Afgekoelde moedermelk moet bij voorkeur binnen 48 uur in de diepvries. Indien de melk later wordt ingevroren, kan het zijn dat deze minder lang houdbaar is.
De juiste temperatuur
verse afgekolfde melk op kamertemperatuur (23-26 graden): 4 uur. verse afgekolfde melk in de koelkast (4 graden): 6 à 8 dagen. in de vriezer (-18 graden): 6 tot 12 maanden. ontdooide melk in de koelkast: 24 uur.
Als je de melk die je net hebt afgekolfd nodig hebt voor de volgende voeding van je baby, kun je het gewoon op kamertemperatuur laten staan. Op kamertemperatuur (dus moedermelk buiten koelkast) is vers afgekolfde moedermelk tot max. acht uur houdbaar. Colostrum mag twaalf uur op kamertemperatuur worden bewaard.
Moedermelk bewaren in flesjes en zakjes
Bewaar moedermelk in schone kunststof bakjes, speciale borstvoedingszakjes of flesjes. Wat je ook gebruikt: zet de datum erop en zet de melk in de koelkast. Heb je op je werk gekolfd? Zet dan daar de melk in de koelkast en neem de melk mee naar huis in een koeltas.
Je mag de melk van beide borsten bij elkaar in het zelfde potje gooien, zolang het maar van dezelfde kolfsessie is. Handig! Schrijf eventueel 'BV' of 'moedermelk' op de melkcontainer, zodat het bij de kinderopvang duidelijk is dat het om moedermelk gaat die op een speciale manier opgewarmd moet worden.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Zo heeft een baby tot 1 maand oud ongeveer 150 ml moedermelk per kilogram lichaamsgewicht nodig en een baby tot 2 maanden oud 140 ml melk per kilogram. Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml.
Niet te warm, niet te koud
De kans dat je baby de afgekolfde melk wil drinken, kan groter zijn als de melk ongeveer op lichaamstemperatuur is, 37 °C (98,6 °F).
Net als alle andere melksoorten zie en ruik je aan moedermelk wanneer dit bedorven is. Dan heeft het bijvoorbeeld brokken en ruikt rot.
Reserveer een aparte lade in de vriezer voor de moedermelk. Geef elk zakje of fles een etiket met daarop de kolfdatum. Bewaar de melk bij voorkeur in kleine porties van 50 – 120 ml; zodat je niet teveel melk opwarmt. Vervoer de melk gekoeld, bijvoorbeeld in een koeltas met koelelementen.
Afkolven duurt in principe even lang als voeden. Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin. Het kan zelfs de borst en tepels beschadigen.
Liever niet vaker opwarmen
Het is het beste om moedermelk maar één keer op te warmen. Heb je de melk opgewarmd en weer koud laten worden? Geef het dan binnen één tot twee uur en uiterlijk bij de volgende voeding.
Een voorraad borstvoeding opbouwen kun je doen door te kolven vlak nadat je baby uit de borst heeft gedronken. Meestal heb je in de ochtend de meeste melk, dus is het handig om na de eerste ochtendvoeding na te kolven. Dit kun je ook nog een keer 's middags of 's avonds doen.
Hoe vaker melk wordt verwijderd, hoe beter. Na twee of drie dagen regelmatig kolven zou je een beduidende toename in de melkproductie moeten zien.
Ik raad je aan niet langer dan een half uur totaal te kolven. Je kolft tot de straaltjes melk weer druppeltjes worden. Je kunt dan het beste nog 1 tot 2 minuten doorgaan met kolven, dit is vettere 'achtermelk.
Ga dus niet een extra kolfmoment inlassen tussen de voedingen door, maar kolf één keer per dag na een borstvoeding. Het beste moment om dit te doen is na de eerste ochtendvoeding. Na de nacht is je lichaam goed uitgerust en zijn de hormonen extra actief, waardoor de melkproductie groter is dan in de avond.
De meeste moeders, met een volledige melkproductie, kunnen zonder dat hun baby aan de borst drinkt, 6 a 8 keer per dag kolven en hun toch hun melkproductie handhaven. Mits je geen ernstige stuwing hebt, kan je best 8 uur slapen zonder te kolven.
Niet opnieuw opwarmen of invriezen
Moedermelk mag je niet opnieuw opwarmen of opnieuw invriezen. Gooi restjes opgewarmde moedermelk weg.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
De zuigkracht is vergelijkbaar met een traditionele borstkolf, maar het grote voordeel is dat je in iedere positie, overal kunt kolven, zonder melk te verliezen uit de pomp. Door het ontwerp kan de melk er wel in maar niet uit druppelen. Zelfs liggend in bed of op de bank kun je prima kolven, volgens Willow.
Wanneer een baby goed drinkt en de moeder precies genoeg melk produceert, dan blijft er na afloop nog zo'n 15 tot 30 ml in de borst zitten.
Ook wel powerkolven, of powerpumping genoemd. In 2 tot 3 dagen geef je je melkproductie een flinke oppepper zonder dat je daar al te veel moeite voor hoeft te doen.
Ontdooi bevroren moedermelk bij voorkeur langzaam, achteraan in de koelkast en niet in de deur of de groentelade. Reken hiervoor voldoende tijd: een potje met 150 ml moedermelk heeft 14 uur nodig om te ontdooien in de koelkast. Een zakje met 50 ml is op 5 uur ontdooid.