Onder de ETF's die het sterkst stegen, waren onder meer de iShares Core MSCI World en de
De Pimco US Dollar Short Maturity UCITS ETF (MINT) gaat fier aan kop van de lijst met ETF's die een Morningstar medal dragen; de afstand tot de andere ETF's als het gaat om rendement is fors. Geen enkele andere komt ook maar in de buurt van de ruim 13% rendement in de eerste 10 maanden van 2022.
ETF's zijn niet minder veilig dan andere soorten beleggingen, zoals aandelen of obligaties. In veel opzichten zijn ETF's zelfs veiliger, bijvoorbeeld dankzij hun inherente diversificatie.
De SPDR MSCI World UCITS ETF scoort over het geheel gezien het beste op de kosten en het niet uitlenen van effecten, en behaalt daarbij de prestaties.
Wanneer kun je ETF's kopen? Je kunt ETF's kopen wanneer de betreffende beurs open is. Aangezien beurzen op verschillende tijdstippen geopend zijn, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de handelsuren van de specifieke beurs.
De Morningstar Global TME Index is sinds het begin van het jaar tot 18 mei 2023 met ruim 8% gestegen, gemeten in euro's. Onder de ETF's die het sterkst stegen, waren onder meer de iShares Core MSCI World en de Vanguard FTSE All-World; beide dragen een Morningstar Medalist Rating van Silver.
Als je al goed weet in welke bedrijven je wilt beleggen, dan zijn aandelen wellicht een beter beleggingsinstrument om te kiezen dan ETF's. Je kunt er dividend mee verdienen en het rendement op een belegging in aandelen kan veel hoger zijn dan bij ETF's, maar brengt echter ook een hoger beleggingsrisico met zich mee.
Nadelen van ETF's
De ETF-aanbieder heeft niet alle onderdelen van de index in bezit, maar slechts een deel. Een index kan wijzigen door herbalancering of het verdwijnen van een bedrijf, dus aandeel, van de beurs. Dividenduitkeringen van de onderliggende beleggingen.
Bij een leveraged ETF wordt dit een verlies van 2% of zelfs 3%. Hierdoor zijn leveraged ETF's producten die een hoog risico met zich meebrengen. Het aanhouden van een leveraged ETF voor langer dan een dag kan resulteren in een rendement dat niet exact een veelvoud is van het rendement van het onderliggende product.
Net als bij aandelen betaal je de wettelijk verplichte taks op beursverrichtingen. Hoeveel die bedraagt hangt af van de aard van de ETF. De taks ligt tussen 0,12 en 1,32%. Belangrijk hiervoor is dat je het verschil kent tussen een kapitalisatie- en distributie-ETF.
Wilt u verstandig beleggen en uw risico beperken? Dan is het slim om uw belegging te verspreiden. Dit kunt u zelf doen door aandelen van verschillende bedrijven en branches te kopen of voor uw laten doen, door te beleggen in een ETF.
Als de afwijking (tracking error) op den duur continu hoog is, kan het rendement heel anders (zowel positief als negatief) uitvallen dan de onderliggende index. Vooral voor indexvolgende etf's is het dus belangrijk om die tracking error zo laag mogelijk te houden.
ETF fondskosten: interne transactiekosten
Een aandelen-ETF moet zo nu en dan aandelen aankopen of verkopen om de index die de ETF nabootst goed te blijven volgen. Typisch liggen deze kosten rond de 0.03% per jaar. Deze kosten maken normaliter geen onderdeel uit van de TER.
Wanneer je gaat beleggen met behulp van ETF's kan je al met een klein bedrag beginnen met beleggen. De meeste ETF's kosten zo'n €30 tot €100. Je kan dus al met enkele tientjes per maand starten met beleggen. Ook zijn er genoeg mensen die iedere maand een bedrag inleggen, maar niet iedere maand een ETF kunnen kopen.
Welke maand is het beste om aandelen te kopen? Volgens Investopedia zijn - gemeten sinds 1950 in de S&P500 - de beste beleggingsmaanden: december gevolgd door november en april.
De winnaar is de iShares Core S&P 500 ETF (CSPX). Deze ETF heeft het grootste beheerde vermogen met $ 33,5 miljard en heeft net als Vanguard de iShares Core 500 ETF (CSPX) 0,07% aan jaarlijkse kosten. Het rendement van 9,83% is 0,15% hoger dan de zichzelf gestelde benchmark.
ETF's kopen – aanbieders
Direct via de aanbieder van de ETF, of bijvoorbeeld ook via je bank. Omdat ETF's aan de beurs verhandeld worden, heeft iedere partij in principe toegang tot hetzelfde aanbod. Alle Nederlandse grootbanken bieden de mogelijkheid om te handelen in een breed aanbod aan ETF's.