Er zitten 87 kilocalorieën in 1 eetlepel (20 gram) pesto. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pesto'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
In 1 eetlepel (20 gram) pesto zit: 87 kcal energie.
Wanneer we beiden met elkaar vergelijken lijkt rode pesto een iets gezondere keuze, wat voornamelijk door het aantal calorieën uit de vetten komt. Groene pesto levert wel een stuk meer eiwitten op. De vetten uit de olijfolie zijn vooral onverzadigd, de vetten uit de pecorino kaas voor het grootste gedeelte niet.
Er zit 8,2 gram vet in 1 eetlepel (20 gram) pesto, waarvan 1,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Doordat er veel vet in pesto zit heeft het een hoog calorie gehalte. Gelukkig zit er vooral onverzadigd vet in pesto. Dit is goed voor het hart en zelfs voor het cholesterol niveau. Toch resulteert dit wel in 455 kcal per 100g gram.
Houdbaarheid Pesto
Vers gemaakt pesto is tot 7 dagen houdbaar in de koelkast, maar de pesto moet dan wel afgedekt zijn. Ook een geopende pot gekocht pesto is ongeveer tot 7 dagen houdbaar. Hierbij moet dan de deksel er wel opgedraaid zijn. Bij gerechten met pesto hangt het eerder van de overige ingrediënten af.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
1 maaltijd (450 g) bevat 513 calorieën.
Een portie Pasta pesto, verse (Albert Heijn) van 435 gr. levert 544 kcal aan energie.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Overig - 1 eetlepel staat gelijk aan:
Water: 15 gram. Kruidenpoeder: 2 gram. Gedroogde kruiden: 5 gram.
Maatlepel. 1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
Ook bevat een tomaat maar weinig calorieën, slechts 19 calorieën per 100 gram.
Schep de verse pesto in een vorm voor (grote) ijsblokjes. Laat ze vastvriezen en verzamel ze daarna in een afsluitbaar diepvrieszakje. Zo zal je langer en beter de smaak behouden. Gebruik nadien telkens een hoeveelheid naar wens, sluit het zakje goed af en stop het opnieuw in de vriezer.
Schimmel gevonden in de jampot, appelmoes, pesto of pindakaas? Gooi het dan direct weg, want de kans is groot dat er al bacterievorming gaande is in het potje. Peulvruchten, pinda's en andere noten moeten direct worden weggegooid als er schimmel op wordt aangetroffen.
Een gesloten potje pesto kun je in de voorraadkast bewaren. Een geopend potje blijft langer goed in de koelkast. Gebruik altijd een schone lepel, om te voorkomen dat er bacteriën en schimmels in gaan groeien. Pesto kun je goed invriezen, bijvoorbeeld in een plastic zakje of in een ijsblokjesvorm.
Hoe komt het dat een potje pesto zo goedkoop is? "Kijk maar eens bij de ingrediënten", zegt Luiten. "Vaak zijn pijnboompitten vervangen door goedkopere cashewnoten, en olijfolie door zonnebloemolie. Ook zit er bijvoorbeeld aardappelzetmeel in als vulmiddel, heel veel zout en soms zelfs suiker."
Zongedroogde tomaatjes zijn de basis van rode pesto, die tomaatjes vervangen in principe de basilicum van de groene pesto en daarmee is eigenlijk het verschil tussen groene en rode pesto uitgelegd. De rest van de ingrediënten -de basis- zijn in groene en rode pesto namelijk hetzelfde.
Bij zelf pesto maken maal je het hoofdingrediënt, een bos basilicum, samen met geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas in een keukenmachine of staafmixer. Samen met olijfolie, en de smaakmakers knoflook, beetje citroensap, zout en peper ontstaat er een groene pesto met heel veel smaak.
Wat is pesto eigenlijk? Pesto alla genovese komt oorspronkelijk uit Genua en is een mengsel van (Ligurische) olijfolie, basilicumblaadjes, knoflook, zeezout, pijnboompitten en pecorino en/of Parmezaanse kaas. Deze worden samen gestampt in een vijzel. 'Pesto' betekent dan ook 'gestampt'!