Op wintersport behoort een skibril tot de uitrusting en dat is niet voor niets. Het niet dragen van een skibril of een bril die de ogen niet goed genoeg beschermt kan leiden tot hele nare gevolgen.
Ook een skibril – hoe gek dat misschien ook klinkt – met glazen voor op een bewolkte dag zijn geen overbodige luxe. Door de kou in de hal heb je constant traanogen, iets wat een bril kan voorkomen. Even gezellig samen lunchen en bijkomen is een leuke afsluiter.
Zonnebrillen met 100 procent uv-bescherming of een UV400 sticker zijn het meest geschikt voor de wintersport. Wintersporters kunnen daarnaast ook letten op het CE-keurmerk: niveau 4 is het meest geschikt. Wij adviseren gepolariseerde glazen, omdat deze glazen extra rust aan uw ogen bieden.
De skihelm is voor volwassenen nog nergens verplicht om te dragen. Maar ook volwassen, ervaren skiërs wordt geadviseerd een goed passende helm te dragen. Al zou het alleen al zijn om het goede voorbeeld aan je kinderen te geven. Het verplicht stellen van de skihelm zal nog wel op de agenda blijven in de Alpenlanden.
Het is in Duitsland niet verplicht om een snowboard- of skihelm te dragen tijdens het skiën of boarden. Ook een fietshelm is niet verplicht. Dat geldt voor kinderen en volwassenen. Dus als je de pistes van Winterberg of Willingen op gaat, hoef je niet per se een helm op te zetten.
Oostenrijk: verplicht voor kinderen tot en met 15 jaar
In Oostenrijk zijn kinderen tot en met 15 jaar verplicht om een skihelm te dragen in de deelstaten Karinthië, Niederösterreich, Oberösterreich, Salzburg, Steiermark, Wenen en Burgerland.
Met muts is het net wat warmer, plus de muts komt net onder de helm vandaan waardoor het makkelijker is aan te sluiten met m'n bril en sjaal etc.
Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen. De verwachting is dat hiermee het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder snorfietsers omlaag gaat. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur rijden en is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat.
Als wintersporter moet je een skibril hebben die 100% van de UV-straling blokkeert. Doet de bril dat niet, dan kan dat nare gevolgen hebben. Een opeenstapeling van UV-straling kan leiden tot maculadegeneratie en staar, twee oogziektes die het meest voorkomen in Nederland.
Een skibril is ideaal bij alle weersomstandigheden. Zeker wanneer je een fotochromotische skibril hebt (fotochromatisch betekend dat de lens zich aanpast naar de weersomstandigheden), kan je hier ook op zonnige dagen heel goed mee skiën. Een skibril biedt, net als een zonnebril, bescherming tegen licht en UV-straling.
Het passen van een nieuwe skibril doe je met je skihelm op. Een skibril die niet goed aansluit op je helm zit niet lekker. De skibril kan de helm omhoog duwen of wordt door de helm op je neus gedrukt. Let er ook op dat de skibril goed aansluit op de helm zodat er geen ruimte ontstaat bij je voorhoofd.
In verband met de kou is het verstandig skikleding te dragen. Ben je niet in het bezit van skikleding dan voldoet een spijkerbroek en warme jas prima. Tip: zorg voor droge kleding na je bezoek aan de piste. Handschoenen zijn verplicht!
Met skikleding, een skihelm en een skibril is je ski-outfit nog niet compleet. Onderschat het belang van goede skihandschoenen en skisokken niet. Daarnaast kan een warme sjaal/buff zeer fijn als je in een koude lift zit. En voor de après-ski heb je natuurlijk een opvallende muts nodig!
Thermo-shirtje en lange broek is ècht voldoende hoor. Als je koukleum bent kun je nog een muts meenemen (of dragen ze daar verplicht een helm?) Vergeet in ieder geval je handschoenen niet.
Kies dan voor een skibril met meekleurende glazen. De lens van deze zogenaamde fotochromatische skibril past zich aan naar de lichtomstandigheden aan. Bij fel zonlicht kleurt de lens donkerder en bij bewolking kleurt de lens lichter. Zo heb je altijd goed zicht tijdens de wintersport!
Een skibril moet goed aansluiten op je gezicht zodat er geen uv-straling via de zijkant binnenkomt; Bij voorkeur polariserende glazen, zodat schitteringen zoals weerkaatsing van de zon op sneeuw geneutraliseerd wordt; Een skibril met Europese CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4 is het beste.
Omdat een elektrische fiets dezelfde maximumsnelheid heeft als een snorfiets, zou het kunnen dat een helm voor de elektrische fiets in de toekomst verplicht wordt. Wat ons betreft draagt iedere fietser een helm; De kans op dodelijk hoofdletsel neemt na het dragen van een helm met maarliefst 71% af.
Voor een elektrische fiets (of e-bike) gelden dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets. U hoeft bijvoorbeeld geen rijbewijs te hebben. Op een elektrische fiets moet u zelf meetrappen om vooruit te komen. De trapondersteuning stopt bij 25 kilometer per uur.
Naast een bromfiets- of motorfietshelm is ook een helm toegestaan die is goedgekeurd voor speed-pedelecs, de snelle e-bikes die maximaal 45 km/u mogen. De speed-pedelec-helmen zijn lichter en ventileren beter.
De skihelm moet strak genoeg zijn: als je hoofd ondersteboven hangt (zonder het kinbandje) blijft de helm nog hangen. Maar hij moet los genoeg zitten, zodat je geen druk voelt. Als je gaat passen zul je merken dat sommige helmen beter geschikt zijn voor bolle, ovalen, platte of lange hoofden.
De fabrikanten van skihelmen zijn heel duidelijk in hun advies: vervang je helm na drie tot vijf jaar gebruik. Hierbij maakt het niet uit of je de skihelm maar één week per jaar gebruikt of vier weken. Ook de Duitse keuringsinstelling TÜV adviseert een helm niet langer dan vijf jaar te gebruiken.
Een skihelm met vizier is zeer comfortabel. Het geeft je een vrijer gevoel, omdat je skibril niet de hele dag tegen je gezicht aan drukt. Ook handig: je kunt je skibril nooit kwijtraken of vergeten! In de skilift schuif je het vizier gemakkelijk omhoog, zodat je kunt genieten van het zonnetje op je gezicht...
Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd. Elektrische fietsen moeten waar mogelijk op het fietspad rijden. Als door middel van een bord wordt aangegeven dat een weg verboden is voor gemotoriseerd verkeer, mag een gewone elektrische fiets hier wel rijden.
Buitenlaag: skipak of jas en skibroek
De buitenste laag van de kleding moet bij het skiën vooral water- en winddicht zijn. De waterdichtheid van een ski-of snowboardjas kan afgeleid worden uit de waterkolom. Die zou minstens 5.000mm moeten zijn.