Er zijn heel veel manieren om je fruit te beschermen tegen vogels. Een manier is om vogels af te leiden met bijvoorbeeld een vogelverschrikker. Het helpt ook om wat glinsterende linten, blikken of oude cd's op te hangen, vogels hebben hier een hekel aan. Een fijnmazig net helpt ook goed.
Om te voorkomen dat vogels bij de struiken of planten kunnen, maak je een frame van latten en palen rondom de planten. Hierover span je een net. Leg het net níet op de planten, maar span en strak over de constructie.
Je kunt je kersenbomen ook met geluid beschermen tegen vogels. Zo zijn er knalapparaten, zoals de Scatterbird. Deze zijn zeer effectief in het beschermen van kersen tegen duiven en vogels. Een andere optie is het gebruik van strak gespannen fluitlint tussen palen, bij voorkeur boven de kersenbomen.
Aan een touwtje in de fruitboom hangen van stroken aluminiumfolie, glinsterend zilverpapier, oude cd's of slingers behoren ook tot de mogelijkheden om vogels bij het rijpend fruit weg te houden. Om voldoende beschermd te zijn tegen vorst dienen fruitbomen winterhard te zijn.
Vogels verjagen met geluiden en geuren
Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals: peper. kanaal. andere pittige specerijen.
Vogels hebben een hekel aan harde, vreemde geluiden. Harde muziek jaagt vogels weg! Strooi peper, kaneel of andere specerijen. Vogels hebben een hekel aan sterke geuren!
Zo kun je een net over de bomen heen hangen. Ook glinsterende linten, blikken of oude cd's op hangen is een optie. Maar vaak zijn fruitbomen te groot om er een net overheen te hangen en geven de linten, blikken en cd's te weinig effect.
Beregenen. Het beschermen van de knoppen gebeurt meestal met behulp van water. Door tijdens de vorst de bomen te besproeien ontstaat een ijslaagje om de jonge knoppen. Het ijs werkt beschermend tegen de vorst en functioneert als een soort jasje dat om de knop komt te zitten.
De spinselmotten hoef je niet te bestrijden, ze springen niet over op andere planten en verdwijnen zodra ze gaan verpoppen. Knip de nesten weg en stop ze in de kliko bak, dit is de milieuvriendelijkste manier van bestrijden. Bomen maken zo rond de langste dag – 21 juni- nieuwe groeischeuten.
Er is te weinig contrast, waardoor de vogels het net niet zullen zien. Je kunt daarom beter kiezen voor een net met een fellere kleur. Denk bijvoorbeeld aan helder blauw, paars of geel. Deze kleuren bieden meer contrast met de ondergrond, waardoor de kans een stuk groter is dat de vogels het net nu wél kunnen zien.
Druiventrossen worden gemakkelijk aangetast door vogels, wespen en oorwormen. Zodra de bessen beginnen te rijpen/ te kleuren (augustus) kan u best een bescherming aanbrengen. Deze bescherming kan gebeuren met vogelnetten en met gaaszakjes. Een volledige bescherming geven gaaszakjes waarin de trossen gestoken worden.
Spreeuwen worden vooral aangetroffen in de kersenbomen. Het grote aanbod aan rijpe kersen vormen een belangrijke voedselbron. Ook de Merel, vlaamsegaai, ekster, kraai en kauw doen zich vaak tegoed aan de rijpe kersen.
Naast een pompoen en een kussensloop wordt een jute zak ook vaak gebruikt als hoofd bij een vogelverschrikker maken. Als opvulling van het hoofd gebruik je hier geen hooi of stro, maar plastic zakken. Doe deze niet rechtstreeks in de jute zak, maar stop ze eerst allemaal in één plastic zak.
Je kunt een net losjes over je bed gooien. Iets handiger is om een paar paaltjes of stokken in de grond te steken waarmee je een net een beetje kunt spannen. Zo her en der een stuk steen langs de randen en je oogst is veilig. Boogjes buigen van PVC pijp is ook erg handig.
Koolmees op de gevoelige plaat
Om de pakkans te vergroten zijn Conference-peren van de oogst van vorig jaar opgehangen in de boomgaard. Deze peren hebben een hoger suikergehalte dan de nog onrijpe peren die momenteel aan de boom hangen. Hierdoor zijn ze waarschijnlijk aantrekkelijker voor de vogels.
Er zijn heel veel manieren om je fruit te beschermen tegen vogels. Een manier is om vogels af te leiden met bijvoorbeeld een vogelverschrikker. Het helpt ook om wat glinsterende linten, blikken of oude cd's op te hangen, vogels hebben hier een hekel aan. Een fijnmazig net helpt ook goed.
Het natspuiten van bomen is een hele goede manier om knoppen en bloesem te beschermen tegen vorst. Het water vormt als het bevriest namelijk een beschermlaagje rond de takken. Dat werkt op twee manieren. Ten eerste isoleert het ijs de takken en zorgt er daarmee voor dat kou uit de buitenlucht de knoppen niet bereikt.
Een appelboom snoeien doe je best in de winter, zoals de meeste fruitbomen. De snoeiperiode voor deze boomsoort loopt van november tot en met maart. In de periode van juni tot eind oktober kan je ook een lichte onderhoudssnoei doen.
Er zijn heel veel manieren om je groentjes te beschermen tegen vogels. Een manier is om vogels af te leiden met een vogelverschrikker, glinsterende linten, oude cd's of een schrikballon. Een fijnmazig net helpt ook goed. Kies voor een blauw net, want die kleur schrikt vogels af.
Gesloten bloemknoppen verdragen een lichte nachtvorst. Perenbomen bloeien vroeger dan appelbomen en zijn dan ook gevoeliger voor bevriezen van de bloemen. Kiwibessen (Actinidia arguta) in winterrust (= zonder bladeren) verdragen vorst tot -20°C.
Mussen verjagen met geluid
Net als andere vogels houden mussen niet van hard geluid of het geluid dat ze denken dat ze in gevaar zijn. Dit kunnen geluiden zijn van roofvogels.
Je kunt onder andere denken aan een vlieger als meeuwen verschrikker. Ook kun je meeuwen verjagen met laser. Ook meeuwenoverlast op daken is goed tegen te gaan. Op donkere en bewolkte dagen kunnen je meeuwen verjagen met een handlaser of met een laserautomaat.