Vanaf het moment dat de innesteling plaats vindt zal het hormoon hCG gaan stijgen, dit is het hormoon dat voor symptomen kan zorgen. Echter is dit in de derde week van de zwangerschap nog zo weinig aanwezig, dat je ook regelmatig nog geen symptomen hebt.
Na een reis van zes tot twaalf dagen na de bevruchting nestelt de eicel zich in het slijmvlies van de baarmoeder. Dit innestelen kan gepaard gaan met een beetje bloedverlies, het gaat daarbij om een paar druppeltjes bloed, dit heet een innestelingsbloeding.
Sommige vrouwen voelen een kramp op het moment wanneer het vruchtje innestelt in de baarmoeder. Daarnaast kan je pijn in je onderbuik voelen doordat je baarmoeder groter wordt en de banden waarmee je baarmoeder vasthangt aan je bekken opgerekt worden. Dit gebeurt al vrij snel na de innesteling van de bevruchte eicel.
Sommige vrouwen merken bijvoorbeeld ongeveer een week na de bevruchting symptomen op, wanneer de eicel zich in de baarmoederwand nestelt en een innestelingsbloeding veroorzaakt (doorbraakbloeding). Andere vrouwen merken het later, meestal vanwege een gemiste menstruatie.
Symptomen van innesteling op een rijtje:
Mild zeurende of krampende pijn in je onderbuik en onderrug, die 1-2 dagen aanhoudt. Roze, helderrood of bruin bloedverlies. Vaak veel minder dan tijdens een menstruatie en meestal korter 2 dagen.
Een ander symptoom dat vrouwen kunnen ervaren in de derde week van de zwangerschap is vermoeidheid. Het lichaam van de vrouw werkt hard om de bevruchte eicel te laten innestelen en de zwangerschap op gang te brengen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en lusteloosheid.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Pas wanneer een bevruchte eicel de baarmoeder bereikt en zich innestelt in de baarmoederwand, kan de vrouw zwangerschapssymptomen beginnen te ervaren. De innesteling gebeurt 6-12 dagen na de bevruchting. De symptomen die u zou kunnen ervaren zijn: Opgeblazen gevoel.
Een à twee weken na de bevruchting kunnen de borsten gevoelig worden. Dit komt door de aanmaak van de hormonen progesteron en oestrogeen. Hierdoor zwellen de klieren in de borsten op, de borsten kunnen zwaarder aanvoelen en gevoeliger zijn voor aanrakingen.
In week 3 bereikt de bevruchte eicel de baarmoeder waar hij een lekker plekje zoekt om zich in te nestelen. Nu kan je eindelijk écht iets merken van de zwangerschap. Dit komt doordat je lichaam het zwangerschapshormoon HCG aanmaakt.
Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.
Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kun je wat bloed verliezen. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste symptomen van een zwangerschap.
Je kunt hier het beste al mee stoppen als je weet dat je zwanger wilt worden. Vermijd producten met veel suiker, cafeïne, zout en verzadigd vet.
Omdat er momenteel nog geen eitje is vrijgekomen en daadwerkelijk is bevrucht, kun je eigenlijk geen symptomen ervaren, toch wordt dit wel de eerste week van je zwangerschap genoemd. Best opmerkelijk eigenlijk. Maar sommige vrouwen ervaren hun eisprong wel als steken in de onderbuik.
Kwaaltjes als misselijkheid, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, een afkeer voor eten, of juist sterke cravings, eetbuien en pijnlijke tepels en borsten, zijn voor veel vrouwen de eerste zwangerschapssymptomen. De enige manier om zeker te weten of je zwanger bent, is met een zwangerschapstest.
Zodra de eicel bevrucht is, vervolgt hij langzaam zijn weg naar de baarmoeder. Als het baarmoederslijmvlies voldoende dik is, kan de eicel innestelen. Sommige vrouwen krijgen als eerste symptoom wat bloedverlies, dit kan passen bij een innestelingsbloeding.Ook vermoeidheid kan een eerste signaal van zwangerschap zijn.
Ervaar je misselijkheid en/of hang je regelmatig boven het toilet? Dan kan dit een teken zijn van een zwangerschap. Vaak hebben we het over ochtendmisselijkheid, maar je kunt er ook in de middag en avond last van hebben. Je kunt dit al twee weken na de bevruchting ervaren.
Afscheiding na bevruchting
Het is onderdeel van het bevruchtingsproces en kan geen kwaad. Je kan hierdoor soms ook innestelingspijn ervaren. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste zwangerschapssymptomen.
Buikkramp tijdens innesteling
Dit wordt ook wel innesteling genoemd. Sommige vrouwen voelen dit aan als krampen in de baarmoeder, wat gepaard kan gaan met licht bloedverlies. Deze buikkrampen kunnen geen kwaad.
Bij een zwangerschap horen allerlei kleine kwaaltjes. Zo kun je bijvoorbeeld af en toe last hebben van wat buikpijn. Vlak na de bevruchting – ongeveer negen dagen na de eisprong – kun je soms wat buikpijn hebben doordat de bevruchte eicel zich in je baarmoeder nestelt.
Wat zijn innestelingspijn symptomen? Het kan moeilijk zijn om het verschil te voelen tussen innestelingspijn en menstruatiekrampen, omdat ze beide gepaard gaan met gevoelens van spasmen of een dof maar constant kloppend gevoel rond je onderbuik. Toch is innestelingspijn meestal iets milder en duren ze niet zo lang.
Bij een embryo die na 3 dagen wordt teruggeplaatst vindt de innesteling dus 3 tot 9 dagen na de terugplaatsing plaats. Bij een embryo die na 5 dagen wordt teruggeplaatst vindt de innesteling na 1 tot 7 dagen na de terugplaatsing plaats.
Ongeveer een week na de bevruchting van de eicel zal deze zich in de baarmoederwand nestelen. Dit betekent in de praktijk dat de innesteling plaatsvindt tussen de vijf en twaalf dagen na de eisprong en gemiddeld rond de negende dag na de eisprong. Dus gemiddeld vijf dagen voordat je ongesteld zou moeten worden.
Misselijkheid treedt meestal vanaf 6 tot 8 dagen na de conceptie op. Hoewel dit in de volksmond vaak ochtendmisselijkheid genoemd wordt, kan je er op elk moment van de dag last van hebben.
Bij de vrouwen is gebleken dat cafeïne een slechte invloed heeft op het baarmoederslijmvlies. Als het baarmoederslijmvlies niet goed genoeg is opgebouwd kan het ervoor zorgen dat de innesteling niet goed verloopt of dat de voeding naar het embryo niet goed verloopt. Daardoor is er een grotere kans op een miskraam.