Geef kamerplanten gedurende de groeiperiode voeding. Dit is van maart tot oktober. Als de kamerplant net is aangeschaft of is verpot dan kan je het beste 2 maanden wachten met bemesten, omdat er genoeg voedingstoffen in de verse substraat zitten.
Wanneer voeding geven
Dit moet je alleen doen tijdens de groeiperiode van een plant, wanneer de plant ook daadwerkelijk meer voedingstoffen nodig heeft om te groeien. De groeiperiode is vaak van maart tot oktober. Vaak is één keer per week voeding geven ruimschoots voldoende.
Je kunt je planten zeker te veel voeding geven en dat kan schadelijk zijn. Een overdosis aan plantenvoeding kan de wortels van je plant namelijk beschadigen. Geef daarom nooit meer dan er op de verpakking vermeld staat, en geef zeker geen extra dosis als je het een keer bent vergeten.
Plantenvoeding is heel belangrijk voor de groei van je planten. Maar in de winter staat de groei vaak helemaal stil. Geef je dan toch plantenvoeding, dan kan het zijn dat er te veel mineralen in de grond komen en dat de wortels daardoor beschadigen. In de herfst en de winter hoef je je planten dus niet bij te voeren.
één keer in de week plantenvoeding doseren zonder te prutsen met maatbekertjes. De planten groeien op de plantenvoeding allemaal erg goed. Zowel de snelgroeiende planten die de lucht in schieten als de trager groeiende rode planten.
Kamerplant bemesten
Gebruik vijf tot tien milliliter vloeibare mest per liter water en geef zo alle kamerplanten tijdens de groeiperiode – van maart tot september – één keer per week een beetje extra voeding.
Geef je kamerplanten dan ieder half jaar een Pokon Kamerplanten Voedingskegel. Beide producten zijn geschikt voor alle kamerplanten. Dit geldt ook voor de niet biologische variant en de kamerplanten voeding in poedervorm. Een aantal kamerplanten kun je beter een specifieke verzorging geven.
Geef kamerplanten gedurende de groeiperiode voeding. Dit is van maart tot oktober. Als de kamerplant net is aangeschaft of is verpot dan kan je het beste 2 maanden wachten met bemesten, omdat er genoeg voedingstoffen in de verse substraat zitten.
Voor het bemesten is het belangrijk dat de plant in een luchtige en kalkrijke bodem staat. Hier kunt u voor zorgen door de grond te bekalken. Dit gebeurt meestal in de winter, maar kan in iedere periode van het jaar. Voor het bemesten kunt u het beste kiezen voor speciale organische meststof voor de Buxus.
Pokon vloeibare plantenvoeding is (wanneer het gesloten wordt bewaard) bijna onbeperkt houdbaar, ook in aangelengde vorm. Er bestaat geen risico op schimmelvorming, er kan wel een lichte troebeling in het mengsel ontstaan.
Zoals gezegd nemen hydrokorrels vocht op, om het daarna weer los te laten. Dit gebeurt wanneer de grond om de korrels heen droger wordt. Door hydrokorrels door de potgrond heen te mengen, zorg je ervoor dat je plant gelijkmatiger het vocht op kan nemen.
7 Verpot, potver
Als een plant z'n wortels door afvoergaatjes onderin de pot aan het duwen is, is 'ie dus op zoek naar nieuwe en meer voedingsstoffen. Wanneer de plant die niet kan vinden, kan de groei verminderen en als op den duur er meer wortels dan grond in een pot zit, dan is dat niet zo goed voor die plant.
Vloeibare voeding
Bij vloeibare plantenvoeding hoef je alleen maar de juiste hoeveelheid in het dopje te gieten, en vervolgens te mengen met het gietwater. Volg hierbij steeds de instructies op de verpakking en geef bij twijfel minder dan de aangegeven hoeveelheid. Te veel voeding kan je plant beschadigen.
Zelf geef ik mijn kamer- en kuipplanten in de zomer vaak eens per week voeding. Voor de kamerplanten halveer ik dit in de winter. Kuipplanten geef je na september geen voeding meer, die gaan in de winterrust. De verhouding en hoeveelheid mest die je kunt gebruiken, staat vaak op de verpakking.
Alle planten hebben water nodig, maar de kunst is om niet te veel te geven. De meeste planten doen het goed als je ze water geeft ongeveer 1x per week in het voorjaar/zomer en 1x per twee weken in het najaar/winter. Voordat je een plant water geeft, is het belangrijk om te voelen of de kluit droog is.
De meeste kamerplanten doen het in de winter goed bij een gemiddelde temperatuur tussen de 15 en 25 ºC. Buiten is het nu koud, dus pas op met té grote temperatuurschommelingen: zet een plant in een warme kamer bijvoorbeeld niet ineens voor een open raam en kijk uit met tocht.
Gemiddeld leven kamerplanten 2 tot 5 jaar. Hierna stoppen planten met bloeien en kun je het beste investeren in een andere plant.
Je kan de Pannenkoekenplant voeding geven, echter is het niet noodzakelijk. Als je de plant voeding geeft, raden we aan dit te doen in het voorjaar en in de zomer. Geef in de herfst en winter de plant geen voeding, de plant is dan namelijk in rust. Gebruik hiervoor algemene kamerplantenvoeding.
Wanneer en hoeveel mest? Planten hebben meestal genoeg aan één keer bemesten, vlak voor of tijdens het groeiseizoen (maart/april). Rozen en eenjarige planten doen het beter als je ze nog een tweede keer mest geeft in juni. Ook het gazon kun je het beste twee keer per jaar bemesten.
Dat kan door middel van tuincompost, tuinturf of organische mest, zoals koemest. Zo krijgt de bodem een betere structuur en dat is weer prima voor het natuurlijke bodemleven. Goede momenten om de grond te verbeteren zijn het (vroege) voorjaar en de nazomer. Elke plant wil behalve water ook voeding hebben.
Kamerplant bemesten
Het is heel gemakkelijk te mengen met het water in de gieter. Gebruik vijf tot tien milliliter vloeibare mest per liter water en geef zo alle kamerplanten tijdens de groeiperiode – van maart tot september – één keer per week een beetje extra voeding.
De verzorging is makkelijk
Zorg dat de (pot)grond nooit helemaal uitdroogt. Geef planten in potten en bakken eens per week vloeibare plantenvoeding in het gietwater. Vergeet ook niet de planten die je in de tuin plant, water te geven. Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg.
Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding, omdat het een stofje bevat dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je aanlengen met water en bij de planten gieten. Of hang een gebruikt theezakje in een gieter. Ook de theebladeren uit het zakje kun je in de potgrond stoppen als mest.