Veel mensen ervaren wel eens last van hun darmen, vaak is het onschuldig, maar in sommige gevallen is het verstandig om een arts te zien. Indien de klachten langer dan 3 weken aanhouden, adviseren wij u een arts te raadplegen. Uw arts kan dan samen met u uw klachten nagaan en zo nodig vervolgonderzoek aanvragen.
Gerommel en geborrel in je buik
Het is soms wat gênant, maar het is doodnormaal. Je dunne darm is bezig met de grote schoonmaak. Tussen de maaltijden in trekken de darmen zich een aantal keer krachtig samen om achtergebleven etensresten op te ruimen. Ook gassen worden daarbij verplaatst en dat hoor je.
"Wat je wel hoort is de lucht die in je darmen zit. En dus de vloeistoffen die er doorheen gaan. Als je spijsvertering niet helemaal lekker loopt, onstaat er vaak meer lucht in je darmen en dat kan je wel horen als een soort interne scheet."
Rommelende darmen, wat is dat
Heeft u wel eens last van rommelende darmen? Dan kan dit erg vervelend aanvoelen. Zeker wanneer u dagelijks druk bent en er veel op uit moet, dan kunnen rommelende darmen belemmerend zijn. Eén van de oorzaken is overmatig gas in de buik.
Kies dan vooral voor eiwit- en vetrijke producten. Simpele koolhydraten passeren snel de maag. Het levert vaak veel calorieën maar zorgt snel weer voor een knorrend geluid.
Voeding en intolerantie
Gluten, lactose of andere voedingstoffen kunnen namelijk voor darmklachten zorgen. Zie je een patroon van terugkerende klachten? Probeer dan je voedingspatroon bij te houden of laat je testen bij de dokter. Je voedingspatroon kan ook een negatief effect hebben op je darmflora.
De meest voorkomende klachten bij PDS zijn buikpijn, buikkrampen, problemen met poepen, een opgezette buik en een opgeblazen gevoel of winderigheid door gasvorming. Het klachtenpatroon bij PDS is vaak wisselend. Sommige mensen ervaren continu klachten, terwijl anderen langdurig klachtenvrij zijn.
Spijsverteringsklachten kunnen optreden bij een infectie met het coronavirus. De meest voorkomende spijsverteringsklachten zijn diarree, misselijkheid, overgeven en verminderde eetlust.
Last van de buik en stress
Heeft u veel last van stress? Dan kan dit een negatief effect hebben op uw buik en darmen. U kunt hierdoor verschillende klachten ervaren, zoals een opgezette buik, maagpijn en darmproblemen. Zeker bij chronische stress is het belangrijk om actie te ondernemen.
Voor een goede werking van de darmen is het eten van voldoende vezels van groot belang. Vezels stimuleren de darmwerking en dragen bij aan een goede spijsvertering. Daarnaast geven ze een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
FODMAP-dieet, beperk de inname van bepaalde koolhydraten die maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Vezelrijke voeding, vezels stimuleren een gezonde, goede spijsvertering en stoelgang. Vezels zorgen bijvoorbeeld voor een zachtere ontlasting. Denk bij vezelrijke voeding aan: groenten, fruit en peulvruchten.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Wanneer de pijn langer dan twee weken aanhoudt, als de pijn acuut en hevig is, als de pijn gepaard gaat met koorts of wanneer je bloedverlies bij de ontlasting hebt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Die kan vaststellen of het om een lichamelijk probleem gaat.
Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Bovendien is hij misselijk en braakt hij. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.
Door deze diepe buikademhaling wordt dus steeds de darm van vers bloed voorzien, het bindweefsel rondom de darm soepel gehouden en de darmspieren gestimuleerd om samen te trekken. Hier door wordt het voedsel door de darmen gekneed en getransporteerd. Een buikmassage die je zelf kunt doen en overal toe kunt passen!
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt. Drink je te weinig, dan kan dat zorgen voor harde en droge ontlasting.
Een opgezette buik kan gepaard gaan met buikpijn of andere maag- of darmklachten. Kenmerkend aan een opgezette buik is hetgeen waar dit symptoom zijn naam aan ontleent: je voelt en ziet daadwerkelijk dat je buik is opgezet. Hij is boller en staat strakker dan normaal. Bewegen, aanraken of zitten kan ongemakkelijk zijn.