Bij het aansluiten van een kabel heb je te maken met een zogenaamd male en female gedeelte. Met male wordt de aansluiting bedoeld met de uitstekende pinnetjes. De female aansluiting heeft de inkepingen die passen bij de bijbehorende male aansluiting.
USB-A is de standaard USB aansluiting, de allereerste. Deze aansluiting vind je op de meeste USB kabels. Dit is ook de aansluiting die op je computer zit. De meeste USB sticks, muizen en toetsenborden hebben een type A aansluiting.
USB-C de nieuwe standaard
Anders dan de USB type A en B heeft USB-C geen boven of onderkant. Het grootste verschil tussen USB-C en andere types USB is de snelheid van data-overdracht. De eerste generatie USB-C heeft een snelheid van 5 Gbit/s (USB-C gen. 1) en de tweede generatie heeft 10 Gbit/s (USB-C gen.
Welke soorten usb-aansluitingen zijn er? Wat betreft de fysieke vorm van de usb, is usb-a de bekendste soort, gevolgd door usb-c, mini-usb, micro-usb, usb-b, en de Lightning, Thunderbolt en 30-pin-aansluitingen van Apple. De verschillende usb-aansluitingen kunnen op meerdere manieren worden onderscheiden.
USB-A. Een USB-A ziet eruit als het uiteinde van een usb-stick. Ook de meeste oplaadsnoeren voor smartphones of tablets hebben zo'n stekker. Die gaat dan in de adapter die in het stopcontact gaat.
USB B is meer vierkant (Zie foto). USB Mini vind je vaak terug op camera's, telefoons, externe harde schijven, etc. Deze versie is een stuk compacter dan de normale USB A versie. USB Micro is de kleinste versie van USB.
HOE ZIET EEN USB-C- OF TYPE-C-KABEL ERUIT? Het uiteinde van een USB-C-kabel is kleiner en lijkt een beetje op een Micro-USB-connector. Dit is de USB-connector die u uiteindelijk voor uw apparaten zult gebruiken in plaats van uw huidige USB-A-, Micro-B-, USB-Mini-kabel.
USB 3.1 levert 2A(5v) en biedt technisch mogelijkheden tot 5A/20V, afhankelijk van het Power Delivery Profiel. Meer stroom betekend kort gezegd dat er zwaardere randapparatuur aangesloten kan worden. Ook voor het opladen van smartphones via USB heeft dit invloed.
De juiste aansluiting
Nieuwe Android smartphones, tablets en sommige iPads hebben een usb C aansluiting. Je laadt deze snel op met een usb C naar usb C kabel of met een usb A naar usb C kabel. Oudere apparaten hebben een micro usb aansluiting. Gebruik hiervoor een usb A naar micro usb kabel.
Apple telefoons hebben namelijk hun eigen aansluiting, de Lightning aansluiting. Android telefoons hebben een Micro-USB of USB-C aansluiting. De Micro-USB aansluiting is eigenlijk een kleine versie van de USB versie. Doordat de aansluiting kleiner is kan deze aansluiting perfect gebruikt worden bij telefoons.
Sinds 2018 hebben de meeste nieuwe Samsung en Android smartphones een usb C poort. Je Android tablet, iPad Air (2020/2022), iPad Mini (2021) en iPad Pro hebben deze aansluiting ook. Je laadt ze via verschillende protocollen snel op.
Tegen de herfst van 2024 moet elk nieuw elektronisch toestel een USB-C-stekker hebben om via een kabel te laden. Enkel laptopfabrikanten krijgen een andere deadline: begin 2026. De reden voor de uitzondering komt door de standaarden voor laptops die tussen de 60 watt en 240 watt liggen.
Ook worden er vaak verschillende namen en uitdrukkingen door elkaar heen gebruikt USB-poorten hebben twee belangrijke variabelen. Namelijk de gebruikte standaard en de gebruikte poort. Inmiddels zijn er de volgende versie uitgebracht: USB 1.1, USB 2.0, USB 3.0 en USB 3.1. Gen 1 en 2.
Met een USB-C-naar-Lightning-kabel kunt u uw AirPods, AirPods Pro, iPhone, iPad of iPod touch opladen en synchroniseren, een Siri Remote opladen en meer.
De USB A connector is een platte connector die in het USB contact van de PC (of een HUB - later meer hierover) gestoken kan worden. Veel apparaten gebruiken een USB-B connector om aangesloten te worden. Deze stekker gaat dus in de aansluiting van deze randapparatuur.
Het belangrijkste bij het uitzoeken van een oplader is dat je een kabel met de juiste aansluiting kiest. Voor een iPhone heb je een Lightning kabel nodig. De meeste nieuwe Android telefoons hebben een usb C aansluiting. Oudere en goedkopere Android toestellen hebben nog een micro usb aansluiting.
Sterker nog, in werkelijkheid kun je vrijwel iedere adapter en/of kabel gebruiken. Niet voor niets leveren steeds meer smartphonefabrikanten (waaronder Apple en Samsung) hun toestellen zonder oplader in de doos. Dit kan omdat het daadwerkelijke opladen in de telefoon zelf gebeurt, en niet in de adapter.
U kunt zelfs een USB 2.0-kabel gebruiken om een USB 3.0-apparaat aan te sluiten op een USB 3.0-poort van uw computer. Als het apparaat, de kabel of de poort echter USB 2.0 is, zijn de overdrachtsnelheden ook beperkt tot die van USB 2.0.
Veel moderne laptops en ultrabooks kunt u opladen met een USB-C oplader tot 65W. Onze USB-C opladers zijn universeel en geschikt voor alle compatibele apparaten tot 65W die op te laden zijn via een USB-C poort. De volgende spanningen zijn ondersteund door onderstaande 65W USB-C opladers: 5V/9V/12V/14.5V/15V/20V.
Controleer of de kabel dezelfde USB-C-functies ondersteunt als het verbonden apparaat. Zorg ervoor dat het apparaat of de dongle rechtstreeks op uw pc is aangesloten. Zorg ervoor dat het apparaat of de dongle is aangesloten op de USB-C-poort op uw pc die de juiste alternatieve modus ondersteunt.
Thunderbolt 1 en Thunderbolt 2 zijn dezelfde aansluiting, en hebben dezelfde aansluiting als mini DisplayPort. USB-C (ook wel "USB 3.1 generatie 2", of "USB Type-C") en Thunderbolt 3 hebben dezelfde aansluiting. Recent is ook USB 3.2 aangekondigd, wat ook dezelfde aansluiting zal hebben.
Nauwelijks leesbaar staat bij dergelijke poorten soms de afkorting 'SS' voor SuperSpeed. Usb-poorten met een gele kleur hebben vaak bijzondere laadfuncties voor smartphones en andere oplaadbare apparaten.
Dit zijn de belangrijkste dingen om te onthouden: USB Type-C is NIET hetzelfde als USB 3.2. USB Type-C beschrijft ALLEEN de fysieke connector.
Nieuwere laptops of andere apparaten kunnen een of twee USB-poorten hebben die rood, oranje of geel gekleurd zijn. De kleuren geven geen USB-specificatie aan zoals 2.0 of 3.0, maar betekenen in plaats daarvan dat de stroom naar de poort altijd "aan" is.