Om te zien wie van je vrienden Signal gebruikt, tik je op het icoontje rechtsboven (iOS) of rechtsonder (Android). Je ziet nu een lijst van contacten die ook een Signal-account hebben.
In Android zal, in de contactenlijst binnen de Signal-app, een blauwe letter in een van de buitenste kolommen aangeven dat deze persoon Signal gebruikt. Als je Signal hebt ingesteld als je standaard sms-applicatie, dan zullen ook de contactpersonen die niet Signal gebruiken in de contactenlijst worden weergegeven.
In Signal zit zo'n online status-functie niet ingebouwd. Niemand kan zien of jij momenteel in Signal zit en of je online bent. De kans op gestalk is daardoor een stuk minder. Als bonus kun je in Signal zelfs de typindicatoren uitschakelen.
Een grijs vinkje geeft aan dat een bericht is verzonden, maar dat het niet is afgeleverd op de telefoon van de andere persoon. De telefoon van de ontvanger staat uit of het internet werkt niet, dus het bericht komt niet aan.
Signal is een chat- en bel-app waarmee je versleuteld kunt communiceren met andere gebruikers. De applicatie werkt vergelijkbaar met WhatsApp, maar versleutelt met eind-tot-eind-encryptie al je gesprekken zodat niemand (inclusief de makers) ze af kan luisteren.
Hoe weet ik of ik geblokkeerd ben? Signal vertelt je niet of je door iemand anders bent geblokkeerd. De persoon die jou heeft geblokkeerd zal jouw berichten en gemiste oproepen nooit te zien krijgen. Als een persoon je in de toekomst deblokkeert zal hij de gemiste berichten en oproepen niet te zien krijgen.
Signal heeft minder functies dan WhatsApp en is daarmee dus iets kaler. De app is beschikbaar op iOS, Android en desktop. Gebruikers kunnen elkaar foto's, video's, links en andere bestanden sturen.
Berichten worden gemarkeerd als gelezen als je het gesprek hebt geopend en daar het bericht in beeld hebt gebracht. Dit gebeurd alleen als zowel jij als je gesprekspartner leesbevestigingen hebben ingeschakeld.
Een grijs vinkje in WhatsApp betekent dat een berichtje verstuurd is, maar dat het (nog) niet is afgeleverd op de telefoon van de ander. Het appje komt bijvoorbeeld niet aan doordat de telefoon van de ontvanger uitstaat of doordat internet even niet werkt.
Deze betekenen het volgende: Het bericht is verzonden. Het bericht is afgeleverd aan de telefoon en eventueel gekoppelde apparaten van de ontvanger.
Wat kunnen andere personen zien? Je profielnaam , -foto en -omschrijving worden samen met het telefoonnummer waarmee je voor Signal geregistreerd staat aan anderen weergegeven.
Omdat Signal standaard beveiligd is, zijn al hun chats – direct en in groep – end-to-end versleuteld. Dit betekent dat, als de gebruiker de app gebruikt, zonder de instellingen te wijzigen, hij nog steeds meer bescherming heeft op WhatsApp dan op Telegram.
Met Signal kunt u het meeste doen van wat u van een berichten-app zou verwachten, en nog veel meer. Je kunt de app gebruiken om gratis sms-berichten, spraakberichten, foto's, video's, GIF's, contacten, locatie en bestanden te verzenden, net zoals je kunt met rivaliserende apps zoals WhatsApp.
Met de Signal-app (voor iOS en Android) kunt u alles wat u ook met WhatsApp kunt. Signal is niet-commercieel en maakt van privacy een hoofdprioriteit. Op uw telefoonnummer na slaat het geen gebruiksgegevens op en het duldt geen reclame.
Tijdens de installatie van de app stuurt Signal een smsje naar je telefoon. Zo koppelt de dienst jouw telefoon en naam aan elkaar. Hierna vraagt de app toegang tot je adresboek op je telefoon om te kijken wie van je vrienden ook Signal gebruikt. Die personen verschijnen in je Signal-contactenlijst.
Tik op de naam van je gesprekspartner om de gespreksinstellingen te zien. Tik op Gedeelde media. Kies één van de tabbladen; Media of Documenten. Selecteer een bestand en veeg om ze te bekijken.
In het gespreksoverzicht zie je bij ieder verzonden bericht in het klein naast de tijd vinkjes staan. Als er één grijs vinkje staat wil dit zeggen dat bericht verzonden is maar nog niet afgeleverd, twee grijze vinkjes betekent: afgeleverd en als ze blauw zijn wil het zeggen dat bericht gelezen is.
Als je van boven naar beneden veegt op je scherm, krijg je het notificatiescherm te zien. Druk op berichtgeving en je ziet hier alle berichten die je nog niet hebt gelezen. Op deze manier krijgt de ander niet te zien dat jij ze al hebt gelezen. Hiervoor maakt het niet uit of je scherm vergrendeld is of niet.
Twee grijze vinkjes: het bericht dat jij hebt verzonden is nu daadwerkelijk bij de ontvanger aangekomen. De ontvanger heeft nu dus een melding ontvangen op zijn of haar telefoon dat er een bericht van jou is. Twee blauwe vinkjes: de ontvanger heeft je bericht gelezen.
Signal of Telegram: verschillende functies
Telegram wint het echter op gebied van uitgebreide mogelijkheden. Zo kun je tot 200.000 mensen kwijt in een groepschat, terwijl dat limiet bij Signal 1.000 stuks is. Ook kun je bestanden tot 2 GB groot verzenden; bij Signal kan dat tot slechts 100 MB.
Niet ingekleurd bolletje met vinkje: dit betekent dat het bericht naar de ontvanger verzonden is. Zonder vinkje is het bericht nog onderweg. Ingekleurd bolletje met vinkje: zodra het bolletje blauw ingekleurd is, betekent het dat het bericht afgeleverd is bij de ontvanger.
Zowel audio- als video-oproepen via Signal zijn eind-to-eind-versleuteld. Audio- en video-oproepen worden ondersteund op alle platformen waarop de Signal-app gestart kan worden - Android, iOS en Desktop.
Signal staat bekend als een veilige chat-app. Alle berichten zijn versleuteld en de dienst is opensource. Dit stelt experts in de gelegenheid om de versleuteling te testen. Signal toont geen advertenties en heeft geen winstoogmerk.
Signal is niet gehackt. We denken dat deze geruchten onderdeel van een gecoördineerde desinformatiecampagne zijn, bedoeld om mensen minder veilige alternatieven te laten gebruiken", aldus Signal.
Hoe verdient Signal geld? Signal draait op donaties. Met 50 miljoen dollar in kas en een van de medeoprichters van WhatsApp als CEO zit dat voorlopig wel goed.