakt. Je kunt eventueel de buitenste verpakking eraf halen maar laat de rookworst in het gevacumeerde plastic zitten.
Gekookte worst
Rookworst, knakworst en al hun gekookte worst-soortgenoten, blijven twee weken lang goed in de koelkast.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Als de rookworst dan nog steeds in een verpakking zit doe je deze in een pan met voldoende water zodat de rookworst net onder water staat. Zet de hittebron op de laagste stand en verwarm de rookworst langzaam, vooral niet koken! Na een minuut of 10 zal het water dampen, dan is je rookworst klaar.
Opwarmen rookworst Verwarm de bevroren rookworst 20 minuten in water dat net niet kookt. Ontdooit 10 minuten. Verwarm de (ontdooide) rookworst 10 minuten in water ca 85 graden.
De ultieme snert
Doe de rookworst erdoor. Wil je het meteen opdienen, nodig dan én heel veel vrienden uit, en warm het rustig op. Je kunt de soep in delen ook heel goed invriezen, voor later gemak. De soep wordt er eigenlijk alleen maar lekkerder van.
De rookworst die je vers bij de slager koopt maak je gaar door hem in koud water op te zetten en ongeveer 20 tot 25 minuten te wellen (garen) in net niet kokend water. Laat het water écht niet teveel borrelen, want dan knapt het velletje van de worst en lopen de sappen er uit.
Gebakken en rauwe braadworst kun je twee dagen in de koelkast bewaren. Bij rauwe worst moet je de worst wel goed afdekken, en dat is bij de gebakken versie ook beter. In de vriezer blijft reeds gebakken braadworst nog drie maanden goed.De rauwe worst kun je in de vriezer nog vier tot zes maanden bewaren.
Het gaat om miljoenen worsten. De Hemaworst is eigenlijk dezelfde als de ambachtelijke van Unox. Hetzelfde proces, dezelfde massa, dezelfde receptuur. Alleen is die van Unox nog extra gepasteuriseerd, waardoor de smaak net wat anders is.''
De beroemde rookworst van Hema komt uit de fabrieken van Unox in Oss.
Er zitten meer kruiden in dan in een gewone rookworst van de Hema en dat maakt 'm lekker smaakvol. De kwaliteit van de worst en de knapperige korst blijven natuurlijk hetzelfde.
' Ondertussen laat het hoofdkantoor van Hema ons weten dat er inderdaad een tekort aan rookworsten is ontstaan. Oorzaak? De lange zomer, zegt een woordvoerder. 'Daardoor heeft het rookworstseizoen dit jaar langer dan normaal op zich laten wachten.
Ook met gezond hebben de meeste worsten weinig te maken. Het merendeel van de fabrikanten kiest voor veel zout. De 'ookworst' van Hema is met 2,5 gram zout en met hoog gehalte aan verzadigd vet het ongezondst.
In 1936 heeft de filiaalhouder van de HEMA aan de Nieuwendijk in Amsterdam per ongeluk te veel worsten ingekocht voor het restaurant. Hij vond het zonde om ze weg te gooien, dus besloot hij deze te verwarmen, halveren, en te verkopen als warme snack aan het winkelend publiek.