Je kunt zoete aardappelen ongeveer een week bewaren op een koele, droge, donkere en goed geventileerde plaats. Zeker niet in de koelkast, dan bederven ze juist sneller. Gekookte of gebakken zoete aardappelen blijven ongeveer 4 tot 5 dagen goed in de koelkast.
Hoe moet je Zoete Aardappel bewaren? Je kunt het beste vaststellen of Zoete Aardappel niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Zoete Aardappel rotte plekken heeft, uitgedroogd, beschadigd, slap, uitlopers heeft of beschimmeld is dient het product weggegooid te worden.
Bewaren. Je kunt zoete aardappelen ca. 1 week bewaren bij een temperatuur van 12-16°C. Bewaar ze op een droge, donkere en goed geventileerde plaats.
Hele, verse zoete aardappel op een donkere, koele plaats bewaren voor circa 3 weken. Geschilde en gesneden aardappel in een bakje met water 2 dagen bewaren in de koelkast. Gekookte aardappel 2 dagen in de koelkast in een afgesloten bakje. In de vriezer, na blancheren 6 maanden houdbaar.
Rauwe, gesneden zoete aardappelen in de koelkast bewaren. Leg je gesneden, rauwe zoete aardappelen in een grote kom. Je kunt de zoete aardappelen schillen of de schil erom laten. Het maakt niet uit hoe de aardappelen gesneden zijn--ze kunnen in blokjes, in grote stukken, of zelfs in partjes gesneden zijn.
Je kunt zoete aardappelen ongeveer een week bewaren op een koele, droge, donkere en goed geventileerde plaats. Zeker niet in de koelkast, dan bederven ze juist sneller. Gekookte of gebakken zoete aardappelen blijven ongeveer 4 tot 5 dagen goed in de koelkast.
Ja hoor eet ze gerust, maar snij de uitlopers wel ruim uit. Op plaatsen waar uitlopers groeien, zit namelijk de natuurlijke gifstof solanine. Deze stof breekt niet af tijdens koken. Je kunt er allerlei klachten van krijgen, zoals buikpijn, diarree of koorts.
Koken. Snijd de zoete aardappel in stukken van gelijke grootte en zet ze voor driekwart onder water. Voeg een snuifje zout toe. Na ongeveer 20 minuten zijn de aardappelen gaar.
Zoete aardappelen kun je invriezen. Kook ze eerst voordat je ze invriest. Snijd de aardappelen na het koken in plakken en doe ze in een afsluitbaar bakje.
Snijd of pureer de zoete aardappels en laat ze afkoelen (tegen kristallisering) Doe de aardappels in luchtdichte diepvrieszakken. Koop diepvriesetiketten en label de verpakking met datum en productnaam. Plaats de verpakking achterin de vriezer bij -18°C (maximaal 12 maanden)
Zoete aardappels kunnen rond zijn, of eerder een langwerpige en een beetje puntige vorm hebben. De schil kan van wit tot violet gekleurd zijn, en alle soorten geel en rood die daartussen liggen. Het vruchtvlees kleurt meestal oranje, maar soms ook wit of geel.
Aardappelen bewaren doe je daarom best op een koele (tussen 2 en 10 °C), donkere, droge en goed verluchte plaats (bv. kelder (kast)) in een geperforeerde papieren zak, een net of een open mand. Schud ze af en toe om. Bewaar aardappelen nooit in de koelkast.
De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Mexico. Het is een exotische vrucht die onder de grond groeit als de knolvormige wortel van een slingerachtige plant. De bataat is een groente, in tegenstelling tot de gewone aardappel. Die wordt in Nederland niet als groente gezien.
Gekookte aardappelen kan je tot 3 dagen bewaren in de koelkast.
Het seizoen van zoete aardappel loopt van oktober tot en met maart.
Je kunt zoete aardappelen opkweken vanuit stekjes, of een plant in pot kopen. Plant ze een stukje dieper dan in de pot, dat stimuleert de planten om, net als aardappelen, nog meer knollen te vormen. Zet de knollen 40 centimeter uit elkaar. Leg een dikke laag mulch rond de plant, om de grond warm en vochtig te houden.
Als je aardappelen opnieuw wilt opwarmen, dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen. Als je ze namelijk laat afkoelen op kamertemperatuur, dan kan de warmte de groei van de zeldzame bacterie botulisme bevorderen. Deze bacterie gaat niet weg als je ze opnieuw opwarmt, dus kijk goed uit.
Bij zoete aardappel frietjes kun je ervoor kiezen om een grote diepvrieszak te vullen met de frietjes, maar je kunt ook portiezakjes maken. Het voordeel van porties en kleinere hoeveelheden invriezen is dat het product in de vriezer sneller bevroren is, wat de smaak en textuur ten goede komt.
Ongeschild blijven aardappelen op een koele (8-10°), donkere plek 2-3 weken goed. Bewaar de aardappels in een papieren zak, een doos of een mandje: in een plastic zak ontkiemen of schimmelen ze eerder. De kwaliteit van aardappels neemt wel af naarmate je ze langer bewaart. Te hoge temperaturen zorgen voor uitlopers.
Voor zoete aardappels geldt dat je ze liever te rauw hebt dan te gaar. In principe kun je ze rauw namelijk gewoon eten, terwijl ze hun smaak verliezen als je ze heel lang kookt.
De zoete aardappel bevat 10% meer calorieën, 40% minder eiwit (dat is wel flink), ruim 10% meer koolhydraten, een klein beetje vet en ruim 30% meer vezels. Zo heeft elk verschil een voor- en nadeel. Meer calorieën in een tijd van overgewicht is misschien niet zo handig, maar meer vezels is wel weer positief.
Je kan de groente schillen, maar dat hoeft niet. Deze keuze zal vaak afhankelijk zijn van het gerecht. Zo zijn zoete aardappelfrietjes erg lekker met de schil eraan, maar kan je hem er bij zoete aardappelpuree er het best afhalen. Als je de schil er aan laat, moet je hem wel goed afborstelen onder de kraan.
Zelfs als de aardappels slap worden of worteltjes beginnen te schieten, kunt u ze nog prima eten.
Rotte aardappelen moeten zo snel mogelijk verwijderd worden om aantasting van de andere aardappelen te voorkomen. Als de temperatuur aan de hoge kant is en er teveel licht is in de bewaarruimte, lopen ze sneller uit.
Ja, groene, bruine en beurse plekken en uitlopers moet je goed wegsnijden uit aardappels. In de uitlopers van oudere aardappelen en in de schil van onrijpe aardappelen kan namelijk de stof solanine voorkomen. In grote hoeveelheden is deze stof giftig voor de mens.