Chili con carne is een stoofgerecht met als belangrijkste ingrediënten rundvlees, bonen en chilipepers. De naam is Spaans en betekent letterlijk 'chilipepers met vlees', maar toch is het van oorsprong een Amerikaans gerecht uit de tex-mexkeuken, niet een Mexicaans gerecht zoals vaak wordt gedacht.
Chili con carne is een traditioneel Tex-Mex gerecht dat “chili met vlees” betekent. Zoals de naam al doet vermoeden, bevat Chili con carne vlees, vaak rundergehakt.Voor deze versie maken we echter naast gehakt ook gebruik van gerookt vlees van rund schouder.Daartegenover staat Chili sin Carne.
Volgens de overlevering is chili con carne uitgevonden in een Texaanse gevangenis, want chilipepers en rundvlees waren daar relatief goedkoop. Maar, ook Arizona en New Mexico, evenals Mexicaanse immigranten en de inheemse bevolking van Noord-Amerika zijn in de race om de uitvinding.
Chili con carne is een Amerikaans gerecht dat de letterlijke vertaling chili met vlees heeft. Het staat namelijk bekend door het gebruik van gehakt. Verder zie je de volgende ingrediënten vaak terug komen in een traditionele chili con carne: ui, knoflook, paprika, komijn en natuurlijk bonen en tomaten.
Chili con carne komt oorspronkelijk uit Texas. Wordt niet gemaakt met gehakt, maar met rundvlees. Heerlijk makkelijk comfortfood wat nooit verveelt.
Populair eten in Chili is de asado, het grillen van grote stukken vlees. Een bekend traditioneel Chileens gerecht is pastel de choclo, een ovenschotel met maïs, gehakt en olijven. De nationale snack is empanada: vlees met ui en olijven in stevig deeg uit de oven.
Moet zeker met rood gecombineerd worden. Suggesties: wijnen uit Zuid-Frankrijk (Corbières, Minervois, Faugères, Saint-Chinion, Gigondas, Vacqueyras), Argentijnse malbec, Jumilla uit Spanje, negroamaro uit Zuid-Italië.
Chili ligt ingeklemd tussen de Stille Oceaan en het Andesgebergte en grenst aan Argentinië, Bolivia en Peru. Chili betekent in de taal van de oorspronkelijk inwoners `Land waar de aarde ophoudt`.
Er zitten 460 kilocalorieën in 1 portie (400 gram) chili con carne, koelvers. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'chili con carne, koelvers'?
Santiago heette toen nog Santiago de Nueva Extremadura.
Bijna 70% van de bevolking in Chili is christelijk.Daarvan hangen de meesten het Rooms-katholieke geloof aan.25% van de mensen in Chili hangt geen enkel geloof aan. Dat is een hoog percentage voor Zuid-Amerika.
Je kan chili con carne namelijk heel goed invriezen. Laat het vervolgens ontdooien in de koelkast en warm het op in een pannetje of in de magnetron.
Je kan de chili het beste afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ca.10-15 minuten.
Dit gerecht is heel geschikt om van tevoren voor een grote groep mensen voor te bereiden. Het is in de koelkast zo'n dag of 2-3 te bewaren en laat zich ook lekker invriezen. Op die manier kun je in het vooruit koken en steeds kleinere porties ontdooien als het bijvoorbeeld een keertje snel moet gaan.
Gochujang
Wil je bij de toko even vragen waar je deze heerlijke smaakmaker precies kunt vinden? Spreek gochujang dan uit als goo-sjoe-djang. Maak van gochujang bijvoorbeeld een pittige mayonaise en druppel hem over Koreaanse frietjes.
In feite is de picanha (spreek uit: piekanja) het bovenste deel van de achtervoet. Het is het verlengde van de platte bil, en bevindt zich net onder de staart.
De typische sterke drank in Chili is pisco. Vooral in het noorden van het land wordt het veel gebrouwen. Pisco wordt net als wijn gemaakt van druiven. Je maakt er de lekkere cocktail Pisco Sour van (met citroen, eiwit en pisco).
Chilipepers zijn rijk aan vitamines C, E, A en K en bevatten daarnaast veel mineralen zoals ijzer, koper, magnesium en kalium. Er worden antiseptische, vochtafdrijvende en digestieve eigenschappen aan chili's toegeschreven, maar ze worden niet door iedereen goed verdragen.
De hoofdtaal in Chili is Spaans. Het Spaans dat in Chili wordt gesproken, wijkt af van het Spaans dat je kent uit Spanje. Chilenen praten snel en slikken veel woorden in, waardoor het af en toe moeilijk is om ze te verstaan.
In het noorden vind je de Atacama woestijn, en dit gebied is niet alleen het droogste gebied van Chili, maar van de hele wereld. Door de hoge ligging en anderzijds de aflandige wind, is deze woestijn al anderhalf miljoen jaar zo droog en in een groot deel van het gebied komt geen leven voor.
Het gebruik van rundvlees als het primaire vlees in plaats van spek, is afkomstig van Spaanse kolonisten. In het Spaans wordt "chili con carne", bestaande uit het woord chili (van de Nahuatl chīlli) en carne, Spaans voor 'vlees', voor het eerst opgetekend in een boek uit 1857 over de Mexicaans-Amerikaanse oorlog.
Ga je liever voor een typisch Spaanse tortilla met aardappelen, kies dan voor een rode wijn die goed matcht met de aardse aroma's van aardappelen. Denk aan een Rioja Crianza, zoals de Raiza Rioja Crianza Vincente Gandia.