In 2022 verdienden vrouwen in het bedrijfsleven per uur 16,4 procent minder dan mannen en bij de overheid 5,1 procent per uur. In 2008 bedroeg het verschil in 22 procent in het bedrijfsleven en 16 procent bij de overheid.
Vrouwen verdienen in Nederland 36 procent minder dan mannen. Het bruto uurloon ligt voor vrouwen gemiddeld 13 procent lager dan voor mannen. De loonkloof heeft als gevolg dat vrouwen in een heel werkend leven gemiddeld 300.000 euro mislopen (WomenInc en stichting loonwijzer).
De loonkloof is het verschil in gemiddeld bruto uurloon tussen vrouwen en mannen. Het is gebaseerd op het salaris vóór dat er belasting wordt afgetrokken en het wordt uitbetaald aan de werknemers. Vrouwen verdienen gemiddeld 13%minder per uur dan mannen.
Uit de Monitor Loonverschillen 2022 blijkt dat het ongecorrigeerde uurloon van vrouwen in het bedrijfsleven gemiddeld 16,4% lager ligt dan dat van mannen. In 2014 bedroeg dit verschil 19,2%. Bij de overheid zijn de verschillen kleiner, maar alsnog in het nadeel van vrouwen.
Maar in Luxemburg niet. Daar verdienen vrouwen zelfs meer dan mannen. De meest recente cijfers van Eurostat (van 2021) laten zien dat in ieder EU-land mannen meer verdienen dan vrouwen. Alleen Luxemburg heeft de loonkloof gedicht.
De grote verschillen gaan ontstaan als mannen kiezen voor meer uren werken, meer promotie maken en vrouwen juist kiezen voor minder uren werken en minder promotie maken. Die verschillen worden nog groter als vrouwen stoppen met werken omdat hun echtgenoot bijvoorbeeld met pensioen is gegaan.
Er zijn verklaringen voor het loonverschil – bijvoorbeeld verschillen in functieniveau, opleiding, werkervaring, leeftijd en omvang van het bedrijf of de organisatie.
Werkende mannen werkten in 2021 gemiddeld 39,4 uur per week, werkende vrouwen 29,2 uur. In 2013 werkten zowel mannen met 38,8 uur als vrouwen met 27,4 uur een fractie minder. Het verschil tussen mannen en vrouwen is iets afgenomen.
In Nederland word je betaald voor je jaren werkervaring, niet voor je productiviteit. Ouderen ontvangen daarom een hoger salaris dan jongeren, terwijl ze minder productief zijn. Deze manier van salariëren stamt uit de negentiende eeuw.
Waar vrouwen in 2013 gemiddeld 27 uur per week werkten, was dat vorig jaar 29,2 uur. Dat is ruim 10 uur minder dan de gemiddelde werkweek van een man vorig jaar. Bij mannen is het gemiddelde gewerkte aantal uren al jaren gelijk, bij vrouwen neemt het gestaag toe.
“Slechts 45% van de Nederlandse vrouwen werkt fulltime”, zegt Bastiaan Starink, partner bij PwC en tevens werkzaam als hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg.
Op basis van dat middelste uurloon is het verschil tussen mannen en vrouwen kleiner; in 2022 was dat verschil 6 procent.
Gemiddeld uurloon
De loonkloof tussen mannen en vrouwen wordt berekend als het gemiddelde uurloon van vrouwen ten opzichte van het gemiddelde uurloon van mannen. In 2021 verdienden mannen gemiddeld 25,84 euro per uur, vrouwen 22,42 euro, dus 13 procent minder.
De genderongelijkheid komt voort uit verschillen in de sociale genderrollen. Genderongelijkheid heeft betrekking op ongelijkheden die op talloze manieren in het dagelijks leven naar voren kunnen komen.
Vrouwen werken gemiddeld wel minder uren, omdat ze bijvoorbeeld vaker zorgtaken op zich nemen, of werken in sectoren waar minder verdiend wordt, zoals bijvoorbeeld de zorgsector of het onderwijs.
De hoogte van het minimumloon is afhankelijk van de leeftijd van de werknemer. Vanaf 15 tot en met 21 jaar lopen de bedragen op en daarna is het voor iedereen gelijk. Er zit nog wel een verschil in de duur van de werkweek. Er zijn branches waar in de cao is vastgelegd dat een werkweek bestaat uit 36, 38 of 40 uur.
Bij het bepalen van een salarisindicatie kijk je goed naar de factoren die van invloed zijn op je salaris: functie, opleidingsniveau, leeftijd, ervaring, branche, cao, arbeidsmarkt, regio. Je kan ook een salarischeck doen. Daarmee kijk je naar de gemiddelde salarissen van mensen in vergelijkbare functies.
Wat is loonverschil? Loonverschil betekent dat de ene werknemer meer verdient dan een ander. Loonverschillen mogen. Immers mensen met meer werkervaring of een baan waar een hogere opleiding voor is vereist, verdienen meer dan mensen met bijna geen opleiding of die net zijn begonnen op de arbeidsmarkt.
Ongelijke beloning voorkomen
Duidelijke en objectieve beloningscriteria zorgen ervoor dat het personeel het beleid begrijpt en de kans op ongelijke behandeling wordt verkleind. Gebruik als inschalingscriterium niet (alleen) het laatstverdiende salaris. Dit houdt de bestaande loonkloof tussen mannen en vrouwen in stand.
Als uit de loonrapportage blijkt dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen ten minste 5% bedraagt, moeten werkgevers in samenwerking met werknemersvertegenwoordigers een gezamenlijke loonbeoordeling uitvoeren. De EU-landen zullen sancties, zoals boetes, moeten opleggen aan werkgevers die de regels overtreden.
Oranjestad – Meer dan 800 personen hebben 'gesolliciteerd' naar de vacature van 'Makkelijkste baan ter wereld'. De communicatiecampagne van Aruba Tourism Authority (ATA) heeft een winnaar opgeleverd die het binnenkort het weer op Aruba mag komen presteren.