' Amalia's toekomst ligt als oudste kind van de koning grondwettelijk vast. Want of ze wil of niet, koningin wordt ze. Er is geen regeling om de troon te weigeren.
Sedert de grondwetswijziging van 1983 is het mogelijk behalve de titel Prins van Oranje ook de titel Prinses van Oranje te dragen. Een koning(in) kan afstand doen van het koninklijk gezag. Dat heet abdicatie.
Nederland heeft vanaf nu een volwassen troonopvolger. Prinses Amalia viert deze dinsdag haar 18de verjaardag. Prinses Amalia is vandaag 18 jaar geworden. Volgens de Grondwet kan zij vanaf nu koningin zijn, mocht koning Willem-Alexander plotseling uitvallen.
Maar wat als Amalia helemaal geen kinderen krijgt? Mocht Amalia geen kinderen krijgen, dan is de volgende in lijn van de troonopvolging haar zus Alexia. Als Alexia koningin wordt, dan wordt haar oudste kind de volgende troonopvolger. Mocht Alexia de troon niet willen bestijgen, dan is prinses Ariane aan de beurt.
Als er geen troonopvolger is, dan mag de regering een voorstel doen voor een wet om een troonopvolger te benoemen. Daarna komen er verkiezingen voor de Eerste en Tweede Kamer. De nieuwe Eerste en Tweede Kamer vergaderen samen over deze wet. Daarna stemmen ze over deze wet.
Lijn van troonopvolging
Als zij niet beschikbaar zijn, komen Prins Constantijn en vervolgens zijn kinderen, Gravin Eloise, Graaf Claus-Casimir en Gravin Leonore in aanmerking.
De geruchten dat Prinses Amalia aan het daten was gingen natuurlijk al een tijdje rond, maar nu lijkt de 18-jarige prinses al een jaar officieel samen te zijn met de Duitse miljonairszoon Isebrand Kaldewei.
Amalia heeft zo beschouwd 0,35 procent 'Nederlands bloed', wat dat ook mag zijn.
De koning vormt samen met de ministers de regering. Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de koning onschendbaar is, en dat de ministers verantwoordelijk zijn. De koning kan dan ook niet gedwongen worden af te treden naar aanleiding van een politieke handeling; een minister wel.
Een ding is zeker: prinses Amalia zal nooit met een Belgische prins trouwen. Dat mag namelijk niet volgens de Belgische wet. In die wet staat dat het voor een lid van het Belgische koningshuis verboden is om met een lid van het Nederlandse koningshuis te trouwen.
De Prinses van Oranje kan vanaf haar achttiende verjaardag deelnemen aan vergaderingen van de Afdeling advisering, maar zij heeft geen stemrecht.
Vandaag is de start van het collegejaar, en dus ook de dag dat prinses Amalia begint met studeren. Ze doet politics, psychology, law and economics (PPLE), een Engelstalige studie die klinkt als een samenraapsel van allerlei vakgebieden.
Vanaf het moment dat haar vader in 2013 Koning werd, draagt Prinses Catharina-Amalia de titel Prinses van Oranje. Deze titel is voorbehouden aan de troonopvolger van de Koning. Het verwijst naar het vroegere prinsdom Orange in Frankrijk en is sinds 1530 in het bezit van het huis Nassau.
Sinds de aanvang van de regeerperiode van Koning Willem-Alexander op 30 april 2013 is prinses Catharina-Amalia, de Prinses van Oranje, de eerste in de lijn der troonopvolging. Daarna volgen Prinses Alexia en Prinses Ariane, de dochters van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.
Koningin Máxima is in december 2013 als regentes aangewezen. De Grondwet bepaalt vervolgens dat Catharina-Amalia de vervanger is van Willem-Alexander zodra ze meerderjarig wordt. Dat was het geval op 7 december 2021.
Koning Willem Alexander, koningin Maxima, prinses Amalia en prinses Beatrix krijgen jaarlijks een onbelaste uitkering. Zo ontvangt koning Willem-Alexander in 2022 ongeveer € 6,1 miljoen, waarvan ongeveer € 5,1 miljoen als tegemoetkoming voor personeels- en materiële kosten.
Levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die rechters in Nederland kunnen opleggen. De straf staat op het plegen van heel zware misdrijven, zoals bijvoorbeeld moord, terroristische daden of een aanslag op de regering of koning.
Artikel 43 van de Grondwet stelt dat benoeming en ontslag van alle ministers, inclusief de minister-president, geschiedt bij koninklijk besluit. Dit besluit is een beslissing van de regering. Het is dus geen zelfstandige beslissing van de Koning. De Koning zet alleen maar zijn handtekening onder het koninklijk besluit.
De prinses over geloof en mentale gezondheid
' Je bent zelf verantwoordelijk.” Amalia is opgevoed met het protestants, christelijke geloof, al is haar moeder katholiek. De Bijbel ziet ze als poëzie; niet een boek dat je letterlijk moet nemen, maar waar je steun, troost of levenslessen uit kunt halen.
Delen. Hoewel het inmiddels bekend is dat de Duitse Isebrand Kaldewei het hart van Amalia heeft veroverd, laat de prinses weinig los over haar liefdesleven. Maar tijdens het jaarlijkse fotomoment liet ze wel doorschemeren gelukkig verliefd te zijn.
Wat ze in die vrije uren doet, probeert ze zoveel mogelijk privé te houden. Toch is daar wel het een en ander over bekend. Iedereen weet dat Beatrix een grote voorliefde heeft voor beeldhouwen. Daarnaast houdt ze o.a. van paardrijden en skiën.
Maar Amailia is niet de enige. Haar zusje prinses Alexia rookt al vanaf haar veertiende jaar en nicht gravin Eloise is ook al een keer gesnapt terwijl ze een sigaret rookt. Amalia, Alexia en Eloise hebben het overigens niet van vreemden. De Oranjes paffen er al generaties lang op los.